REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Magna ne spoštuje slovenske zakonodaje, v Hočah odpustila šest delavcev, na udaru tudi slovenski migranti

Magna ne spoštuje slovenske zakonodaje, v Hočah odpustila šest delavcev, na udaru tudi slovenski migrantiVir: Magna

Magnini lakirnici v Hočah, ki je bila z državno podporo in ob protestih dela javnosti ter tudi z veliko državno subvencijo zgrajena letos, so ta teden odpustili šest zaposlenih, piše današnji Večer in dodaja, da so v omenjeni avtomobilski multinacionalki zatrdili, da so istočasno zaposlili šest novih ljudi.

Odpuščeni delavci so se obrnili na sindikat in odvetnike, ali bo Magna še odpuščala, pa v podjetju ne komentirajo.

Kot poroča časnik, je šest redno zaposlenih delavcev prejelo odpoved iz poslovnih razlogov, po njihovih informacijah naj bi jim bili v Magni pojasnili, da se soočajo z upadanjem naročil in zaostrenimi pogoji na avtomobilskem trgu.

Število na novo registriranih avtomobilov v Evropi že več mesecev upada in je nižje od lanski številk. 

Število na novo registriranih avtomobilov v Evropi namreč že več mesecev upada in je nižje od lanskih številk. 

Zato so zagnali projekt Focus, ki predvideva precejšnje krčenje stroškov - kot kaže, tudi pri delovni sili.

Predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) Gvido Novakje dejal, da Magna očitno ne spoštuje slovenske zakonodaje, ki predvideva usklajevanje kriterijev za odpuščanja s sindikatom. Od vodstva družbe so v mnenje prejeli le njihov sklep, ki bi se po zakonu o delovnih razmerjih lahko štel kot predlog kriterijev, a ga s sindikatom niso uskladili.

Na udaru odpuščanj se bodo ob zaostrovanju gospodarske krize znašli tudi slovenski delavci migranti.

"Po mojem mnenju in po posvetovanju z odvetnikom menimo, da so delavce odpustili nezakonito, saj so kriterije za odpuščanje določili enostransko. Do konca tedna bomo odpuščenim razložili stanje in predvidevam, da bodo šli vsi v tožbe zaradi nezakonite prekinitve delovnega razmerja," je dejal Novak in ob tem omenil sporočilo za javnost, ki ga je našel na spletni strani vlade in v katerem piše, da se je Magna zavezala ne le k zaposlovanju, pač pa tudi k ohranjanju delovnih mest.

Magna mora do leta 2022 zaposliti 404 ljudi, če želi počrpati dobrih 18 milijonov evrov državnih subvencij, pa bi morala v desetih letih zaposliti tisoč ljudi.

Nenavadni so tudi kriteriji, na podlagi katerih so v Magni utemeljili odpustitev. Odpuščenim delavcem naj bi očitali kršitev delovnih obveznosti, dva naj bi prejela opomin zaradi uporabe mobilnega telefona med delovnim časom, eden zaradi zamujanja.

Naslednje korake zaposleni sedaj usklajujejo z odvetniki in sindikatom. 

Za Magno sicer velja pogodbena zaveza, da mora do leta 2022 zaposliti 404 ljudi, če želi počrpati dobrih 18 milijonov evrov državnih subvencij, pa bo morala v desetih letih zaposliti tisoč ljudi.

Pretežno slovenski delavci so izgubili delo tudi v graški Magni, ki se nahaja v Avstriji.

Po nekaterih napovedih naj bi sedaj sledilo še odpuščanje dela redno zaposlenih, med katerimi naj bi bili pretežno tisti, ki v Avstriji nimajo stalnega prebivališča. To pa pomeni, da bodo prizadeti predvsem slovenski delavci - migranti.

Po navedbah Večera naj bi nekaj delavcev kar med delovnim časom obvestili, da se oglasijo v kadrovski službi, kjer so jim izročili odpovedi, eden pa naj bi jo prejel po pošti.

Odpuščene so nato varnostniki takoj pospremili iz podjetja, ker bodo v kratkem 15-dnevnem odpovednem roku na izrednem dopustu.

Glede na to, da niso bili zaposleni eno leto, jim ne pripada niti odpravnina.

Delite članek