REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Montenegro Airlines: S plinskimi maskami nekdanje JLA rešili problem – in ogrozili varnost evakuiranih potnikov

Montenegro Airlines: S plinskimi maskami nekdanje JLA rešili problem – in ogrozili varnost evakuiranih potnikovEvakuacija državljanov Črne gore iz EU

Tudi Črna gora po vsem svetu z letali Montenegreo Airlines zbira svoje državljane, tako kot počnejo tudi številne druge države, ki imajo za razliko od Slovenije svoje letalske družbe, na primer Srbija s Serbia Airlines in Hrvaška s Croatian Airlines.

Pri tem pa seveda lahko nastane težava. Potniki bi se, v kolikor bi med njimi bili pozitivni na novi koronavirus, med potjo lahko okužili.

V Montenegro Airlines so ta problem enostavno rešili tako, da so potnikom na Dunaju razdelili dobre stare maske JLA, letnik 1986, kot je pisalo na uradnih deklaracijah iz časa Jugoslovanske ljudske armade (JLA).

Maske in kaj filtrirajo
Kaj filtrirajo maske, od leve proti desni: delček, ki ga ujamejo vojaške in medicinske maske, koronavirus, bakterija, delček PM 2.5, rdeča krvnička, delček PM 10.

Te maske so – če so bili filtri še uporabni, kar je povsem mogoče – povsem dobra zaščita tudi proti virusom, saj uspešno filtrirajo tudi trdne delčke, ki so desetkrat manjši od virusov.

Vendar pa so nekateri filtri mask problematični - filtri jugoslovanskih mask M-1 sicer nimajo več azbesta, kot nekateri starejši, imajo pa krom, ki ni ravno zdrav, če se deli vdihnejo.

Zato tuji strokovnjaki opozarjajo, da je najbolje ne uporabljati filtre narejene pred letom 2000.

Ampak za potnike Montenegro Airlines so očitno dobri tudi filtri z letnico 1986 ...

Te maske so – če so bili filtri še uporabni, kar je povsem mogoče – povsem dobra zaščita tudi proti virusom, saj uspešno filtrirajo tudi trdne delčke manjše od mikrona.

Ob tem pa seveda te maske filtrirajo tudi pline in strupe kot so klor, sarin, fosgen in podobne … za kar pa trenutno na srečo (še?) ni potrebe.

V tem pogledu so seveda vojaške maske tudi kot zaščita pred virusi seveda boljše od vseh medicinskih.

Vendar pa na spletni strani in4s opozarjajo, da tudi ta zadnja njihova uporaba ni bilo tako nedolžna, kot se je zdelo, kajti takšne maske niso primerne za tiste, ki imajo kakšno kronično bolezen, visok krvni tlak ali aritmijo.

Gre tudi za prvi primer, da se takšne maske uporabljajo v civilnem prometu, s čemer so bila »prekršena vsa pravila civilnega letalstva«, opozarja spletni portal.

Ob tem navaja, da je v Črni gori glede medicinskih mask tudi drugače veliko nedoslednosti, ker se z njimi na primer »igrajo otroci ministrov, medtem ko jih ni dovolj za medicinsko osebje.«

Zveni znano?

Delite članek