REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novi časi, novi zmenki: na Japonskem že preizkušajo “DNK ženitne posredovalnice”

Novi časi, novi zmenki: na Japonskem že preizkušajo “DNK ženitne posredovalnice”Par mna Japonskem Vir:Pixabay

Prizor spominja na tipičen ‘speed-dating’,  kot so pšač videte skupinski “zmenki na slepo”: 13 žensk in 13 moških, ki sedijo na obeh straneh bambusovega zaslona v vrhunski restavraciji v Tokiu, ter klepetajo v parih, ob strogo časovno omejeni triminutni rotaciji.

Kljub temu to niso običajni zmenki, na kar nakazujejo zdravnik, ki se zadržuje na obrobju dogodka, kakor tudi znanstveni dokumenti v rokah udeležencev. Vsi udeleženci so namreč opravili DNK test, da bi z njim poskusili najti - najboljšega romantičnega partnerja zase.

Dobrodošli v svet DNK ženitnih posredovalnic!

Japonci se zaradi demografske krize odločajo za iskanje partnerjev s pomočjo DNK

Pozabite na hobije, poklice, starosti ali velikosti nosu. Z novo storitvijo, ki obljublja, da boste našli ljubezen na podlagi genetske združljivosti, so na Japonskem nedavno dodali enega od ključnih novih kriterijev za iskanje popolnega partnerja.

Omenjeno nenavadno storitev ponuja podjetje za zmenke z imenom Nozze, ki upravlja 21 podružnic na Japonskem. Podjetje sodeluje z znanstveniki v Tokijskem laboratoriju, da bi z njihovo pomočjo dekodiralo znanost o privlačnosti in našlo popolno ujemanje med partnerji za njene stranke.

DNA Party Vir:Telegraph

Podjetje je v začetku tega meseca v restavraciji v Ginzi organiziralo svojo prvo ‘DNK zabavo’, ki se je je udeležilo 26 gostov in rezultat katere so bili štirje  novi pari. Vse več podobnih dogodkov je načrtovanih po vsej državi, vključno s posebnim “DNK križarjenjem” jeseni.

Uvedba te storitve je primerna, saj se Japonska trenutno spopada z epidemijo samskih, ki ne morejo najti partnerja.

Ta težava je še posebej povezana s svetovno znano nizko stopnjo zakonskih zvez in rojstev, ki komajda uravnotežujejo hitro starajoč se prebivalstvo  japonske družbe.

Verjamemo, da so ljudje z najrazličnejšimi tipi DNK (HLA) najboljši pari.

V začetku tega tedna so nove vladne številke pokazale, da skoraj polovica japonskih samcev, ki so se želeli poročiti, ni mogla najti primernega partnerja. Poleg tega je več kot 60 odstotkov samcev priznalo, da niso naredili ničesar, da bi spremenili svoj položaj.

Kot glavni razlog za to, da se samski ljudje na Japonskem ne morejo ustaliti, so navedli pomanjkanje priložnosti za srečanje z ustreznim partnerjem - položaj, ki se je najverjetneje še poslabšal zaradi kulture dolgega delovnega časa. Poročilo navaja, da so drugi razlogi  različni, od pomanjkanja finančnih sredstev do nezmožnosti povezovanja z ljudmi.

Flirtanje na Japonskem Vir:Pixabay

Glede na trenuten položaj na Japonskem torej ni presenetljivo, da število dogodkov za srečanja in inovacij na področju zmenkov hitro raste.

Podjetja ponujajo “hitrostno spoznavanje” celo v templjih za samske nune, ter lokalne dogodke za zmenke na podeželjih, ki jih financira vlada.

DNA ‘Ujemanje’ je nedvomno eden bolj futurističnih inovatorjev japonske industrije za zmenke.

Koncept je preprost: na podlagi znanstvene teorije preživetja, da so ljudje z najrazličnejšo DNK najbolj privlačni drug drugemu, morajo udeleženci zagotoviti le bris svoje sline.

To nato analizirajo znanstveniki, s posebnim poudarkom na HLA.

Mlad par Vir:freepik.com

Ta genski kompleks ima lahko več kot 16.000 različic, ki so običajno povezani z regulacijo imunskega sistema. Znanstveniki verjamejo, da ti igrajo ključno vlogo pri privlačnosti med ljudmi.

Podjetje lahko nato poveže potencialne pare glede na to, kako podobni ali različni so njihovi HLA geni - s 100-odstotno združljivostjo, določeno  parom, ki imajo ničelno HLA ujemanje, medtem ko se združljivostno število zmanjšuje z višjimi stopnjami podobnosti HLA.

Satoru Fujimura, vodja za odnose z javnostmi podjetja Nozze, je za Telegraph dejal: “Verjamemo, da je 50 odstotkov privlačnosti osebe do druge osebe posledica DNK. Ostalih 50 odstotkov je okolje.”

Storitve stanejo 30.000 jenov (250€), ter 50.000 jenov (410€) za DNK test in dodatno mesečno nadomestilo za ujemanje v višini 15.000 jenov (120€).

Dodal je, da storitev za ujemanje DNK skupne predstave o povezovanju ljudi obrača na glavo. “Ljudje tradicionalno izbirajo partnerje na podlagi ‘pogojev’, kot so starost, videz, letni dohodek. Toda pri postopku "DNA matching" verjamemo, da so ljudje z najrazličnejšimi tipi DNK (HLA) najboljši pari.”

Na Japonskem ta storitev priteguje tudi vse več pozornosti - medtem ko podjetje ne želi razkriti natančnih številk, je potrdilo, da se je od januarja letos k storitvi pridružilo več sto ljudi, zaradi česar so morali uvesti čakalno listo za DNK teste.

Par, Japonska Vir:Unsplash

Večina ljudi, ki so se doslej prijavili, je po eni strani  raznolika, hkrati pa je očitno prepričana, da lahko biologija pomaga tam, kjer je romanca prej propadla.

Storitve stanejo 30.000 jenov (250€), ter 50.000 jenov (410€) za DNK test in dodatno mesečno nadomestilo za ujemanje v višini 15.000 jenov (120€).

Mnogi so prepričani, da lahko biologija pomaga tam, kjer je romanca prej propadla

Med tistimi, ki so na nedavni DNK stranki v Tokiu našli svojo srečno zvezo in uspeli, je bil tudi 42-letni uradnik Kosuke Kubo (ni njegovo pravo ime), ki se je dolgo boril, da bi našel partnerja.

“Nikoli nisem bil poročen, ampak že pet let iščem partnerja,” je povedal za Telegraph. “Če je mogoče, bi rad imel otroke, vendar menim, da moja starost in letni dohodek to otežita. Delam na medicinskem področju in ko sem iskal preko interneta, sem videl to novo storitev usklajevanja DNK. Mislil sem, da je to lahko povsem nov in drugačen način iskanja partnerja.”

Rezultati za Kosuke Kubo - zaenkrat vsaj - se zdijo pozitivni. Glede ‘DNK partnerke’, ki jo je spoznal na zabavi, s katero zdaj hodi na zmenke, je dodal: »Od samega začetka sem čutil, da sva se nekje srečala že prej. Morda se mi je tako zdelo zato, ker se najin DNK ujema. Toda najina mnenja in vrednote so si zelo podobne in verjamem, da sem spoznal nekoga, s katerim lahko resnično uživam.”

 

Delite članek