REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lastnik restavracije je bil nekoliko hitre jeze. Sedaj se prestrašenim španskim turistom opravičuje cel državni vrh

Lastnik restavracije je bil nekoliko hitre jeze. Sedaj se prestrašenim španskim turistom opravičuje cel državni vrhIncident v Porto Palermu. Vir: Screenshot YouTube

Španski turisti, ki so se znašli v prijaznem obmorskem mestecu, so doživeli nekaj, kar si bodo zapomnili za vse življenje.

Potem, ko je lastnik restavracije postal malce agresiven so restavracijo brž zapustili. Vendar pa lastnika restavracije, Albanca, to ni ustavilo.

Video, posnet iz notranjosti avtomobila nesrečnih gostov je kmalu postal »viralen,« ne le v Albaniji, kjer se je neljubi dogodek pripetil ...

Video posnetek namreč nazorno kaže, kako je lastnik restavracije zasledoval nič hudega sluteče turiste, ki so se želeli odpeljati s svojim, najetim avtomobilom. Ker lastniku restavracije ni uspelo, da jih ustavi pred vstopom v avtomobil, je strumno skočil na pokrov motorja avtomobila in pričel z rokami tolči po steklu.

Eugenio Galdón je odgovoril, da 'ena oseba ne predstavlja države,' in da se bo s svojo družino še vrnil v Albanijo.

Med hitro vožnjo je uspel razbiti sprednje steklo in ga pomazati tudi z lastno krvjo, nato se je prijel za notranjost armaturne plošče, medtem ko ga je prestrašeni voznik poskušal stresti z avta in se odpeljati naprej.

Po nekaj minutah se je avto ustavil, razkačeni lastnik restavracije pa je poskušal na silo odpreti vrata avtomobila z okrvavljenimi rokami, nato pa - ko mu ni uspelo zbezati potnike ven iz kabine, se na posnetku vidi, kako je avto vendarle odbrzel naprej ...

Španski mediji poročajo, da se je incident zgodil v Porto Palermu španskemu državljanu Eugeniu Galdónu in njegovi družini, ki je potovala po Albaniji skupaj z lokalnim voznikom in vodnikom. Zapustili so restavracijo, v kateri so jedli kosilo, ko je lastnik postal agresiven. Toda ta jih je »spremljal« še naprej ...

Kmalu zatem se je z družino srečal albanski minister za turizem in se opravičil za neljubi incident. Prinesel je tudi šopek rož.

Predsednik albanske vlade Edi Rama pa je na Facebooku zapisal, da bo »storilec kaznovan.«

»Barbar, ki je napadel naše španske prijatelje, je prekršil sveta pravila albanske gostoljubnosti in nas vse osramotil,« je napisal na Facebooku.

»Gostoljubnost je najbolj pomembna silnica albanskega turizma, ki prevzame vse tujce, ki nas obiščejo in presega pomanjkljivosti naših turističnih storitev, ki se bodo s časom in izkušnjami izboljšale ... Sinoči videna agresija pa je madež, ki ga nikoli ne bomo pozabili. Našim španskim prijateljem smo se opravičili in obljubili so nam, da se bodo kmalu vrnili,« je dodal Rama.

Žrtev brutalnega napada, Eugenio Galdón pa je nato v kamere pripomnil, da »ena oseba ne predstavlja države,« in da se bo s svojo družino še vrnil v Albanijo.

Albanija je bila sicer, kot je zapisal Guardian, »v času komunizma zelo revna država, ki jo je vodil paranoičen diktator Enver Hoxha,« v katero ni smel vstopiti noben tujec.

Tudi državljani Albanije niso smeli zapustiti države, toda v zadnjem času je Albanija postala popularna tudi zato, ker je ena od »relativno neodkritih turističnih destinacij« v Evropi, ima pa tudi toplo klimo in zelo dolge in lepe plaže.

No, lastnika plaže so medtem že poslali za rešetke, inšpektorji pa so ekspresno hitro tudi ugotovili, da je njegov gostinski lokal brez ustreznih dovljenj in je zgrajen na črno.

In takoj zatem so ga že porušili. Kar pa prav tako kaže na zaskrbljujoče stanje "pravne države" - znano je namreč, da je podobnih črnih gradenj v državi veliko, toda običajno jih organi pregona ne odstranjujejo tako ekspresno.

Morda so tako tokrat ravnali zaradi odziva visokh politikov - toda tudi to kaže, da v državi obstaja kasta "enakih" in drugih, "še bolj enakih" in da življenja uravnavajo tudi ali celo predvsem mediji, ne pa zakoni in organi, ki so za to poklicani. 

  

Delite članek