REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Enajsti september, dve zgodbi in vse več dokazov, da stolpnici WTC nista padli zaradi kerozina, pač pa nabojev nanotermita

Enajsti september, dve zgodbi in vse več dokazov, da stolpnici WTC nista padli zaradi kerozina, pač pa nabojev nanotermitaVir: Posnetek zaslona, YouTube

Enajstega septembra 2001 se je svet temeljito spremenil.

Od trenutka, ko so teroristi z letali napadli cilje v ZDA je zadnja svetovna supersila vstopila v nove vojne.

Uradna preiskava je pokazala, da je šlo za skrbno načrtovan terorističen napad, pri katerem so ameriške tajne službe naredile velike napake.

Toda kmalu zatem se je pojavilo veliko dokazov tudi o tem, da se znamenita newyorška  »dvojčka« in zgradba 7 kompleksa WTC morda nista zrušila zaradi gorečega kerozina v letalih, pač pa zaradi namerno sproženih nabojev »nanotermita«.

V to so mnogi prepričani tudi danes, med njimi pa je tudi veliko svojcev žrtev, pilotov, inženirjev in uglednih znanstvenikov.

Dogodki 11. septembra, predvsem pa spektakularno zrušenje dvojčkov WTC v New Yorku so zato že nekaj let v središču številnih znanstvenikov in žrtev, ki ne verjamejo uradni razlagi.

Število inžinerjev, ki podpirajo njihove ocene, se je v zadnjih desetil letih potrojilo, število aktivnih podpornikov pa podvojilo.

Na internetni povezavi »Arhitektov in inženirjev za resnico o enajstem septembru« (ki jo podpira 3487 inžinerjev in 30.074 podpornikov) se redno objavljajo prispevki, ki z znanstvenimi pristopi nasprotujejo uradni razlagi terorističnih napadov, podobnih strani pa je še več in so dostopne predvsem preko osnovne strani 911.truth.org.

Samo od lani je to stran podprlo preko 3000 Američanov več in preko 200 inženirjev več kot leto poprej, kar kaže, da jim podpora stalno raste.

Število inženirjev, ki podpirajo njihove ocene, se je v zadnjih desetih letih potrojilo, število aktivnih podpornikov pa podvojilo.

Nekateri pa kljub temu verjamejo tudi uradni verziji in zato razkrinkavajo netočnosti tistih, ki v vsem vidijo zaroto.

To počnejo na primer na spletni strani Popular Mechanics.

Toda - kaj pravijo arhitekti in inženirji za resnico o 11/9 danes?

Njihove ocene so jasne - dvojčka in zgradbo 7 WTC so zrušili od znotraj, z vnaprej postavljenimi naboji.

Spletna stran 911
Spletna stran 9/11. Vir: Screenshot

Arhitekt Daniel Barnum: »Že od prvega dneva sem vedel, da so zgradbe impodirale in se ne bi mogle sesuti zaradi škode, ki so jo povzročila letala.«

Civilni inženir Roland Angle: »Uradna razlaga napak je v nasprotju z znanimi znastvenimi metodami analize in ne je nevzdržna pred obličjem logične analize.«

Tony Szamboti, mehanski inženir: »Le malo dvoma je, da je bilo rušenje posledica namernega uničenja in da so bili udarci letal le zvijače, ki naj bi pokazale na vzrok.«

Že od prvega dneva sem vedel, da so zgradbe impodirale in se ne bi mogle sesuti zaradi škode, ki so jo povzročila letala.

Richard Gage, inženir: »Profesionalci, ki imajo skupaj preko 25.000 let izkušenj so podpisali peticijo, ki zahteva novo preiskavo.«

Kamal Obeid, strukturni inženir: »Lokalni zlom jeklenega okvirja zgradbe ne more sprožiti katastrofalnega rušenja, kakor da bi šlo za hišo iz kart, ki se ruši kakor v prostem padu.«

Scott Grainger, inženir za zaščito ped ognjem: »Vsi trije padci so bili zelo podobni. Naravni padci zaradi nenačrtovanih vzrokov niso uniformni.«

Po uradni razlagi so sicer teroristi Al Kaide 11. septembra 2001 v ZDA ugrabili štiri potniška letala.

Napad 11. september
Napad: 11. september 2001. Vir: Twitter

Z dvema letaloma so teroristi treščili v stolpnici Svetovnega trgovinskega centra (WTC), ki sta se podrli in pod seboj pokopali več kot 2600 ljudi.

V obeh letalih je umrlo 147 ljudi.

Tretje letalo je strmoglavilo na Pentagon, kjer je umrlo 125 ljudi na tleh in 59 v letalu, četrto pa se je po uporu potnikov zrušilo na travnik v Pensilvaniji, pri čemer je umrlo 40 potnikov in članov posadke.

V napadih je umrlo tudi vseh 19 ugrabiteljev - večina jih je bila iz Savdske Arabije, ameriške tajne službe pa so dovolile celo evakuacijo njihovih svojcev, na kar je najbolj glasno opozarjal svetovno znani režiser Michael Moore.

Kljub temu pa se je jeza uradnega Washingtona nato obrnila - proti Iraku, ki z napadi ni imel popolnoma ničesar.

V 'uradni' razlagi je preprosto preveliko lukenj, da bi jo lahko sprejeli kot razumno in prepričljivo. Ob tem Google in YouTube s pomčjo indeksacije skrivata filme, ki razkrivajo drugačno resnico.

Če so se takoj po dogodkih enajstega septembra teorije zarote še zdele kot običajen pojav, muha enodnevnica, ki pač spremlja vse spektakularne dogodke v zgodovini in ki se nikakor ne more meriti z »uradno« resnico o dogodkih, so leta zbiranja dokazov in analize različnih podatkov zbranih na prizoriščih tragičnih dogodkov vendarle pokazala, da je v »uradni« razlagi preprosto preveliko lukenj, da bi jo lahko sprejeli kot razumno in prepričljivo.

In obratno – vse bolj očitno postaja, da je vrsta argumentov, ki jih navajajo nasprotniki uradne razlage zelo prepričljivih.

Povedano preprosto: Veliko število znanstvenih dokazov kaže na to, da se dvojčka nikakor nista mogla zrušiti sama, še posebej pa ne zgolj zaradi udara dveh civilnih letal ali gorečega kerozina.

Resen preboj so zagovorniki teorije o zaroti 9/11 dosegli že leta 2011, ko so iz prahu, ki ga je na prizorišču napadov zbrala neka stanovalka New Yorka in ga je ohranila za spomin našli dokaze, da je vseboval »nanotermit.«

Če so do tedaj pripadniki gibanja, med katerimi je sicer tudi precej doktorjev znanosti, svoje argumente zagovarjali prek raznih dokumentarcev in blogov, jim je prav s tem uspel preboj v resno znanstveno revijo.

V reviji Open Journal of Chemical Physics je skupina devetih znanstvenikov objavila prvi strokovno recenzentsko pregledan (peer-rewieved) članek, v katerem opisujejo analizo vzorcev prahu iz porušenih dvojčkov WTC, ki so jih dobili od prebivalcev New Yorka.

11. september 2001
WTC: 11. september 2001. Vir: Twitter

V vzorcih so s pomočjo naprednih analiz odkrili »aktiven, nereagiran termitski material, izdelan s pomočjo nanotehnologije.«

Gre za visoko energetski pirotehnični ali eksplozivni material.

»Teoretiki zarote« namreč vztrajno trdijo, da se dvojčka nista mogla v 4,5 sekundah zrušiti sama vase zgolj zaradi škode, ki je nastala zaradi trkov letal in požarov, do katerih je prišlo zaradi gorečega kerozina.

Teoretiki zarote vztrajno trdijo, da se 'dvojčka' nista mogla v 4,5 sekundah zrušiti sama vase zgolj zaradi škode, ki je nastala zaradi trkov letal in požarov, do katerih je prišlo zaradi gorečega kerozina.

Razlaga, ki jo ponujajo, predvideva prisotnost termita (angl. thermite).

Gre za snov, ki temelji na mešanici aluminija in železovega oksida, ki jo v industriji uporabljajo za rezanje in varjenje jekla.

V WTC-ju naj bi jo uporabili za razrez podpornih stebrov.

V primeru WTC naj bi šlo tudi za zelo napredno različico termita, v kateri naj bi bili delčki aluminija in železovega oksida med seboj premešani na ravni nanodelcev.

»Komercialno dostopen termit ob vžigu gori, ko pa so njegove sestavine iz posebej finih delcev, ta nanotermit reagira hipno, tudi eksplozivno, zato mu včasih pravimo super-termit,« piše v poročilu, ki sicer sodb o poteku dogodkov 9/11 ne daje.

Takšen termit bi lahko dobesedno v trenutku »prerezal« podporne stebre dvojčkov, ki so bili sestavljeni iz okoli 90.000 ton jekla, saj že navaden termit razvije temperaturo 2500 stopinj Celzija.

Zaradi izjemne moči bi bile zato potrebne tudi manjše količine termita, hkrati pa termit ne povzroča eksplozij.

Kako naj bi snov spravili v zgradbo sicer ni jasno, toda znano je, da je v dvojčka vsak dan vstopalo za okoli 100 in več ton različnega materiala, saj gre za kompleks, v katerem je delalo 15.000 ljudi.

Nadzoroval se je samo vstop obiskovalcev, ne pa tudi materiala, delavcev in vzdrževalcev.

Neposredno pred napadi so bila v WTC-ju izvedena vzdrževalna dela, med katerimi so odklapljali tudi elektriko. Prisotnost termita pojasni tudi več ton staljenega jekla, ki so ga delavci še po treh tednih odkrili pri odstranjevanju ruševin.

Pentagon 11. september
Pentagon: 11. september 2001. Vir: Twitter

Torej, objavljen članek izrecno nasprotuje preiskavam uradnih ustanov, predvsem Nacionalnega inštituta za standarde in tehnologijo (NIST), ki vse po vrsti trdijo, da ni nikakršnih dokazov za prisotnost eksplozivnega/pirotehničnega materiala v dvojčkih.

NIST je celo zavračal preiskavo anomalij, kot je na primer že omenjena staljena kovina, češ da to pri preiskavi vzrokov kolapsa stolpnic ni pomembno. NIST tudi sploh ni iskal termita, kar je sicer običajno zmeraj kadar preiskovalci raziskujejo mesta požarov.

NIST je celo zavračal preiskavo anomalij, kot je na primer že omenjena staljena kovina, češ da to pri preiskavi vzrokov kolapsa stolpnic sploh ni pomembno.

Pri tem pa NIST sploh ni iskal termita, kar je sicer običajno zmeraj kadar preiskovalci raziskujejo mesta požarov.

Med avtorji članka je sicer nekaj precej znanih nasprotnikov uradne razlage dogodkov. Dva od njih, kemik Kevin Ryan in fizik Steven E. Jones, sta bila zaradi svojega udejstvovanja celo odpuščena oz. zgodaj upokojena iz svojih raziskovalnih ustanov.

Zelo zanimiva so v tem smislu vsekakor predavanja dr. Nielsa Holger Harrita, enega od avtorjev raziskave, ki je potrdila prisotnost termita v uničenih dvojčkih.

Na zelo nazoren način je prikazano, kako hitro deluje komercialni termit, zakaj ga je mogoče postaviti tudi tako, da reže stebre ravno ali poševno, kako zelo je zrušenje dvojčkov podobno klasičnemu načrtnemu rušenju zgradb, kako sta se oba dvojčka WTC zrušila s hitrostjo prostega pada, kar ne bi bilo mogoče, če bi zgornja nadstropja zadela na odpor spodnjih in podobno.

Še posebej prepričljiv je posnetek zrušenja zgradbe WTC 7, ki se je zrušila nenadoma, čeprav je ni zadelo nobeno letalo, v zgradbi pa sta gorela samo dva manjša ognja v dveh nadstropjih.

Uradna razlaga je, da se je zgradba zrušila zaradi ognja, posnetki pa kažejo, da sploh ni bila v plamenih ter da je dobesedno »implodirala«, se zrušila sama vase v samo nekaj sekundah.

Tudi ta zgradba je torej nenadoma padla s hitrostjo prostega pada, kar bi bilo nemogoče, če nekaj ne bi zrušilo njenih podpornih stebrov.

Napad 11. september
Napad: 11. september 2001. Vir: Twitter

Podatki satelita ameriške vesoljske agencije NASA, ki je prizorišče preletel nekaj dni po napadih so hkrati pokazali, da so bila nekatera žarišča v ruševinah še zmeraj zelo vroča, tudi preko 780 stopinj, čeprav je na ruševine - deževalo.

Ruševine so se v resnici kadile še vse do 20. decembra leta 2001. Kar je neverjetno dolgo obdobje.

Zelo prepričljivi so tudi posnetki, ki kažejo, kako se ob načrtnem rušenju zgradb eksplozivni naboji postavljajo poševno, pod kotom 45 stopinj na nosilne stebre in kako točno tako »odrezani« stebri gledajo iz ruševin po zrušenju dvojčkov.

Enako prepričljiv je dokaz, ki ga lahko vidi vsak, ki si ogleda posnetke zrušenja dvojčkov – ko se dvojčka rušita, se namreč na robovih zgradb vidijo jasni »izbruhi« plinov navzven, torej še predno zgornja nadstropja udarijo v spodnja.

Oranžen plamen na enem od posnetkov pa prav tako kaže visoko temperaturo, ki ne more nastati pri gorenju pohištva.

Po mnenju znanstvenikov gre pri izbruhih dima za posledico sprožanja nanotermitskih nabojev v valovih, od zgoraj navzdol, prav zato pa se je zgradba tudi brez odpora zrušila v brezno pod seboj.

Po mnenju znanstvenikov gre pri izbruhih dima za posledico sprožanja nanotermitskih nabojev v valovih, od zgoraj navzdol, prav zato pa se je zgradba tudi brez odpora zrušila v brezno pod seboj.

Da zgradbe ni mogel zrušiti požar kaže tudi posnetek goreče zgradbe kitajske televizije v Pekingu leta 2009 – čeprav je bila vsa zgradba v ognju, ki je bil bistveno hujši od tistega v WTC-ju, se 150 metrov visok stolp ni podrl.

Tudi okoli 600 podobnih jeklenih zgradb v svetu se nikoli ni podrlo na podoben način kot naj bi se »dvojčka« in stavba WTC 7.

Podrobno so predstavljene tudi spektometrske analize ostankov nanotermita, ki so ga našli v prahu WTC in primerjave z navadnim termitom – vrednosti so skoraj povsem enake.

Zelo pomenljive so tudi navedbe o tem, kako so se »mainstream« mediji izogibali navajanja teh dejstev (objavljali pa so jih nekateri spletni mediji) in kako so bili v ZDA aretirani tisti, ki so zbirali vrečke prahu po tragediji in jih ponujali znanstvenikom v analizo.

Dr. Niels Holger Harrit ocenjuje, da so pri zrušenju dvojčkov uporabili vsaj 50 odstotkov več materiala, kot je bilo potrebno, da bi bilo rušenje res učinkovito, kajti razen simulacij na računalnikih takšnega rušenja namreč niso mogli izvesti »testno.«

Vsi resni znanstveniki se strinjajo, da kaj takšnega ni mogoče narediti »v neki votlini v Afganistanu

Kljub temu pa so zgradbe padle tako naravnost proti tlom, da ni bila huje poškodovana nobena stavba v okolici.

Kdo bi lahko bil naročnik takšnega zrušenja ostaja seveda odprto vprašanje, čeprav osumljencev, ki bi imeli vojaške laboratorije, sposobne razviti nanotermit in ga do danes obvarovati kot skrivnost ni prav veliko.

Vsi resni znanstveniki se strinjajo, da kaj takšnega ni mogoče narediti »v neki votlini v Afganistanu

Povsem jasno je tudi, kdo je imel edini motiv in interes, da napade na WTC uporabi kot razlog za že skoraj dve desetletji trajajočo »vojno proti terorizmu.«

Gasilec - 11/9
Gasilec - 11/9. Vir: Twitter

Če bo vse to nekega dne raziskala kakšna res neodvisna komisija ostaja odprto vprašanje.

Napade na newyorška dvojčka je označil za »zapleteni obveščevalni scenarij in dejanje«.

Sicer pa so v to, da je bil enajsti september »velika laž« vse bolj prepričani predvsem na Bližnjem vzhodu - dober primer je Iran, kjer je nekdanji iranski predsednik Ahmadinedžad med nagovorom zaposlenih na iranskem ministrstvu za obveščevalne zadeve že leta 2010 dejal, da je bil »11. september laž, izgovor za vojno proti terorizmu in predigra za invazijo Afganistana.«

Napade na newyorška dvojčka je označil za »zapleteni obveščevalni scenarij in dejanje«.

Leta 2007 so newyorške oblasti zavrnile Ahmadinedžadovo zahtevo za obisk spominskega obeležja padlih dvojčkov v času srečanja Združenih narodov, ki je potekalo v New Yorku.

Takrat je vznemiril domačine (ZDA) z izjavo, da je treba vzroke in okoliščine, ki so pripeljale do napadov, pa tudi krivce, »še temeljito preiskati in najti.«

Predavanje dr. Niels Holger Harrita je v tem smislu zagotovo vredno ogleda, saj profesor že takoj na začetku predavanja jasno pove, da se predavanje ne bo ukvarjalo z nikakršnimi političnimi sklepi ali komentarji, pač pa samo z golimi dejstvi.

In dejstva, ki jih navaja, vsekakor zahtevajo pojasnilo, ki bi bilo bolj preprečljivo od uradne razlage.

Nekaj dodatnih razlag družbenoekonomskih motivov za zrušenje dvojčkov je mogoče najti še pri analizi teorije o streljanju na »napačno zastavo«, zanimivi pa so tudi argumenti o tem, da letali, ki sta treščili v dvojčka sploh nista bili civilni letali, pač pa vojaški vodeni letali.

Za podkrepitev teh navedb morda še vedno ni dovolj prepričljivih dokazov, toda za zrušenje treh zgradb kompleksa v WTC je dokazov, ki rušijo uradno doktrino o dogodku v tem trenutku zagotovo že več kot dovolj.

Sume pa dodatno krepi še dejstvo, da celo YouTube in Google s svojo indeksacijo skrivata nekatere filme, ki prikazujejo dogajanje v drugačni luči od uradnega.

To velja zlasti za film o enajstem septembru in operaciji Gladio (Truthseeker: 9/11 and Operation Gladio (E23)) televizije RT, ki je na voljo tudi spodaj.

Delite članek