REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zahodni tanki so le »drage mobilne krste«: Vojna v Ukrajini razkrila težave evropskih »bonsai vojsk«, opozarja NY Times

Zahodni tanki so le »drage mobilne krste«: Vojna v Ukrajini razkrila težave evropskih »bonsai vojsk«, opozarja NY TimesTanki Leopard 2. Vir: Xinhua

Evropske države so kar tekmovale, katera bo Ukrajini obljubila več tankov, a ko so bile na vrsti za pošiljanje, je zanimanje drastično padlo, ugotavlja New York Times.

Skoraj mesec dni po tem, ko so Berlin in evropski zavezniki sprejeli odločitev, da pošljejo nemške tanke leopard v Ukrajino, zahodni zavezniki ne razkrivajo, kdaj in če sploh bodo ti tanki dobavljeni.

Skoraj mesec dni po tem, ko so Berlin in evropski zavezniki sprejeli odločitev, da pošljejo nemške tanke leopard v Ukrajino, zahodni zavezniki ne razkrivajo, kdaj in če sploh bodo ti tanki dobavljeni.

Nekatere države so ugotovile, da tanki v njihovih vojaških skladiščih dejansko ne delujejo ali nimajo potrebnih rezervnih delov, evropski voditelji pa so se ob tem soočili z odporom v lastnih oboroženih silah.

Nekatere vojske so se morale opreti na upokojene vojaške inštruktorje, da bi urili Ukrajince za uporabo starejših modelov tankov leopard, piše New York Times.

Dobava tankov v Ukrajino je na površje prinesla problem, ki so ga evropske države leta ignorirale: v prepričanju, da obsežna vojna v Evropi ni mogoča, niso dovolj vložile v izgradnjo in obnovo lastnih oboroženih sil.

Dobava tankov v Ukrajino je na površje prinesla problem, ki so ga evropske države leta ignorirale: v prepričanju, da obsežna vojna v Evropi ni mogoča, niso dovolj vložile v izgradnjo in obnovo lastnih oboroženih sil.

Ukvarjale so se z bojem proti terorizmu, ki zahteva lažje enote, medtem pa je Rusija vlagala v topništvo, raketne sisteme in drugo opremo, ki je potrebna v »klasičnih« spopadih.

Težave s pomanjkanjem orožja so bile tudi v zgodnejših fazah konflikta v Ukrajini, kar se je pokazalo pri pošiljanju orožja in streliva.

Težave pa so postale še posebej očitne, ko je Nemčiji in njenim zaveznikom uspelo sestaviti samo dva tankovska bataljona, ki skupaj štejeta le 62 tankov.

Tank Leopard 2
»Mnogi so mislili, da je vojna teoretična stvar, zato imamo teoretične tanke.« Vir: Telegram, posnetek zaslona

Številne države, ki so še pred nekaj tedni najglasneje lobirale za pošiljanje »leopardov« v Ukrajino, so zdaj začele oklevati. Kljub temu, da imajo evropske države okoli 2000 leopardov, do zdaj niso pokazale pripravljenosti, da bi v Kijev poslale več kot nekaj deset teh tankov.

Nemčija je ponudila 18 tankov, Poljska še 14, potem pa številke začnejo padati. Ni jasno, katere države in na kakšen način bi lahko poslale zamenjavo za tanke, ki bodo uničeni ali poškodovani v spopadih.

»Seveda so jih nekatere države izročile ali so rekle, da jih bodo, a mnoge jih še vedno niso,« je na Münchenski varnostni konferenci dejal nemški obrambni minister Oscar Pistorius.

»To me preseneča,« je dodal. »Očitno obstajajo nekatere države, ki jih zdaj ne bom imenoval, ki se hočejo skriti za Nemčijo. Pravijo: radi bi jih poslali, pa nam ne dovolijo. Ko pa smo jim dovolili, niso naredile nič.«

Pravijo: radi bi jih poslali, pa nam ne dovolijo. Ko pa smo jim dovolili, niso naredile nič.

Ena takšnih držav je Finska, v parlamentu katere so mnogi kar tekmovali, kdo se bo bolj glasno zavzel za pošiljanje leopardov v Ukrajino. Nato so iz države prejšnji teden sporočili, da bodo v Kijev poslali tri vozila za razminiranje, ne pa tudi leopardov, ki jih ima Finska okoli 200.

Tudi druge nordijske države, ki so zagovarjale pošiljanje leopardov, kot je Švedska, so naletele na nepričakovane težave: medtem ko so njihovi politiki pripravljeni žrtvovati svoje orožje v korist Ukrajine - njihove vojske niso.

Britanski obrambni minister Ben Wallace sicer v Ukrajino pošilja 14 Challengerjev, a tudi to ne bo veliko pomagalo. Minister je pokazal z roko in dejal »Na Krim!«, a vse bo očitno ostalo le pri besedah.

»Noben tank ni utrpel poškodb«, so ob nerodnem plezanju britanskega obrambnega ministra na tank s kančkom cinizma komentirali na ruskem kanalu.

Evropske države, ki so desetletja uživale ugodnosti »mirovnih dividend« ob koncu hladne vojne, so drastično zmanjšale izdatke za oborožitev in na vojne gledale kot na »pojave preteklosti.«

In sedaj poskušajo obubožane evropske vojske rešiti še tisto malo orožja, ki jim je ostalo.

Švedski tank (nemške izdelave) Leopard 2
Švedski tank (nemške izdelave) Leopard 2. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Na poveljstvu Nata evropske vojske pogosto imenujejo »vojske bonsajev«, s čemer namigujejo na miniaturna okrasna japonska drevesa.

ZDA so pred leti pritiskale na evropske države, naj povečajo izdatke za obrambo, po združitvi Krima s preostalo Rusijo leta 2014 pa so se članice Nata zavezale, da bodo do leta 2024 dosegle dogovorjeno obveznost, da bodo za obrambo namenjale dva odstotka BDP.

To obljubo je do danes izpolnilo le devet od 30 članic Nata, kar 13 med njimi, vključno z Nemčijo, namenja za obrambo manj kot 1,5 odstotka.

V zadnjih letih je na tem področju posebej problematična Nemčija.

Na poveljstvu Nata evropske vojske pogosto imenujejo »vojske bonsajev«, s čemer namigujejo na miniaturna okrasna japonska drevesa.

Poročila nemškega Bundestaga so razkrila tragično slabe razmere v tamkajšnjih oboroženih silah. Številna letala zaradi okvar niso mogla leteti, medtem ko so vojaki med urjenjem uporabljali metle namesto pušk.

Tudi novejši oklepniki so se med vojaškimi vajami – vsi pokvarili.

Številne druge evropske države zdaj ugotavljajo, da imajo podobne težave.

»Trendi po Evropi so bili zmanjševanje stroškov,« je za New York Times povedal Christian Mehling, varnostni strokovnjak pri nemškem Svetu za zunanje odnose.

»Mnogi so mislili, da je vojna teoretična stvar, zato imamo teoretične tanke

Moskva je medtem povečala proizvodnjo vodenih topniških granat Krasnopol. Te bi lahko postale glavno sredstvo za uničevanje zahodnih tankov...

Španija, ki ima 108 tankov leopard, je ena prvih držav, ki je Nemčijo prosila za dovoljenje, da jih pošlje v Ukrajino.

Ugotovili pa so, da jih je veliko v zelo slabem stanju in jih je treba poslati v remont, kar bo trajalo več mesecev.

Španski premier Pedro Sánchez je po pritisku Berlina popustil in dejal, da bo njegova država v Ukrajino poslala »celo« 10 tankov namesto prvotno napovedanih 6.

Poljska, ki ima milo rečeno zapletene odnose z Nemčijo, je bila glavna zagovornica pošiljanja leopardov v Ukrajino, Varšava je grozila celo, da jih lahko pošlje tudi brez dovoljenja Berlina.

Tako kot Nemci imajo tudi Poljaki približno 200 tankov leopard, a so se dogovorili, da jih bodo poslali le 14. Španski premier Pedro Sánchez je po pritisku Berlina popustil in dejal, da bo njegova država v Ukrajino poslala »celo« 10 tankov namesto prvotno napovedanih 6.

Tako kot Nemci imajo tudi Poljaki približno 200 tankov leopard, a so se dogovorili, da jih bodo poslali le 14. Prve tanke so poslali na obletnico začetka ruske posebne vojaške operacije 24. februarja, a usposabljanje ukrajinskih vojakov za upravljanje z njimi še poteka.

Obstaja tudi možnost, da bi Varšava lahko počakala s pošiljanjem tankov, dokler ne pridejo prej naročeni južnokorejski tanki hyundai K2, ki naj bi nadomestili leoparde.

Poljska je v Ukrajino doslej poslala največ sovjetskih tankov T-72.

Nizozemska, Nemčija in Belgija so sprožile skupno pobudo za obnovo in pošiljanje 150 starejših tankov leopard 1 v Ukrajino do konca leta.

Nemški general pa je med usposabljanjem ukrajinskih vojakov v Nemčiji v začetku tega tedna dejal, da je bila vojska prisiljena prositi upokojene voznike teh tankov, da se vrnejo in pomagajo pri urjenju ukrajinskih sil.

Ob tem so bili ti tanki kot staro železo prodani zasebnemu podjetju, sedaj pa je to zahtevalo bistveno višjo ceno za odkup.

Rusija se medtem hvali s pošiljanjem novih tankov T-90 Preboj na fronto...

Nekdanji marinec in inšpektor OZN Scott Ritter je prepričan, da zahodni tanki ne bodo spremenili razmerij na bojišču.

Rusija se medtem hvali s pošiljanjem novih tankov T-90 Preboj na fronto...

Tanki namreč za to, da bi bili uspešni potrebujejo odlično izvežbane posadke, logistiko, rezervne dele in sodelovanje s pehoto, topništvom in letalstvom.

Vsega tega pa ukrajinska vojska ne more več zagotoviti.

Prizori iz Bližnjega vzhoda kažejo, kako se je v takšnih pogojih končala pot ameriških Abramsov:

Zato bodo po mnenju Scotta Ritterja imeli srečo tisti, ki bodo končali v pokvarjenih tankih, tisti, ki bodo končali na bojiščih pa bodo verjetno »vsi umrli«, kajti ti nemški tanki so danes za ukrajnsko vojsko le »drage krste.«

Medtem se po Ukrajini, kot posmehljivo pišejo ruski Telegram kanali, nadaljuje iskanje voznikov tankov.

In kot kažejo posnetki, jim ni nič do tega, da bi se poskusili kot novo pečeni vozniki mobilnih krst...

Na ruskem kanalu Rybar pa so medtem pripravili tudi video prezentacijo, s katero so razkrili, kako je mogoče uničiti tanke leopard.

Tudi ti tanki imajo namreč šibkejše točke.

In kdor jih pozna, lahko tank uniči lažje in prej. 

Zato nič ne kaže, da bo ukrajinsko vojsko rešilo to, za mnoge na Zahodu skorajda čudežno orožje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek