REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trumpov zid, ki ga »ni mogoče preplezati«, bodo gorski plezalci preplezali v okviru novega tekmovanja

Trumpov zid, ki ga »ni mogoče preplezati«, bodo gorski plezalci preplezali v okviru novega tekmovanja

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump razglasil del svojega zidu na meji z Mehiko blizu Tiujane kot »nemogočega za preplezanje,« je to vzpodbudilo plezalce, da ga – preplezajo, poroča Washington Examiner.

V ta namen so naredili kopije več kot šest metrov visoke jeklene »dvojne« ograje oziroma zidu.

Septembra je namreč ob »odkritju« dela te ograje Donald Trump zatrdil, da »vrhunski gorski plezalci« niso bili sposobni preplezati ta »zid.«

»Ljudje zaradi tega več sploh ne prihajajo. Vidite, da se številke zmanjšujejo in več se ne ukvarjamo s tem da bi migrante ujeli in jih potem izpustili,« je ob tem dejal ameriški predsednik.

Begunci, zid - Mehika

»Številni v plezalni skupnosti so se pred nekaj dnevi zabavali, ko je naš vrhovni poveljnik imel tiskovno konferenco ob izgradnji dela zidu, pravzaprav serije paralelnih jeklenih kvadrov z meter in pol široko ploščo na vrhu,« je dejal gorski plezalec Rick Weber na spletni strani »Skale in led.«

Ameriški predsednik je namreč zatrdil, da je 20 sposobnih gorskih plezalcev »poskusilo preplezati zid, vendar »to ni uspelo nikomur.«

Nihče v naši plezalni skupnosti ne pozna nikogar od teh 20 plezalcev. Dvomim, da sploh obstajajo.

»Nihče v naši plezalni skupnosti ne pozna nikogar od teh 20 plezalcev.

Dvomim, da sploh obstajajo. Še pomembneje pa je to, da kadar nekaj razglasite, da je nemogoče preplezati, to seveda predstavlja izziv za prave plezalce,« je dejal Weber.

Zato so naredili kopijo »Trumpovega zidu.«

»Oblika zidu in njegova zgradba je po velikosti enaka 6 metrov visoki verziji mejnega zidu , ki je sedaj postavljen na naši južni meji. S pomočjo prostovoljcev in plezalcev smo naredili ta del zidu v štirih dnevih,« je napovedal Rick Weber.

Tekmovanje bodo izpeljali 11. in 12. oktobra in le malo verjetno je, da »Trumpov zid« - ne bo preplezan.

Delite članek