REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Elaphe EV – električni pogon "po slovensko"

Elaphe EV – električni pogon vir: in-wheel.com

Slovensko podjetje že vrsto let razvija elektromotorje za neposredni kolesni pogon. Mlada ekipa postavlja mejnike, ki so mnogo bolj poznani v tujini kot doma. Sama zasnova ni nova, poznana je že vrsto let, a razvoj je šel že tako daleč, da so sami podatki s testiranj več kot samo navdušujoči.

Skeptiki bodo takoj našli izgovor, da je ta sistem slab, ker povzroča veliko ne vzmetene mase, saj so sami elektromotorji del kolesa. To je deloma res, a z zmanjševanjem teže samih elektromotorjev in uporabo vrhunskih sistemov vzmetenja, se ta neželeni pojav zelo omili.

Elaphe Supercar
vir: in-wheel.com
Cilj je priti pod 3 sekundami, kar pa ni tako nemogoče če pogledamo s čim imamo opravka: 4 elektromotorji ponujajo 6.000 Nm navora.

Serija testnih vozil je obsegala že zelo raznovrstna vozila: od majhnih mestnih malčkov do vsakdanjih vozil srednjega razreda. Lansko leto so predelali tudi BMW X6 kateremu so odstranili kompleten motor, menjalnik, diferenciale in polosi ter ga tako olajšali za več kot 400 kg. To težo so nadomestili z baterijami, elektroniko in motorji, vgrajenimi neposredno v kolesa. Avtomobil je še vedno imel okoli 2,4 tone, a je dosegel spoštljivi pospešek 4,8 sek so 100 km/h. In ne nazadnje še Audi R8, s katerim so dosegli pospešek 3,5 sek do 100 km/h. To pa je že vsega spoštovanja vreden podatek. Cilj je priti pod 3 sekundami, kar pa ni tako nemogoče če pogledamo s čim imamo opravka: 4 elektromotorji ponujajo 6.000 Nm navora (ja, prav ste prebrali) in 440 kW trenutne moči (skoraj 600 KM v primerjavi z bencinskim). A tu igra vlogo sam navor in elektronski nadzor podajanja le tega. Ne moremo pa zanemariti podatka, da so elektromotorji izredno ozki, imajo le okoli 6 cm in obroči debeline le 2 cm n so dejansko vkomponirani v sam kolesni obroč. Torej iz svoje zelo kompaktne zasnove »iztisnejo« ogromno moč in neverjeten navor, ki pa je na voljo skoraj takoj, kar je pri tovrstnih pogonih izjemna prednost pred veliko močjo. Poleg tega ne smemo pozabiti, da mora biti prostor še za samo vpetje kolesa in zavorni kolut s čeljustjo.

Elaphe Supercar
vir: in-wheel.com
Cilj je izdelati 20.000 kompletov na leto in tako postati vidnejši igralec na področju električnih pogonov za osebne in kasneje morda celo gospodarske namene.

Podjetje Elaphe se ni ustavilo le pri samem razvoju, temveč je šlo še korak dlje. Pustimo obiske silicijeve doline in drugih krajev, kjer so si nabirali izkušnje, znanje in najnovejše prihajajoče trende v zadnjih 10 letih, odšli so v deželo tovarn in masovne produkcije, na Kitajsko in tam odprli tovarno za redno proizvodnjo.

Cilj je izdelati 20.000 kompletov na leto in tako postati vidnejši igralec na področju električnih pogonov za osebne in kasneje morda celo gospodarske namene.

Slovensko znanje je v tujini mnogo bolj cenjeno kot doma in upam, da prihajajoče generacije unovčijo svoje znanje na celotnem svetovnem trgu. In podjetje Elaphe je zelo dober primer nove generacije in pristopa do svetovnega trga.
 

Komentarji