REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vučić: Svetovni voditelji si več ne prizadevajo za mir, obnašajo se navijaško

Vučić: Svetovni voditelji si več ne prizadevajo za mir, obnašajo se navijaškoNikoli ne bomo priznali Kosovo, opozarja Aleksandar Vučić. Vir: Posnetek zaslona, X

Udeleženci nedavne Münchenske varnostne konference so se obnašali kot »nogometni navijači«, namesto da bi iskali rešitve, je po povratku iz Nemčije zatrdil srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Mednarodna skupnost ni več zainteresirana za končanje konfliktov, temveč vidi mir kot »nezaželen« ideal, je v intervjuju za TASS zatrdil predsednik Srbije.

Pripombe srbskega predsednika so sledile letni Münchenski varnostni konferenci prejšnji teden, na kateri so se v nemškem mestu zbrali visoki uradniki in voditelji držav z vsega sveta, da bi razpravljali o mednarodnih varnostnih vprašanjih, vključno s konfliktom v Ukrajini.

Udeleženci Münchenske varnostne konference so se obnašali kot »nogometni navijači«, namesto da bi iskali rešitve, je po povratku iz Nemčije zatrdil srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je opozoril, da je na forumu sodeloval že večkrat in izkoristil priložnost, da oceni, »kako razmišlja zahodni svet« in njegovo pripravljenost prisluhniti različnim mnenjem, tudi manjših narodov.

Letos pa je Vučić dejal, da ni slišal nobenih inovativnih predlogov za reševanje konfliktov, udeležence konference pa je označil za »nogometne navijače«.

Srbski voditelj je dejal, da je ugotovil, da se zdi, da je beseda »mir« postala »neljuba in nezaželena po vsem svetu«.

Obenem se je zavzel, da je kljub premikom v globalni politiki treba storiti vse, da se zaščiti svoboda in pravica do samostojnega odločanja v skladu z interesi ljudi.

V bavarski prestolnici se je srečal tudi s kitajskim zunanjim ministrom.

Kmalu zatem je ocenil, da je Tajvan del Kitajske, kar so predvsem nekateri slovenski mediji sprejeli z zgražanjem, češ da so to prosrbske manire (?!), čeprav je to tudi - uradna slovenska politika...

Vučić je za rusko tiskovno agencijo TASS še povedal, da Srbija namerava ohraniti svojo politiko zavračanja pritiskov Zahoda za uvedbo sankcij proti Moskvi, saj meni, da bi bilo to »nepravično do ruskega ljudstva«, ki ga je označil za prijaznega do Srbov.

Opozoril je še, da je Beograd uradno obsodil vojaško operacijo Moskve proti Ukrajini, čeprav Srbija ostaja edina država v Vzhodni Evropi – poleg Belorusije –, ki ni uvedla sankcij zaradi konflikta v Ukrajini.

Vučić je priznal, da ne ve, kako dolgo bo še zdržal pod pritiskom Zahoda, a poudaril, da bo njegova država branila svoje stališče, »dokler bo mogoče«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek