REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Talibani: Kitajska bo »glavni partner« pri ponovni izgradnji Afganistana

Talibani: Kitajska bo »glavni partner« pri ponovni izgradnji AfganistanaAbdul Ghani Baradar in kitajski zunanji minister Wang Yi. Vir: Twitter

Američani so rušili, Kitajci bodo gradili.

Tako nekako bi lahko v enem samem stavku opisali prihodnje odnose med novimi oblastmi v Afganistanu in ZDA ter Kitajsko.  

Talibani so namreč sporočili, da bo Kitajska ohranila diplomatske odnose z Afganistanom, novi oblastniki v Kabulu pa se bodo po umiku mednarodnih sil pod vodstvom ZDA zanašali na Peking za gospodarsko podporo.

Mudžahid: »Kitajska je naš glavni partner in za nas predstavlja temeljno in izjemno priložnost, saj je pripravljena vlagati in obnoviti našo državo.«

Tiskovni predstavnik talibanov Zabihullah Mudžahid je namreč za italijanski časnik La Repubblica povedal, da bo Kitajska »glavni partner« za zaustavitev gospodarskega zloma in obnovo države.

»Kitajska je naš glavni partner in za nas predstavlja temeljno in izjemno priložnost, saj je pripravljena vlagati in obnoviti našo državo,« je za La Repubblico povedal Mudžahid.

Mudžahid je poudaril, da talibane zanima pobuda »Pas in pot«, kitajski svetovni načrt za razvoj infrastrukture in virov, namenjen krepitvi gospodarskih in političnih vezi v številnih državah Evrazije.

»Imamo bogate rudnike bakra, ki bodo po zaslugi Kitajcev posodobljeni. Ne nazadnje Kitajska predstavlja našo vstopnico za trge po vsem svetu,« je dejal Mudžahid.

Kitajska naj bi v zameno obljubila, da bo ohranila odprto svoje veleposlaništvo v Afganistanu in okrepila odnose s Kabulom ter povečala humanitarno pomoč.

Tržnica v Kabulu  Vir:Twitter, RFE
Tržnica v Kabulu. Vir: Twitter

Talibani pa so se obljubili, da bodo zmernejši.

Strmoglavili so marionetno afganistansko vlado, ki jo je podpiral Zahod, vendar so obljubili, da bodo zaščitili nekatere človekove pravice in se vzdržali represalij nad starimi sovražniki.

Združene države in njihovi zavezniki so medtem zaprli svoja diplomatska predstavništva in vsakršno priznanje talibanske vlade vezali na vrsto pogojev, predvsem glede spoštovanja človekovih pravic in pravic žensk.

Pogoji veljajo tudi za gospodarsko pomoč.

Članice EU in Združene države Amerike pozivajo talibane, naj ljudem dovolijo zapustitev države, omogočijo dostop do humanitarne pomoči, ne nudijo več zatočišča mednarodnim terorističnim organizacijam in spoštujejo človekove pravice, zlasti žensk.

Spoznajte nove talibane: ameriško vozilo, ameriško orožje, ameriške uniforme. Vir: Twitter

Brez pomoči Afganistanu pa bi lahko državo doletele katastrofa, opozarjajo humanitarne organizacije, saj sta huda suša in vojna prisilili več deset tisoč družin, da zapustijo svoje domove.

Ameriška vlada je zamrznila tudi rezerve afganistanskih centralnih bank, kar je povzročilo bančno in plačilno krizo v Afganistanu.

Kitajska in ZDA
Kitajska in ZDA. Vir: Twitter

Kitajska pa verjetno ne bo postavljala pretiranih vprašanj glede spoštovanja človekovih pravic in bo v ospredje najverjetneje postavila politične in varnostne interese.

Toda - tudi Peking ima nekaj problemov s »prodajo« svojega sodelovanja s talibani lastni javnosti.

Pretirano pozitivno poročanje o talibanih v kitajskih medijih je na družbenih omrežjih na Kitajskem sprožilo val nasprotnih komentarjev.

Talibani - Američani so jih oborožili od glave do pet. Vir: Twitter

Nekateri komentatorji opozarjajo na povezavo talibanov s teroristi in opominjajo, da so talibani rušili spomenike Bude.

Pretirano pozitivno poročanje o talibanih v kitajskih medijih je na družbenih omrežjih na Kitajskem sprožilo val nasprotnih komentarjev. Nekateri opozarjajo na povezavo talibanov s teroristi in opominjajo, da so talibani rušili spomenike Bude.

Kljub temu pa je stikov talibanov s kitajskimi predstavniki vse več.

Abdul Salam Hanafi, član političnega urada islamistične skupine v Dohi (Katar), je razkril, da »se je telefonsko pogovarjal z Wu Jianghaojem, namestnikom zunanjega ministra Ljudske republike Kitajske,« je tvitnil tiskovni predstavnik Suhail Shaheen.

»Namestnik kitajskega zunanjega ministra je dejal, da bodo ohranili svoje veleposlaništvo v Kabulu in dodal, da se bodo naši odnosi v primerjavi s preteklostjo okrepili ... Kitajska bo tudi nadaljevala in povečevala svojo humanitarno pomoč, zlasti za zdravljenje covida-19,« je zapisal Shaheen.

Tesne vezi med Kitajsko in talibani bi lahko spodkopale zahodno strategijo uporabe gospodarskega vzvoda za pritisk na nove vladarje v Kabulu.

Tudi Rusija je ohranila svoje diplomatsko poslanstvo v Kabulu.

Odnosi z Moskvo so »predvsem politične in gospodarske narave.«

»Rusija še naprej posreduje za nas in z nami, da bi ustvarili pogoje za mednarodni mir,« je poudaril Mudžahid.

Tržnica v Kabulu  Vir:Twitter, RFE
Tržnica v Kabulu. Vir: Twitter
Afganistan pa mora še prej doseči mednarodno priznanje – ne države, pač pa vlade v Kabulu.

Finančno podjetje Fitch Solutions je v svojem poročilu 2. septembra sicer zapisalo, da pričakuje, da bo afganistansko gospodarstvo propadlo, ko bo porabljen mednarodni denar, ki je financiral prejšnjo vlado.

»Zelo drastičen način, na katerega so ameriške varnostne sile zapustile državo, in prevzem talibanov pomeni, da se bodo gospodarske težave v državi kratkoročno močno čutile,« je zapisala raziskovalna skupina agencije za bonitetne ocene Fitch Group.

Pričakuje, da se bo letos realni bruto domači proizvod (BDP) države zmanjšal za 9,7 odstotka, prihodnje leto pa še za 5,2 odstotka.

Zato Afganistan nujno potrebuje tuje naložbe, ocenjuje Fitch.

»Alternativni in pozitivnejši gospodarski scenarij bi v letih 2023–2030 omogočil rast afganistanskega gospodarstva v povprečju za okoli 2,2 odstotka letno, toda pod pogojem, da bi nekatera velika gospodarstva, in sicer kitajsko in potencialno rusko, priznala talibane kot zakonito afganistansko vlado in začela velike naložbene projekte,« ocenjuje Fitch.

Države, kompromitirane v okupaciji nimajo ravno pretirane pogajalske moči.

Tu bo pomoč, predvsem Kitajske, nepogrešljiva.

Afganistan pa mora še prej doseči mednarodno priznanje – ne države, pač pa vlade v Kabulu.

EU je talibanom sicer postavila štiri pogoje za sodelovanje.

Vendar države, kompromitirane v okupaciji nimajo ravno pretirane pogajalske moči.

Ob tem bo Kitajska nastopila povsem drugače.

Rezultat 20-letne okupacije Afganistana tako odpira nove priložnosti za - Kitajsko.

Delite članek