REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Večina Američanov že dvomi v uradno razlago 9/11: Res, kako je padel - tretji nebotičnik?

Večina Američanov že dvomi v uradno razlago 9/11: Res, kako je padel - tretji nebotičnik?Ponovno premisli 9/11. Vir: Twitter

Enajsti september ni samo dan, na katerega se Američani in ves svet z njimi spominjajo tragičnih terorističnih napadov v ZDA leta 2001, pač pa je vse pogosteje tudi trenutek, ko se javno postavljajo vprašanja, ki načenjajo družbeno sprejete in uveljavljene resnice o ozadju terorističnih napadov v Združenih državah Amerike.

Zelo nenavadno delovanje ognja
Zelo nenavadno delovanje ognja: WTC 7 je padel kakor spodsekan.

Letos manifestacije potekajo v organizaciji več ameriških civilnodružbenih gibanj pod motom »Pravičnost prihaja« in »Videl te bom.«

Medijska kampanja »ReThink911« je z velikimi reklamnimi panoji v številnih ameriških mestih izpodbijala uradno verzijo dogodkov enajstega septembra.

Na plakatih se nahajajo portreti številnih inženirjev, ki nasprotujejo uradni različici razlage posledic terorističnih napadov, po katerih so se stolpi WTC v New Yorku zrušili zaradi ognja.

Že pred sedmimi leti so se te manifestacije v New Yorku preselile celo v njegovo samo središče – na znameniti Times Square.

Tam so namreč tedaj postavili veliko reklamo, ki mimoidoče opozarja, da »ignoriranje dejstev ni več opcija.«

Postavili so jo aktivisti kampanje ReThink911 (»Premisli enajsti september«).

Ob tem se na križišču 47 ulice in sedme avenije odvija poseben program, v katerem aktivisti in znani Američani postavljajo pod vprašaj »uradno« različico zrušenja dvojčkov ter predvsem padec tretjega nebotičnika, ki se je zrušil v ne povsem pojasnjenih okoliščinah.

Znani Američani postavljajo pod vprašaj »uradno« različico zrušenja dvojčkov ter predvsem padec tretjega nebotičnika, ki se je zrušil v ne povsem pojasnjenih okoliščinah.

O tem je (v zadnjem odstavku) tedaj poročal celo New York Times.

Prav na te »luknje« v uradni preiskavi omenjenih dogodkov opozarjajo tudi aktivisti ReThink911, ki so mimoidoče spraševali, ali vedo, kako je padel tretji nebotičnik ter jim prikazali dejstva, ki jih »etablirani mediji« ignorirajo.

Ob tej priložnosti so spregovorili tudi nekdanja kongresnica Cynthia McKinney ter drugi gostje - William Pepper, Bob McIlvaine, Frank Morales in Richard Gage.

Enajsti september - vprašanje v centru New Yorka
Že leta 2013 so kar s Times Squera pozvali prebivalce, da naj ponovno premislijo uradne resnice. Vir: Twitter

Omenjena organizacija ima tudi spletno stran, prizadeva pa si za ponovno uradno preiskavo dogodkov enajstega septembra, ki jo je doslej podpisalo skoraj 30.000 posameznikov.

Leta 2008 je namreč po dolgih preiskavah Nacionalni institut za standarde in tehnologijo (NIST) izdal dolgo pričakovano poročilo o razlogih za padec WTC zgradbe številka 7.

Poročilo je trdilo, da se je nebotičnik zrušil zaradi ognja.

Ko pa so vprašanim pokazali posnetek padca stolpa 7 WTC, ki naj bi ga po uradni razlagi zrušil ogenj, je leta 2019 celo 52 odstotkov Američanov dejalo, da so prepričani ali da vsaj sumijo, da je bilo to narejeno z nadzorovanim rušenjem.

Vendar je pri tem NIST skrival navedbe očividcev in namerno ni iskal sledov eksplozivov, vse sledove razen nekaj vzorcev pa so uničili.

Prav tej ugotovitvi o ognju kot vzroku rušenja pa nasprotuje organizacija »Arhitektov in inžinerjev za resnico o 9/11«.

Skupaj gre za okoli 3000 članov, ki trdijo, da se zgradba 7 WTC zagotovo ni mogla zrušiti zaradi ognja, pač pa zgolj zaradi »nadzorovanega uničenja,« sledovi katerega naj bi bili na posnetkih vidni tudi ob padcu obeh stolpov WTC.

Majice o resnici enajstega septembra

Po raziskavah javnega mnenja agencije YouGov sicer 38 odstotkov Američanov dvomi v izsledke uradne priskave, okoli 10 odstotkov pa jim sploh ne verjame, kar je več kot 40 odstotkov tistih, ki so z rezultati preiskave povsem zadovoljni.

V zvezi z zgradbo 7 (ki jo sploh ni zadelo nobeno letalo, vendar je kljub temu »padla«) je dvomov še več – okoli 46 odstotkov Američanov je bilo leta 2013 prepričanih, da so jo zrušili načrtovano in samo 28 odstotkov jih je bilo prepričanih, da jo je res zrušil ogenj.

Od vseh anketiranih jih je največ, okoli 48 odstotkov, zahtevalo novo preiskavo, čemur nasprotuje 22 odstotkov vprašanih, ob ostalih vzdržanih.

Ko pa so vprašanim celo pokazali posnetek padca stolpa 7 WTC, ki naj bi ga po uradni razlagi zrušil ogenj, je leta 2019 52 odstotkov Američanov dejalo, da so prepričani ali da vsaj sumijo, da je bilo to narejeno z nadzorovanim rušenjem, samo 21 odstotkov pa jih je še vedno prepričani, da je to povzročil ogenj.

Kampanja 9/11

Okoli 27 odstotkov pa jih ne ve, komu naj verjame.

Kar pomeni, da trenutno že večina Američanov bolj verjame teorijam o »zaroti« in »konspiraciji«, ki naj bi se skrivala za napadi enajstega septembra in da so tisti, ki še vedno zagovarjajo »uradno« resnico že – v manjšini.

Delite članek