REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA:Prekinitev dela zveznih organov je državo že stala več, kot bi stala izgradnja zidu proti Mehiki

ZDA:Prekinitev dela zveznih organov je državo že stala več, kot bi stala izgradnja zidu proti MehikiTrump in policisti pred zidom

Ameriško gospodarstvo je zaradi 35 dni trajajoče prekinitve pri financiranju zvezne vlade že utrpelo veliko izgubo. Izgubilo je najmanj 6 milijard dolarjev, zelo verjetno pa celo bistveno več – 26 milijard dolarjev.

Da je zaradi nedela ali slabšega okoli 800 000 zveznih delavcev državni BDP izgubil okoli 6 milijard dolarjev so izračunali v finančnem podjetju S&P. Gre za izgube povezane z zmanjšano ekonomsko aktivnostjo.

Donald Trump je za zid zahteval 5,7 milijard, blokada pa je državo stala najmanj 6 milijard dolarjev. 

Trenutno je sicer v veljavi tritedensko ponovno, začasno financiranje zveznih ustanov, v tem času pa bi republikanci in demokrati morali najti rešitev za problem zidu.

Ameriški predsednik namreč trdi, da je zaradi »invazije« migrantov zid nujno potreben, medtem ko demokrati ki sedaj ponovno nadzorujejo predstavniški dom trdijo, da to ni potrebno. Začasno financiranje je dogovorjeno do 15. februarja, Trump pa zahteva najmanj 5,7 milijarde dolarjev.

Trump in Pelosi Vir:Pixsell
Vodja demokratske večine v predstavniškem domu Nancy Pelosi in predsednik ZDA Donald Trump ob pogajanjih glede začasnega financiranja zveznih ustanov. Vir:Pixsell 

Povsem mogoče pa je, da bo cena za blokado zveznih ustanov še bistveno višja.

Odbor za odgovoren zvezni proračun (CRFB) je namreč izračunal, da bi bila lahko prava cena izgube kar 26 milijard dolarjev.  To bi pomenilo, da je blokada zveznih ustanov ZDA stala štirikrat toliko, kolikor bi državo stala sama izgradnja zidu.

»Ob uporabi podatka Sveta ekonomskih svetovalcev o tedenski izgubi 0,13 odstotka bruto družbenega proizvoda ocenjujemo, da je v štirih tednih blokade to gospodarstvo stalo 26 milijard dolarjev,«analizirajo v CRFB.

CRFB: Ocenjujemo, da je v štirih tednih blokade to gospodarstvo stalo 26 milijard dolarjev.

Prekinitev je prizadela različne državne ustanove, agencije in tudi nacionalne parke, še posebej pa tudi pogodbenike, ki so izgubili zaslužek in ga tudi ne bodo mogli zahtevati nazaj. To pa bo imelo učinke na njihova vsakodnevna življenja.

Po oceni agencije Morgan Stanley bo blokada zveznih ustanov rast BDP-ja ZDA v prvem četrtletju zmanjšala za pol odstotne točke, kar pomeni, da bo rast ameriškega BDP-ja v tem obdobju okoli 1,7 odstotka.

Posredni učinki se bodo namreč čutili tudi zaradi zmanjšanega dela pogodbenih izvajalcev in zmanjšane potrošnje zaposlenih, ki so ostali brez plačil.

Komentarji