REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zahodni mediji prikrivajo izjave beguncev: primer cenzure Der Spiegla v Azovstalu samo vrh ledene gore zavajanja

Zahodni mediji prikrivajo izjave beguncev: primer cenzure Der Spiegla v Azovstalu samo vrh ledene gore zavajanjaNatalija Usmanova, rešena iz krempelj Azovcev. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nemška revija Der Spiegel je s sklicevanjem na domnevna »vsebinska odstopanja« odstranila video posnetek, ki prikazuje pričevanje evakuirane ženske iz mariupolske tovarne »Azovstal«, trdnjave neonacističnih militantov iz bataljona Azov in drugih ukrajinskih borcev.

Ženska na posnetku je namreč razkrila, da so njeni družini pripadniki ukrajinskih oboroženih sil v bistvu lagali, jih držali za talce in jih uporabljali kot živi ščit.

Drug nemški medij, Junge Welt (JW), je v četrtek zvečer opazil izbris na spletni strani Spiegla.

Po poročanju JW je Der Spiegel v ponedeljek objavil triminutni video.

Usmanova: Ukrajina je zame umrla kot država!

V njem je nastopila Natalija Usmanova, ki je pred konfliktom delala v jeklarni Azovstal in se tam tudi skrila z možem in otroki.

Na posnetku Usmanova novinarjem pove, da so jih skrajneži iz bataljona Azov »zadrževali v bunkerju« dva meseca in da njeni družini niso dovolili, da bi odšla po humanitarnih koridorjih, ki so jih vzpostavile ruske čete.

»Skrivali so se za tem, da naj bi bili zaskrbljeni za našo varnost,« je po nemškem prevodu povedala Usmanova in dodala, da so na njeno družino večkrat vpili: »Pojdi nazaj v bunker!«

Za njihovo družino je bilo to, kar so počeli Azovci in kako so z njimi ravnali - zelo žaljivo.

»Ukrajina je umrla zame kot država,« je ob koncu pričevanja dejala Usmanova.

Če se bo kdaj vrnila, se bo vrnila samo na ozemlja dveh donbaških republik, je dejala in zatrdila, da je to odločitev celotne družine, ki je o tem glasovala.

V redakciji Spiegla so svojo odločitev, da umaknejo video s pričevanjem Usmanove zagovarjali, češ da so material pridobili od britanske tiskovne agencije Reuters in da je bil začasno umaknjen »zaradi razhajanj v vsebini, ki so bila pozneje odkrita.«

Na vprašanje RIA Novosti, za kakšna domnevna neskladja gre, je Der Spiegel odgovoril, da so »še vedno v postopku razjasnitve tega vprašanja.«

Reuters je močno cenzuriral in popačil pričevanja ženske, evakuirane iz Mariupola, da bi prilagodil njene besede lastnim trditvam o obstreljevanju mesta s strani ruske vojske.

Video posnetek, ki ga je objavil Reuters, je dolg le minuto, Usmanova pa govori o intenzivnosti topniškega ognja in težkem življenju v bunkerju.

Oba videa izhajata iz istega intervjuja z več mediji - vključno z RIA Novosti, ki je potrdila pristnost pripomb Usmanove iz zdaj izbrisanega posnetka Spiegla.

Namesto videa je nemška revija zdaj objavila le fotografijo Usmanove v avtobusu z drugimi civilisti, ki jo je 1. maja posnel fotograf RIA Novosti.

Po navedbah ruskih virov je posnetke cenzuriral tudi britanski Reuters.

Reuters je močno cenzuriral in popačil pričevanja ženske, evakuirane iz Mariupola, da bi prilagodil njene besede lastnim trditvam o obstreljevanju mesta s strani ruske vojske, je dejal Dmitrij Poljanski na neformalnem srečanju Arria Formula Varnostnega sveta OZN, posvečenem zločinom, storjenim s strani ukrajinske vojske.

»Reutersova zgodba ustvarja vtis, da je Natalija Usmanova prestrašena zaradi ruskih napadov in da očitno sovraži Rusijo zaradi tega, kar je storila Ukrajini,« je opozoril Poljanski. Poudaril je, da je hkrati Reuters raje molčal o tem, kaj je ženska glasno in jasno povedala na video posnetku.

Poljanski je nato pokazal ta video posnetek Usmanove, ki pravi nekaj, česar si Reuters v svoji zgodbi ni upal citirati.

Evakuirana ženska je dobesedno rekla: »Ne želim se vrniti v Ukrajino. Iskreno. Moja družina je glasovala soglasno. Tudi če se bomo kdaj odločili za vrnitev, se bomo vrnili samo v Mariupol, v Doneško ljudsko republiko. In ne v Ukrajino,« je dejala Usmanova.

Kljub temu je tiskovni predstavnik Reutersa dejal, da tiskovna organizacija ostaja pri svojem poročanju: »Še vedno si prizadevamo preveriti ključne vidike pričevanja Natalije Usmanove. Zavezani smo k poročanju o konfliktu v Ukrajini na nepristranski in neodvisen način.«

»Obžalovanja vredno je, da zahodni novinarji v večini primerov sodelujejo pri cenzuri in prikrivajo nezaželene informacije pred svojimi bralci in občinstvom,« je zaključil Poljanski.

Natalija Usmanova. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Pričevanje Usmanove je neposredno v nasprotju s trditvami azovskih neonacistov in vlade v Kijevu ter Volodimirja Zelenskega, češ da Moskva preprečuje evakuacijo civilistov iz kompleksa tovarne Azovstal.

Moskva je večkrat odprla humanitarne koridorje s tega območja. V OZN so sporočili, da so v noči med četrtkom in petkom iz jeklarne evakuirali še 500 civilistov.

Podobnih primerov pa je še veliko.

V tem videu zapisu (zgoraj) lahko vidimo, kako so si neonacisti za svoj sedež izbrali vrtec in iz njega streljali na ruske položaje.

Spodaj pa prebivalčka Mariupola razlaga, kako so Azovci namreno streljali v šole, vrtce in stanovanjske stavbe.

Tudi drugi begunci so pogosto poročali, da so jim pripadniki bataljona Azov preprečevali, da zapustijo mesta in kleti.

Druga ženska ponavlja podobno zgodbo, opisuje kako so na civiliste streljali in ženske posiljevali.

Civiliste so na ulici lovili in jemali za talce.

Niso dovolili pokopavanja trupel, uničevali pa so stanovanjske bloke, v katerih so se skrivali.

Tudi slovenski mediji so iz dneva v dan poročali, da so v katakombah pod Azovstalom »ujeti« številni civilisti in otroci. »Obžalovanja vredno je, da zahodni novinarji v večini primerov sodelujejo pri cenzuri in prikrivajo nezaželene informacije pred svojimi bralci in občinstvom.«

Trupla so na ulicah jedli psi.

Ženska je bila tako vesela, da so prišli Rusi, da jim je skuhala kašo.

Druga, 90-letna ženska pove, da so ji grozili, da naj gre v klet, če ne, jo bodo ubili. Klečala je pred njimi, prosila, da hočele do sina, da jo pustijo, pa so ji grozili. Od sosede, ki je zgorela v stanovanju, so našli le lobanjo. Niso ji smeli pomagati.

Med kroglami so morali teči po vodo, da bi otroci lahko pili. 

Vanje so pogosto streljali, streljali pa so tudi v civilne zgradbe in jih uporabljali kot utrdbe.

Pa tudi na zahodu Ukrajine vse begunce ne sprejmejo radi.

Družina, evakuirana iz Harkova pravi, da se vrača nazaj v Harkov, ker je bolje biti pod granatami in bombami v kleteh, kot pa v Lvovu, kjer so rusko govoreči prebivalci za lokalno prebivalstvo samo smeti.

Tudi slovenski mediji so iz dneva v dan poročali, da so v katakombah pod Azovstalom »ujeti« številni civilisti in otroci.

Ob tem pa niso navedli, da so imeli večkrat popolnoma odprte varne koridorje in da bi lahko po njih odšli tako na ozemlje pod nadzorov ruskih, kot na ozemlje pod nadzorom ukrajinskih sil.

Ne samo z javnimi pozivi, ruske enote so informacije o tem razširjale po Azovstalu tudi s pomočjo posebnih topniških granat, ki niso eksplodirale, pač pa so nad področjem razpršile lističe z informacijami, kako je mogoče zapustiti področje in kako se je mogoče varno predati.

Vendar je bilo v interesu zahodnih medijev, ki so se v tem primeru prelevili v propagandiste, da o tem molčijo, saj so tako lahko ruske sile prikazovali kot krute kršilke humanitarnega prava.

In s tem so – lagali.

Tu je, na primer pričevanje Mariane, nosečnice iz bolnišnice v Mariupolu, ki so jo zasedli Azovci.

Njen mož v rokah ne drži puške, ampak otroka.

Zahodni mediji so jo prikazovali kot žrtev ruskih sil med eno od eksplozij v bližini, poročali pa so tudi o prisilnih ruskih evakuacijah Mariupola.

Danes se nahaja na območju Doneške ljudske republike in pravi, da jim nihče ne grozi.

Njen mož v rokah ne drži puške, ampak otroka. Kot je povedala, ni bilo nebene prisilne preselitve iz Mariupola na območje osamosvojenih proruskih republik, vsak se je lahko sam odločil, ali bo šel v območja pod ruskim ali ukrajinskim nadzorom.

Medtem se v samopostrežne v Melitopolu vrača blago. Cene so napisane v ukrajinski in ruski valuti, saj so ukrajinski bankomati prenehali delovati, ker so jih ukrajinske oblasti izključile iz sistema.

Nove oblasti bodo sedaj prevzele izplačevanje pokojnin in plač, a v rubljih.

Da so oboroženi neonacistični odredi civilistom preprečili zapuščanje Azovstala, je že pred dnevi potrdil še eden od civilistov, izpuščenih iz obrata.

Druga ženska je izjavila, da so jih nenehno preiskovali in poskušali najti dokaze o proruskih pogledih.

»Obtoževali so nas, da smo prorusko mesto, češ da ima skoraj vsako stanovanje obešeno rusko zastavo,« je dejala.

Posnetek zgoraj pa kaže, kako je videti lov ukrajinske tajne službe na civiliste, ki jih obravnavajo kot izdajalce le zato, ker so na družbenih omrežjih objavili sporočilo, kritično do vodstva Ukrajine.

Delite članek