REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Začela se je vojaška vaja »Slovensko bratstvo«, skupaj pripadniki specialnih enot treh držav

Začela se je vojaška vaja »Slovensko bratstvo«, skupaj pripadniki specialnih enot treh državSlovensko bratstvo

Na področju, kjer so se nekoč na ozemlju Jugoslavije partizani skupaj z rdečearmejci borili proti okupatorju, so se pričele vaje posebnih enot treh držav, ki bodo trajale do 27. junija.

Multinacionalna taktična vaja »Slovensko bratstvo« (Slovansko bratstvo), ki vključuje tudi bojno streljanje, se je pričela s postrojem pripadnikov oboroženih sil držav, ki sodelujejo v vajah.

V vajah sodelujejo pripadniki ruske, beloruske in srbske vojske, ki so stacionirani v vojašnici »Rastko Nemanjić« v Pančevu, je sporočilo ministrstvo za obrambo Srbije.

Na vajah bo sodelovalo več kot 750 pripadnikov Vojske Srbije, Oboroženih sil Rusije in Oboroženih sil Belorusije.

Na vajah bo sodelovalo več kot 750 pripadnikov Vojske Srbije, Oboroženih sil Rusije in Oboroženih sil Belorusije.

Poveljnik srbske specialne brigade general Miroslav Talijan je dejal, da gre za poseben in izjemno dober postroj, saj ga sestavljajo pripadniki elitnih in zračno-desantnih sil.

»Te vaje se izvajajo na območju, na katerem so se pripadniki Rdeče armade, z roko ob roki borili s pripadniki Narodnoosvobodilne vojske naše države in oktobra leta 1944 vodili odločilne bitke za osvoboditev Banata, vzhodne in celotne Srbije od fašistov,« je poudaril Talijan.

Vaja »Slovensko bratstvo 2019« se izvaja zaradi usposabljanja poveljstev in enot za izvrševanje misij v operacijah posebnih enot. Do 27. junija jo bodo izvajali na letališču Kovin ter vojaških kompleksih Orešac in Peskovi.  

Slovensko bratstvo

Poveljnik 234-tega gardijskega desantnega jurišnega polka oboroženih sil Rusije, gardijski polkovnik Viktor Babikov je poudaril, da bodo pripadniki vseh treh armad skupaj izvajali manevre in bojne operacije s pomočjo najsodobnejše opreme, ki jo imajo v svoji oborožitvi.

Ta vaja je zelo pomembna, ker »predstavlja simbol prijateljstva treh držav in njihovih bratskih odnosov.«

Namestnik poveljnika posebnih enot Belorusije, gardijski polkovnik Aleksandar Barulja pa je dejal, da je ta vaja zelo pomembna in da »predstavlja simbol prijateljstva treh držav in njihovih bratskih odnosov.«

Ob tem sta Belorusija in Rusija Srbiji donirali tudi precej vojaške opreme – predvsem lovce MiG-29, tanke T-72 (30 tankov) in oklepna vozila.

Po oceni vojaških analitikov je sodelovanje srbske vojske predvsem z Rusijo sicer manj intenzivno kot sodelovanje z članicami zveze NATO v okviru programa »Partnerstva za mir«, katerega članica je tudi Srbija, ki je sicer vojaško nevtralna.

T-72 z reaktivnim oklepom

Vendar pa tudi sodelovanje z Rusijo in Belorusijo ni nepomembno, še posebej zato, ker Srbija, Belorusija in Rusija delijo ista stališča glede večine zunanjepolitičnih vprašanj, kar pa ni mogoče reči za zvezo NATO, ki je ob tem tudi že 20 let, od konca agresije zveze NATO na ZRJ leta 1999 stacionirana na tem delu Srbije oziroma na področju Kosova.

Sodelovanje z Rusijo in Belorusijo ni nepomembno, še posebej zato, ker Srbija, Belorusija in Rusija delijo ista stališča glede večine zunanjepolitičnih vprašanj.

Albansko vodstvo Kosova je ob obletnici vstopa enot zveze NATO na Kosovo (12. junija leta 1999) priredilo veliko slavje, podelilo medalje in zahvalnice nekdanji ameriški zunanji ministrici Madeleine Albright in nekdanjemu predsedniku Billu Clintonu. 

Po Clintonu pa je sedaj tudi Albrightova v Prištini dobila svoj doprsni kip.

V Srbiji so to proslavljanje spremljali z ogorčenjem, predvsem zaradi neizpolnjenih zavez mednarodne skupnosti glede srbske manjšine.

Sodelovanje ruske in srbske vojske se je sicer začelo že leta 2014 z vajo »Srem« na poliginu Nikinci v Srbiji, leta 2015 je sledila vaja v Rusiji, kjer so prvič sodelovali tudi beloruski vojaki, leta 2016 pa je bila trilateralna vaja opravljena na ozemlju Srbije.

Leta 2017 je bila gostiteljica Rusija, lani pa so se vojaki usposabljali skupaj blizu Novorosijska prav tako v Rusiji.

Komentarji