REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump prispel v "vročo točko" - Veliko Britanijo

Trump prispel v Donald Trump in Melania Trump v VB Vir: Pixell

Ameriški predsednik Donald Trump je iz Bruslja že prispel na uradni obisk v Veliko Britanijo. Na poti ga spremlja soproga Melania, ki pa bo imela tudi svoj poseben program.

Že pred prihodom je Trump ocenil, da je zaradi odstopa dveh ministrov Velika Britanija sedaj »vroča točka« in da lahko ljudje »po svetu vidijo, kaj se dogaja z imigracijo«, kar je po njegovem glavni razlog  za brexit.

Po njegovi oceni so Britanci glasovali, da »zlomijo« to, kar je bilo doslej – se pravi svoje članstvo v EU in vezi z Evropo - in da si »predstavlja, da bodo to tudi storili«, da pa bodo morda »ubrali drugo pot« in da on ne ve, ali je to tisto, »za kar so glasovali.« prav zaradi teh razlogov pa sta nedavno odstopila dosedanji zunanji minister Boris Johnson in minister ter glavni pogajalec glede izstopa VB iz EU David Davis.

Načrt obiska Donalda Trumpa v VB Vir: BBC
Mesta, ki jih bo obiskal Donald Trump v Veliki Britaniji. Vir: BBC

Trump se bo med obiskom srečal tudi s kraljico Elizabeto, premierka Theresa May pa upa, da se bo mogoče z ZDA dogovoriti tudi o trgovinskih vprašanjih ter reševanju problemov na Bližnjem vzhodu.

Vendar pa srečanje ne bo brez napetosti, saj se tudi britanska predsednica vlade ne strinja z ameriškim odstopom od jedrskega sporazuma z Iranom in uvajanju carin na evropske izdelke, prestavitvi ameriškega veleposlaništva v Jeruzalem, ameriško politiko do prepovedi vstopa muslimanom v ZDA in podobno. Donalda Trumpa pa naj bi v Londonu in drugje pričakali tudi protestniki, kar je po njegovi oceni »v redu.«

Vendar pa se bo Londonu, kot je poročal Guardian, skoraj v celoti izognil. V štirih dnevih v Veliki Britaniji bo obiskoval dvorce, palače, Škotsko – le v glavnem mestu, ki ga vodi Trumpu nenaklonjeni župan Sadiq Khan se ne bo zadrževal prav veliko. In medtem ko bo potoval po Veliki Britaniji, bo imela Melania Trump svoj program – organiziral ji ga bo Philip May, soprog britanske predsednice vlade Therese May. Ameriški predsednik in angleška premierka pa naj bi si medtem ogledala tudi skupno vajo britanskih in ameriških vojakov.

Jezna figura ima plenice, majhne dlani in povešene 'moške joške.'

Trump, ki se bo srečal s predsednico britanske vlade Thereso May in kraljico Elizabeto, še predno bo ostal dva dneva na Škotskem, bo v Londonu prespal samo v četrtek.

Takrat bo v rezidenci veleposlanika v parku Regents, v rezidenci Winfield House. Še pred tem bo prisoten na gala večerji v palači Blenheim, naslednji dan pa bo s predsednico vlade razpravljal v rezidenci Chequers v Buckinghamshiru.

Kot poroča Guardian, sta obe mesti takšni, da je »protestnike mogoče zadržati daleč od pogledov in slišnosti.« V petek se bo nato srečal še s kraljico Elizabeto v gradu Windsor, nato pa bo odšel na Škotsko. Njegova mati je bila Škotinja, na Škotskem pa ima tudi igrišče za golf , ki ga bo naslednji vikend verjetno tudi obiskal in uporabil.

Njegovo izogibanje Londona je verjetno vsaj deloma tudi posledica nenavadnega protesta, ki ga organizira skupina zanesenjakov, ki bo v času njegovega obiska nad London spustila velik balon z likom »dojenčka Trumpa.« To je odobril tudi župan Londona Sadiq Khan.

Za balon se je zavzelo okoli 100.000 podpisnikov peticije, ki so prepričali tudi londonskega župana, da je na koncu dal zeleno luč. Khan si je v preteklosti že izmenjal nekaj ostrih tvitov in izjav s predsednikom ZDA, ko je ta zavajal ameriško javnost glede terorizma v britanski prestolnici.

Trump - dojenček

»Župan podpira pravico do mirnih protestov in razume, da lahko ti potekajo v različnih oblikah,« sporočili iz županovega urada. Norčevanje iz Trumpa z balonom oranžne barve, ki bo privezan na tla in se ne bo smel dvigniti višje od 30 metrov, bo menda stalo 18.000 funtov. Lebdel bo sicer le od 9.30 do 11.30 na dan obiska.

Aktivist Leo Murray je za televizijo Sky News povedal, da gre za obscenega kloniranega mutanta predsednika ZDA, ki bo svetu pokazal veliko ogledalo resnice.

Republikanci v ZDA so zaradi akcije v Londonu jezni. Predstavnik republikancev Drew Liquerman je dejal, da je vse skupaj »sramotno« in to tako za »ljudi, ki ga bodo spustili, za britanske prebivalce Londona in za ljudi v Veliki Britaniji.«

Nigel Farrage: To je največja žalitev kateregakoli ameriškega predsednika na funkciji kadarkoli

Nigel Farrage, nekdanji vodja UKIP je dejal, da je to »največja žalitev kateregakoli ameriškega predsednika na funkciji kadarkoli. Bi se to lahko zgodilo v času Obame? Zaradi tega bo London izpadel smešen.«

Nekateri uporabniki družbenih omrežij so opozarjali, da je to »nespoštljivo« in »žaljivo«, voznik taksija pa je novinarju Guardiana dejal, da je tudi župan Londona Sadiq Khan obiskal savdijskega princa marca letos in to kljub temu, da je Savdijska Arabija odgovorna za kemične napade v Jemnu, nespoštovanje človekovih pravic in ubijanje homoseksualcev.« Trumpovi podporniki sedaj zahtevajo pravico do »lebdenja« balona z likom »dojenčka Sadiqa Khana.«

Vendar zagovorniki protesta z balonom ne odstopajo od svoje akcije. Poudarjajo, da lik odslikuje Trumpov značaj »jeznega otročiča s krhkim egom in majhnimi dlanmi«. Jezna figura ima plenice, majhne dlani in povešene »moške joške.«

Organizatorji se zelo trudijo, da bi Trump zagotovo vedel, da ga vsa Britanija gleda zviška in se mu posmehuje

Organizatorica Nona Hurkmans je dejala: »Mi smo samo majhna skupina ljudi, ki uporablja humor, da bi se s tem uprli vzponu rasistične in fašistične politike, tako tukaj v Veliki Britaniji, kot tam preko v ZDA.«

Leo Murray, ki prav tako vodi projekt pa je dodal, da »gospod Trump res nima rad, če se ljudje norčujejo iz njega« in da si v skupini zato zelo prizadevajo, da bi »zagotovo vedel, da ga vsa Britanija gleda zviška in se mu posmehuje.«