REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Banka OTP s prevzemi bank v regiji zvišuje čisti dobiček

Banka OTP s prevzemi bank v regiji zvišuje čisti dobičekOTP banka

Madžarska banka OTP, ki z nakupom SKB banke vstopa na slovenski trg, je na ravni skupine v prvih devetih mesecih ustvarila 309,6 milijarde forintov (okoli 930,5 milijona evrov) čistega dobička, kar je na letni ravni 29 odstotkov več.

K rasti so prispevali tudi prevzemi v Bolgariji, Albaniji, Moldaviji in Črni gori.

Za banko OTP je poslovanje zunaj matične države pomembno.

Banka je tudi v postopku prihoda v Slovenijo.

Banka je tudi v postopku prihoda v Slovenijo, kjer je kupila SKB banko.

Velika francoska banka Societe Generale je namreč maja z OTP podpisala dogovor o prodaji SKB banke in njenih hčerinskih družb, katerih lastnik je. Višine kupnine še niso razkrili.

OTP je želela kupiti tudi slovensko Abanko, kjer pa jo je prehitela Nova KBM.

Banka NKBM je sicer v lasti fonda špekulativnega kapitala Apollo, katerega lastniki so zaprti skladi, kjer ni mogoče niti ugotoviti, kdo so njihovi pravi lastniki.

Za Abanko, zadnjo podržavljeno banko bo NKBM odštela 444 milijonov evrov.

OTP pa s procesom nakupa SKB banke v Sloveniji še ni končala.

Države z OTP bankami
Na zemljevidu držav, kjer posluje banka OTP, se bo kmalu pojavila tudi Slovenija.

Trenutno je v postopku pridobitve potrebnih dovoljenj.

Posel morajo odobriti Banka Slovenije in Evropska centralna banka ter varuh konkurence.

Postopek pri slovenski agenciji za varstvo konkurence je bil priglašen v začetku junija.

Brez upoštevanih prevzetih bank v Bolgariji, Albaniji, Moldaviji in Črni gori je čistega dobička za 294 milijarde forintov, kar bi pomenilo 14-odstotno rast.

Tudi brez upoštevanja rezultatov SKB in drugih prevzetih bank pa podatki kažejo, da poslovanje banke po obsegu hitro narašča.

Brez upoštevanih prevzetih bank v Bolgariji, Albaniji, Moldaviji in Črni gori je čistega dobička za 294 milijarde forintov, kar bi pomenilo 14-odstotno rast.

V tretjem četrtletju je konsolidiran dobiček po plačilu davkov porasel za 53 odstotkov. K temu so prispevali prevzemi bank in višja poslovna aktivnost.

V celotnem kolaču čistega dobička na ravni skupine pa je imelo poslovanje bank v skupini zunaj Madžarske 47-odstotni delež. To je na letni ravni šest odstotnih točk več, poroča Budapest Business Journal.

Najvišje stopnje rasti je skupina zabeležila na trgih Hrvaške (+27 odstotkov), Ukrajine (+40 odstotkov) in Rusije (+17 odstotkov).

Delite članek