REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vrhovni poveljnik ukrajinske vojske je bil hudo ranjen v ruskem napadu in ne bo več mogel poveljevati

Vrhovni poveljnik ukrajinske vojske je bil hudo ranjen v ruskem napadu in ne bo več mogel poveljevati

Valerij Zalužni ne bo več mogel poveljevati kijevskim silam zaradi poškodbe glave, je agenciji RIA potrdil dobro obveščeni vir.

Vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil, general Valerij Zalužni, je bil v začetku tega meseca hudo ranjen v ruskem raketnem napadu blizu mesta Herson, je za RIA Novosti povedal dobro obveščeni vir.

Zalužni, ki je nedavno izginil iz javnosti, je med napadom v začetku maja utrpel poškodbo glave in dobil številne rane zaradi šrapnelov.

Zalužni, ki je nedavno izginil iz javnosti, je med napadom v začetku maja utrpel poškodbo glave in dobil številne rane zaradi šrapnelov.

Poškodovan je bil blizu ukrajinske poveljniške točke blizu vasi Posad-Pokrovskoe, je sporočila agencija.

S tem so se potrdila poročila hekerskih skupin in nekaterih Telegram kanalov, o katerih smo poročali že včeraj.

Zahodni mediji o novici še vedno molčijo.

Vir je trdil, da so generalu po operaciji v vojaški bolnišnici v Kijevu naredili kraniotomijo.

S to objavo je usodo Zalužnega razkril Jevgenih Prigožin, vodja PMC Wagner.

Zdravniki pričakujejo, da bo 49-letnik preživel, čeprav ne bo mogel opravljati svojih nalog poveljnika, je dodal vir.

Okrevanje Zalužnega je dodatno zapleteno zaradi njegovega osnovnega zdravstvenega stanja, saj naj bi general bolehal zaradi sladkorne bolezni, poroča agencija.

Ugibanja o tem, kje je Zalužni, so se pojavila, potem ko je 10. maja zamudil odmevno srečanje Nata.

Zdravniki pričakujejo, da bo 49-letnik preživel, čeprav ne bo mogel opravljati svojih nalog poveljnika, je dodal vir.

Predsednik vojaškega odbora bloka Rob Bauer je dejal, da je bil Bruselj obveščen, da se ukrajinski poveljnik ne more udeležiti osebno ali prek video povezave zaradi »zapletene operativne situacije« v konfliktu z Moskvo.

Generala od takrat niso več videli v javnosti, posnetki, ki so se v zadnjih dneh pojavili na spletu in nakazujejo, da je dobrega zdravja, pa se je izkazalo, da so bili posneti pred njegovim izginotjem.

V soboto je namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Anna Malyar trdila, da je Zalužni »v redu« in da je ostal odgovoren za oborožene sile.

»Vrhovni poveljnik je na svojem mestu. On opravlja svoje delo. Pravkar sva se pogovarjala,« je zapisala na Telegramu.

Da je zalužni ranjen, je najprej zatrdil kanal The Joker of the DNR.

Malyarjeva je namigovala, da govorice o možni poškodbi ali smrti Zalužnega širi Rusija, da bi demoralizirala ukrajinske sile med bitko za strateško mesto Artomovsk, znano tudi kot Bahmut.

Moskva je v soboto razglasila popolno zavzetje Artomovska, čeprav Kijev še naprej zanika izgubo svoje ključne trdnjave v Donbasu.

Zalužni je bil zelo priljubljen pri zahodnih medijih, ki so ga prikazali kot ključno osebnost ukrajinskega upora proti Rusiji.

Odrasel sem na ruski vojaški doktrini in še vedno verjamem, da je vsa vojaška znanost v Rusiji. Učil sem se pri Gerasimovu. Prebral sem vse, kar je kdaj napisal ... Je inteligenten človek in moja pričakovanja do njega so bila ogromna.

Med celotnim konfliktom je tako imenovani »železni general« dajal dolge intervjuje časopisom, kot sta The Economist in Time, ki sta ga leta 2022 uvrstila med 100 najvplivnejših ljudi na svetu.

Manj znano je, da je Zalužni v preteklosti sicer večkrat povedal, da zelo ceni svojega nasprotnika, generala Gerasimoval.

Zalužni je tedaj dejal, da se je vsega kar zna naučil od Gerasimova in pohvalil rusko vojaško doktrino.

Že od mladosti je študiral zbrana dela načelnika generalštaba ruskih oboroženih sil generala Valerija Gerasimova.

To je navedeno v članku časnika Time o Zalužnem.

General Valerij Gerasimov (levo).  Vir: Telegram

»Odrasel sem na ruski vojaški doktrini in še vedno verjamem, da je vsa vojaška znanost v Rusiji. Učil sem se pri Gerasimovu. Prebral sem vse, kar je kdaj napisal ... Je inteligenten človek in moja pričakovanja do njega so bila ogromna,« je dejal za Time.

Zalužni je hitro napredoval po pridružitvi Krima Rusiji leta 2014.

Vzgojil je nižje častnike in spodbujal bolj fleksibilno odločanje s prenosom pooblastil na poveljnike na terenu.

Danes je jasno, da je imel Zalužni prav, Ukrajina pa je očitno v zelo pomembnem trenutku ostala tako brez sposobnega poveljnika kot tudi brez strateško pomembnega Bahmuta oziroma Artemovska.

To je bila razlika med ukrajinsko vojsko in nekdanjo rusko, kjer so bili naredniki »grešni kozli«.

Poleg tega je Zalužni že leta 2020 poudarjal, da se ukrajinska vojska ne bo vrnila k starim standardom.

Zalužni se je tudi zavzemal za to, da se Bahmut zapusti prej in da se ukrajinska vojska umakne na rezervne položaje, vendar je bil predsednik Ukrajine Zelenski, ki ga je podpiral tudi poveljnik kopenske vojske Sirski proti temu.

Danes je jasno, da je imel Zalužni prav, Ukrajina pa je očitno v zelo pomembnem trenutku ostala tako brez sposobnega poveljnika, kot tudi brez strateško pomembnega Bahmuta oziroma Artemovska.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek