REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Erjavec na Kosovu krepi gospodarsko sodelovanje

Erjavec na Kosovu krepi gospodarsko sodelovanjeKarl Erjave, foto: Flickr

Zunanji minister Karl Erjavec se je danes med delovnim obiskom v Prištini sestal s kosovskim kolegom Behgjetom Iso Pacollijem. V pogovorih sta se posvetila predvsem krepitvi dvostranskega gospodarskega sodelovanja, pa tudi približevanju Kosova evroatlantskim integracijam, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Minister Erjavec je ponovil podporo evropski perspektivi Kosova, hkrati pa pozval k nadaljevanju reform in izpolnitvi pogojev za implementacijo vizumske liberalizacije, ki je eden od pomembnih ciljev Kosova in kosovskih državljanov. Izpostavil je tudi pomen kredibilnega uresničevanja doseženih regionalnih dogovorov.

Ministra sta izmenjala ocene o razmerah v regiji in o regionalnem sodelovanju. K temu bo po svojih močeh preko procesa Brdo - Brioni in v okviru aktualnega predsedovanja pobudi SEECP še naprej skušala prispevati tudi Slovenija, še poudarjajo na MZZ.

Ključni poudarek obiska je bil sicer posvečen promociji gospodarskega sodelovanja. Slovensko gospodarstvo se namreč na Kosovu uvršča med pet največjih tujih investitorjev. Slovenska podjetja zagotavljajo 2500 delovnih mest, vrednost blagovne menjave med državama pa nenehno narašča. Po začasnih podatkih je v letu 2017 znašala 103,3 milijona evrov, kar je devet odstotkov več kot leto prej. Od tega je bilo izvoza za 102,1 milijona evrov.

Ministra je ob obisku spremljala delegacija predstavnikov slovenskih podjetij. Ta so v okviru gospodarskega foruma, ki sta ga nagovorila tudi Erjavec in Pacolli, opravila niz pogovorov s potencialnimi poslovnimi partnerji s Kosova. Gospodarskega foruma se je udeležilo več kot 70 predstavnikov slovenskih in kosovskih podjetij.

Ministra sta skupaj obiskala tudi podjetje IPKO Telecommunications, ki je član Skupine Telekom in predstavlja največjo investicijo kateregakoli slovenskega podjetja v tujini.

V okviru programa se je Erjavec srečal še s predsednikom kosovske skupščine Kadrijem Veselijem in predsednikom vlade Ramushem Haradinajem.

Ob zaključku obiska se je minister sestal tudi s predstavniki slovenske vojske, ki so na Kosovo napoteni v okviru Natove misije Kfor. Zahvalil se jim je za njihov prispevek in aktivnosti. Slovenija je na Kosovu že ves čas prisotna v prizadevanjih za zagotavljanje stabilnosti in varnosti, tako preko Kforja, kot tudi v okviru EU misije Eulex.

Ob robu obiska je potekalo tudi prvo zasedanje mešane komisije za gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Kosovom, ki je pregledala dvostransko gospodarsko sodelovanje med državama in možnosti za poglobitev sodelovanja po posameznih področjih.

Delite članek