REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kaj je Tito povedal v Prištini pred 50 000 objetimi Srbi in Albanci

Kaj je Tito povedal v Prištini pred 50 000 objetimi Srbi in AlbanciTito - Kosovo

Josip Broz Tito je v času, ko je bil predsednik SFRJ, redko obiskoval Kosovo. Ob  enem od obiskov pa je povedal, zakaj je na Kosovu »srečen«.

V časniku Blic so namreč ob sodelovanju s »Filmskimi novostmi« objavili redko viden posnetek obiska Tita na Kosovu.

Posnetek kaže, kako so Srbi in Albanci skupaj pričakali Josipa Broza Tita kot »sina naroda in narodnosti« že na železniški postaji v Prištini in kako jim je ob tej priložnosti dejal, da je »srečen, ker živite bratsko.«

V sedemdesetih letih je bil Tito še večkrat na Kosovu.

Nacionalna sestava - Kosovo Vir:Wikipedia
Nacionalna sestava - Kosovo Vir:Wikipedia

Ob enem od obiskov aprila leta 1975 je pohvalil ljudi, ki vsi »z veliko optimizma« gledajo v prihodnost, opozoril pa je, da so uspehi na Kosovu še toliko pomembnejši tudi zato, ker so se tukaj »stoletja v ostri družbeni obliki prelamljala vsa družbena protislovja« pred vsem pa »socialna, ekonomska, politična nacionalna in druga.«

Pri tem pa je izpostavil, da je »predvsem nacionalna sestava tega področja  tem delu Balkana in etnične sestave, ki je ena od bolj zapletenih v tem delu Evrope«, kot si lahko ogledate tudi v spodnjem posnetku.

Nacionalna sestava Kosova se je v teku stoletij res zelo spremenila, kar kažejo tudi podatki popisov prebivalstva - Albancev (Albanians), Srbov (Serbs) in drugih (Others).

 

 

Delite članek