REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Miodrag Kostić se je srečal z enim od najpomembnejših bankirjev na svetu

Miodrag Kostić se je srečal z enim od najpomembnejših bankirjev na svetuKostić in Dimon

Srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki je pomemben investitor tudi v Sloveniji, se je te dni srečal z enim od najbolj znanih bankirjev na svetu, z Jamiejem Dimonom, prvim človekom banke »JP Morgan Chase«.

Jamie Dimon je predsednik največje ameriške investicijske banke »JP Morgan Chase« in po zadnjem seznamu Forbsa je devetnajsti na seznamu najbolj vplivnih na svetu.

Srečanje je bilo organizirano konec prejšnjega tedna v Varšavi, kjer so se na poziv tega bankirja zbrali predsedniki sedmih največjih podjetij v Evropi. Edini poslovnež iz regije je bil Miodrag Kostić.

Glede na moč in veliko regionalno in lokalno prisotnost »MK Grupe« bi ti pogovori Kostića s tako pomembnim investitorjem in bančnikom lahko bili pomembni tudi za celotno regijo.

Po navedbah beograjskega Blica naj bi se Kostić z Dimonom pogovarjal o poslovnih vlaganjih in akvizicijah, ter potencialnem sodelovanju na gospodarskem podroćju. Glede na moč in veliko regionalno in lokalno prisotnost »MK Grupe« bi ti pogovori s tako pomembnim investitorjem in bančnikom lahko bili pomembni tudi za celotno regijo.

MK Grupa je sicer ob 35 letnici svojega obstoja napovedala velike investicije, predvsem več kot pol milijarde evrov, ki jih bo vložila samo v kmetijstvo, bančništvo in turizem, tako v Srbiji kot v celotni regiji, kjer skupina deluje. To srečanje je najverjetneje predstavljal enega od korakov pri uresničevanju teh ciljev.

Jamie Dimon je eden od največjih in najbolj vplivnih strokovnjakov sedanjosti in eden od redkih bančnikov, ki so postali milijarderji, ob tem, ko so upravljali z banko.

Kostić in Dimon

Po ocenah magazina Forbes neto bogastvo Dimona znaša 1,4 milijarde dolarjev . Deloma je za to zaslužno dejstvo, da ima v banki »JP Morgan Chase« sam delež v višini 184 milijonov dolarjev, ter da je ob tem bil leta 2017 zaradi svojega dela v banki plačan z 29,5 milijoni dolarjev.

JP Morgan Chase je največja banka v ZDA in šesta največja banka na svetu.

Kariero v eni od največjih svetovnih bank je začel leta 2004, kmalu po prihod v »JP Morgan Chase« pa je postal predsednik upravnega odbora banke.

S tržno kapitalizacijo skoraj 400 milijard dolarjev in dobičkom, ki je v prvem četrtletju letošnjega leta narasel za pet odstotkov in znaša 9,18 milijard dolarjev ter prihodki v višini skoraj 30 milijard dolarjev je »JP Morgan Chase« največja banka v ZDA in šesta največja banka na svetu.

Celotna aktiva banke je v prvem četrtletju znašala 2,7 trilijonov dolarjev. 

Dimon je tudi eden od najbolj pogosto citiranih poslovnežev. Njegove najbolj prodorne izreke so zbrali tudi v Busines Insiderju.

»Če hočete zmagati, potem se morate primerjati z najboljšimi in si priznajte, da se to nikoli ne bo zgodilo brez dela…Birokracija ubija. Birokracija izganja dobre ljudi, izganja inovativnost. Iz osebe poleg vas naredi tekmeca, ne sodelavca. In to je res slaba ideja znotraj nekega podjetja…Moje srce je demokratsko, toda moji možgani so neke vrste republikanski…Ne delajte neumnosti in ne zapravljajte denarja. Naj vsi drugi zapravljajo denar in delajo neumnosti in potem jih bomo kupili…,« to so samo nekatere njegove udarne izjave, ki jih je Jamie Dimon očitno dobro udejanil tudi v življenju in na svoji poslovni poti.