REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slavko Soldat, nekdanji nogometni trener: »Čez tri leta bo NK Krško praznovalo 100-letnico brez Roka Zorka«

Slavko Soldat, nekdanji nogometni trener: »Čez tri leta bo NK Krško praznovalo 100-letnico brez Roka Zorka«Slavko Soldat, NK Krško

V klubu NK Krško je deloval tako ali drugače 40 let.

Bil je skoraj na vseh položajih in funkcijah. Je neutrudna sila krškega nogometa. Težko mu je očitati, da je pristranski ali da je zamerljiv.

Je mož besede, ki niti za trenutek ne pomisli, da bi v odgovorih leporečil ali se izogibal pogledati resnici v oči in to na glas povedati. Še danes pozna klub in dogajanje okoli njega bolje kot marsikateri klubski delavec, funkcionar ali politik.

Slavko Soldat je preprost in neposreden v dogajanju okoli spora med NK Krško in ND Posavje.

Kdo ima prav v sporu med NK Krško in ND Posavje, ki se vleče že vse leto?

Seveda NK Krško v formalnem smislu.

Morda bo v prihodnje šlo in se bomo usedli za mizo. A bo do takrat potrebno storiti kaj več kot doslej.

Ali bi se dalo oziroma moralo spor rešiti že prej v dobro obeh strani?

Da.

Zakaj se ga ne?

Preprosto zato, ker so zamere z obeh strani nepremostljive. Za zdaj. Ne morete pričakovati, da bo vodstvo NK Krško želelo sesti za mizo z ljudmi, ki so ob odhodu iz kluba uničili klubsko lastnino. Potrgali so električno napeljavo in stikala, odnesli slike, diplome in pokale, odtujili notranjo opremo, iz skladišča opremo za vadbo, gole … In ta ekipa ND Posavje na čelu z Rokom Zorkom se trudi še naprej uničiti klub, ga medijsko blati, laže in podtika. Hujska javnost proti NK Krško, zavaja po medijih. Posamezniki znotraj in okoli ND Posavje so si zaradi svojih ali z njimi povezanih dejanj prislužili že kup ovadb zaradi svojega početja. Ko se bo treba soočiti na sodišču in odgovarjati za svoja dejanja, verjamem, da tem posameznikom ne bo šlo več na smeh. Zdaj se namreč privoščljivo smejijo in se počutijo močne.

Bi se lahko spori rešili recimo v začetku leta?

Da, lahko bi se. A takrat so vsi na vseh ravneh zamudili ta trenutek. Športni, gospodarski, politični dialog med obema stranema zdaj ni več mogoč. Za zdaj. Morda bo v prihodnje šlo in se bomo usedli za mizo. A bo do takrat potrebno storiti kaj več kot doslej.

Kako bi se dalo rešiti spor v dobro obeh strani?

Ko je bil še čas, zagotovo tako, da ne bi nastradali otroci.

Kaj predlagate?

Umiriti je potrebno oba protagonista tega spora – Roka Zorka in njegovega očeta Staneta Zorka. Sploh slednji je po moj oceni glavni vir spora. Rok Zorko tega »cirkusa«, ki ga spremljamo zdaj in škodi vsem, sam ni sposoben. On je orodje v tujih rokah. Fant nima te sposobnosti in te hrabrosti, da bi sam vodil to »igro«.

Če je trener dober in je sposoben zgraditi igralce, kar obljublja staršem in otrokom, potem se mora to videti v napredovanju igralcev v selekcijah.

Kako dober trener je Rok Zorko?

Vrednostnih sodb ne bom dejal, bom govoril o dejstvih. Če je trener dober in je sposoben zgraditi igralce, kar obljublja staršem in otrokom, potem se mora to videti v napredovanju igralcev v selekcijah. Tega jaz ne vidim.

Kako to mislite?

Če pogledam seznam igralcev, ki jih je Rok Zorko odpeljal iz kluba NK Krško, jih dve tretjini ne igra nikjer več. Ni jih v njegovem ali katerem koli drugem klubu. To je katastrofa.

Nogometaš Vir: Freepik
Vir: Freepik   Designed by jcomp / Freepik

Poznate vi Roka Zorka osebno?

Seveda. Treniral sem ga v mlajših selekcijah NK Krško, spremljal sem ga na trenerski poti, poznam ga kot otroka. Gre za posameznika, ki je bil povsem povprečen nogometaš  in mu kot nogometašu ni uspelo, kot trener se je bal preskusiti recimo v Ljubljani ali izven Slovenije. Nikjer izven Posavja se ni dokazal in zato je zagrenjen. Zdaj misli, da bo zaradi vplivnega očeta uničil 97 let star klub NK Krško in se vrnil kot zmagovalec. Ne bo se. Čez tri leta bo NK Krško praznovalo 100-letnico brez Roka Zorka. Fant ni povsem slab, seveda.

Za kaj sploh gre v nogometnem sporu v Krškem? Spor med NK Krško in ND Posavje se vleče od konca lanskega leta. Decembra 2018 je ožja ekipa Roka Zorka želela prevzeti NK Krško pod pretvezo, da je klub pred propadom. Domneva se, da je bil namen tega, da bi prišli do denarja NZS oziroma UEFA. Njihova želja je bila privatizacija, s ciljem preoblikovanja članskega moštva v d.o.o. Jedro spora je odpoved pogodbe NK Krško ekipi ND Posavje, ki je pogodbeno sodelovala v mladinskem nogometnem pogonu Krčanov in s tem seveda dostop do denarja. Sistem delovanja mladinske šole nogometa v NK Krško je bil unikum v širšem slovenskem prostoru. NK Krško je imel namreč podizvajalca, privatno društvo Roka Zorka - ND Posavje, ki je bilo izvajalec programa mladinske šole nogometa za NK Krško. Član ožje ekipe Roka Zorka je bil tudi Boštjan Blazinčič, bivši predsednik NK Krško. Ko je NK Krško prekinil sodelovanje z ND Posavje in ustanovil svojo nogometno šolo, sta se poslovni poti obeh klubov razšli. NK Krško je še naprej nadziral porabo namensko dodeljenega denarja Nogometne Zveze Slovenije prek UEFA ter denarja Občine Krško, v ND Posavje pa so menili drugače in začeli z napadi na NK Krško. Denar NK Krško je bil porabljen namensko, za mladinske programe s potrdili izplačil in preverjeno na več finančnih ravneh in v pristojnih institucijah. Po pogodbi z občino NK Krško ima NK Krško tudi pravico igranja na stadionu Matije Gubca. A to, da NK Krško uporablja infrastrukturo stadiona Matije Gubca, ni po godu ND Posavje ... NK Krško se je, ko je bil objavljen razpis za sofinanciranje športa in uporabo športnih objektov v lasti Občine Krško za leto 2019, na razpis prijavil. Občina je v tem primeru, kot je znano, upoštevala vse veljavne postopke in podatke za vse prijavljene kandidate. ND Posavje pa je novoustanovljeno društvo in za letošnje leto ni mogel pridobiti pravice do sofinanciranja oziroma uporabe športnih igrišč ...

 

Je Rok Zorko s kom tudi politično povezan?

Ne morem govoriti, da je zagotovo, lahko pa povem, kaj je najverjetneje res. Že po površni medijski analizi je jasno, da Zorka podpirajo vsi, ki so kakorkoli proti županu Krškega, stranki, ki ga podpira. Torej proti SLS. Tako preprosto je. In hkrati je abotno, da Zorko obtožuje politiko, ki da podpira NK Krško, pri čemer oni delajo enako oziroma še huje; pritiskajo na župana, izsiljujejo, podtikajo, zavajajo, zdaj bodo za talce svojih ekonomsko-političnih ambicij vzeli še otroke.

NK Krško dobro igra v 2. ligi?

Ekipa se je konsolidirala in ima pravo energijo. To gre seveda malim ljudem tipa Rok Zorko hudo v nos in so še posebej besni. Najraje bi videli, da bi nam šlo slabo. Fantje imajo slabo energijo. Ko jim zmanjka argumentov, kričijo, da v NK Krško v članski ekipi igra premalo domačih nogometašev. Pozabljajo pa te isti fantje, da ko so oni vodili selekcije v NK Krško ni bilo nič drugače. Sploh pa, kdo sploh ima pravico govoriti o NK Krško? Neki samooklicani trenerji ob Zorku, ki sploh niso vsi trenerji z licencami? Klub, kjer spletna stran sploh ni dokončana?

Kako komentirate zadnji odziv ND Posavje, da bodo organizirali proteste pred občino Krško, ker jim občinska uprava ne dovoli uporabe igrišč centralnega stadiona Matije Gubca, ki je v uporabi NK Krško?

Komentar sploh ni potreben. Predstavljajte si, da v Ljubljani neko lokalno nogometno društvo, ki je bilo ustanovljeno »včeraj«, začne izsiljevati župana Zorana Jankovića, da jim zagotovi igranje na osrednjem slovenskem štadionu Stožice. Ne razumem, da Rok Zorko, gonilna sila ND Posavje, tako izsiljuje in pritiska na občino, da se župan pusti ustrahovati, in da se nihče ne zgane. Župan bo moral udariti po mizi in narediti red. Ne morem verjeti, koliko pritiskov prenese krški župan.

Je kaj na trditvah Zorkove ekipe, da jim Občina Krško namerno nagaja?

Prosim vas lepo, potrebne je malo kmečke zdrave pameti. NK Krško je na razpisu dobilo uporabo infrastrukture po vnaprej znanih kriterijih. Pogodba je javna, trajanje pogodbe, obveznosti, ki izhajajo iz nje, pogoji, in tu ni kaj veliko razpravljati. Ob naslednjem razpisu bodo imeli tudi drugi enake možnosti, če bodo izpolnjevali zahteve razpisa. Rok Zorko je preprosto hinavski, manipulativen in zavajajoč. Če je Zorko ustanovil klub, super. Če hoče delovati v dobro nogometa v Posavju, mu ploskam. To je dobro za naše okolje. A ne morem razumeti, da ustanoviš klub brez infrastrukture, torej igrišča. Tu ne razumem niti Nogometne zveze Slovenije, da lahko kar tako registriraš klub brez – zame nujno potrebnih kriterijev, kot je igrišče.

Vi ste eden redkih, ki ste bili prisotni tudi na sestankih ND Posavje?

Da, bil sem na ustanovnem sestanku, kjer nisem mogel verjeti, kaj vse sem slišal in videl. Zorko ne le da je ob prekinitvi pogodbe z NK Krško za treniranje mladih selekcij iz kluba odpeljal vse trenerje iz NK Krško, ampak tudi 35 otrok. Imel je vse vnaprej načrtovano. Javnosti je povedal, da bo ustanovil klub kot podjetje, da se bo vrnil na stadion Matije Gubca. Še več: imam dokumentacijo, iz katere je jasno razvidno, da je pred ustanovno sejo ponujal dogovor »pod mizo«, da ne bo sprožil »vojne«, kot smo ji priča med kluboma zdaj, če se vnaprej kluba dogovorita za souporabo igrišč.

Kaj je po vašem mnenju pravi motiv za takšno delovanje?

Zorko najbrž želi le denar UEFA, ki ga dobijo klubi v Sloveniji za razvoj mladih nogometašev. To Zorko ve in to je njegov motiv. Vseeno mu je za NK Krško, za otroke, za starše, on želi del denarja, ki ga zdaj dobiva NK Krško. A pozablja, da je NK Krško institucija, on pa po poklicu le otrok svojega očeta.

Nogometaš, žoga Vir:Freepik
Vir: Freepik    Designed by jcomp / Freepik

Kako vse skupaj vpliva na nogomet, javnost v Posavju, ne nazadnje pokrovitelje?

Slabo. Bojim se, da bo Zorko na koncu izpadel žrtev. To se ne sme zgoditi. Ljudje ne smejo spregledati, da izrablja otroke za doseganje svojih osebnih ciljev. Kaj pa je drugega kot protest pred občino in siljenje otrok, da na betonu pred občino igrajo nogomet in tako opozarjajo na razmere v njegovem klubu, za katere je kriv nihče drug kot on sam? Ne razumem niti pokroviteljev, sponzorjev, da ga podpirajo. Niti tistih na drugi strani, ki podpirajo NK Krško. Konflikti v klubu tudi na pokrovitelje mečejo slabo luč in tega noben pokrovitelj noče.

Kako vi vidite situacijo osebno. Niste več aktivni v NK Krško, nimate nobenih obveznosti do katere od strani?

Prepričan sem, da razmere ne koristijo nikomur. Ne razumem, da Zorko z zaostrovanjem razmer misli, da bo kaj dosegel in ne razumem občine, pokroviteljev v obeh klubih, NZS, posameznikov v politiki, ki bi lahko rešili situacijo, pa je ne. Dobro je, da Zorko želi delati z mladimi, da ima svoj klub, da se je združil z Brežicami. Pozdravljam dejstvo, da se oblikuje več nogometnih sredin okoli NK Krško. To je dobro za razvoj nogometa v regiji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek