REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Najnovejše ugotovitve na področju zaščite morskega življenja prinesle nova spoznanja o zvočnem onesnaževanju morja

Najnovejše ugotovitve na področju zaščite morskega življenja prinesle nova spoznanja o zvočnem onesnaževanju morjaOcean Tech Summer

Na Irskem je potekal The Ireland OceanTech Summit, na katerem sta Irska organizacija za raziskave in ohranjanje oceanov (ORCA) ter Huawei Irska predstavila najnovejše ugotovitve na področju zaščite morskega življenja na Irskem, pridobljene na podlagi projekta Smart Whales Sound project.

Kot so pokazali rezultati raziskave, plovbene poti na območju Keltskega morja pomembno prispevajo k zvočnemu onesnaževanju morskega okolja. Hrup v oceanu lahko namreč vpliva na številne morske vrste, od tjulnjev, rib do lignjev, ogroža pa tudi preživetje kitov.

Kot so pokazali rezultati raziskave, plovbene poti na območju Keltskega morja pomembno prispevajo k zvočnemu onesnaževanju morskega okolja. Hrup v oceanu lahko namreč vpliva na številne morske vrste, od tjulnjev, rib do lignjev, ogroža pa tudi preživetje kitov.

Sistem za zaznavanje številnih vrst morskih živali v realnem času bo imel pozitiven vpliv na ohranjanje morja.

Nov sistem za pridobivanje akustičnih podatkov bo omogočal obvestila ladjam v realnem času na območjih, kjer so prisotni kiti, na primer ob južni obali. Prav tako bo sistem pomagal pri načrtovanju morske infrastrukture, kot so obalne naprave za obnovljivo energijo, da se zagotovi čim manjše vplive na okolje med njihovo gradnjo.

Kot je poudaril Luke McDonnell, vodja oddelka za odnose z javnostmi Huawei Ireland, so bili z uporabo Huaweieve tehnologije v oblaku ti podatki posredovani raziskovalcem v realnem času, ne da bi bilo treba opremo izvleči iz morja, kar bi povzročilo dolge zamude in morebitno škodo.

»Huawei je mnenja, da v digitalnem svetu nihče ne sme biti v ozadju in naša naloga je, da digitalno vključenost postavimo v središče našega poslovanja. Poleg varovanja okolja verjamemo, da imajo digitalne tehnologije ključno vlogo tudi na številnih drugih področjih. Digitalne tehnologije, kot je umetna inteligenca, oblak in 5G se hitro integrirajo in obsežno uporabljajo v različnih panogah. To omogoča digitalno preobrazbo in trajnostni družbeno-ekonomski razvoj ter prinaša številne koristi družbi kot celoti.«

Emer Keaveney, soustanoviteljica in izvršna direktorica ORCA Irska, je dejala: »Hrup iz ladij in drugih človeških dejavnosti v naših vodah lahko resno škoduje morskemu življenju, med drugim tudi kitovcem in delfinom. Hrup, kot je nizko brenčanje tovornega ladijskega motorja, lahko preglasi klice kitov, vpliva na komunikacijo živali, usklajeno hranjenje, ali premike živali iz pomembnih habitatov.«

Kot je poudaril Luke McDonnell, vodja oddelka za odnose z javnostmi Huawei Ireland, so bili z uporabo Huaweieve tehnologije v oblaku ti podatki posredovani raziskovalcem v realnem času, ne da bi bilo treba opremo izvleči iz morja, kar bi povzročilo dolge zamude in morebitno škodo.

»Nedavni napredek v tehnologiji ponuja vedno več priložnosti za dobro uporabo teh inovacij in za izboljšanje našega razumevanja naravnega sveta. Da bi to dosegli, uporabljamo Huawei ModelArts in shranjevanje v oblaku za avtomatizacijo spremljanja divjih živali za ohranjanje morja.«

Projekt ORCA Ireland Smart Whale Sounds se od marca 2021 izvaja v sodelovanju z Rainforest Connection (RFCx).

Huawei Ireland ga podpira prek pobude TECH4ALL kot prve študije morske bioakustike v realnem času na Irskem.

Predhodna analiza kaže, da je južna obala Irske priljubljena točka kitov in delfinov, ki sicer predstavljajo skoraj polovico vseh živali na Irskem in tretjino živali na zemlji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek