REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

T-14 Armata, najmočnejša ruska zverina: zakaj se je Nato in ZDA z razlogom bojijo

T-14 Armata, najmočnejša ruska zverina: zakaj se je Nato in ZDA z razlogom bojijoArmata in Vladimir Putin

Nekateri zahodni in ruski mediji so se posmehovali novemu ruskemu tanku, ki je bil predstavljen na vojaški paradi v Moskvi leta 2015, nato pa se je vse spremenilo in je bil tank T-14 Armata kmalu oklican za največji preboj v gradnji tankov v zadnjih 50 letih.

Paradni ruski tank Armata T-14, vir: Wikipedia

Sčasoma si je prislužil vzdevek »neuničljiva Armata T-14«.

Sčasoma si je prislužil vzdevek »neuničljiva Armata T-14«.

Med generalko za vojaško parado se je (takrat) skrivnostni novi ruski tank sicer iz nepojasnjenih razlogov - ustavil.

Toda klavrn položaj, v katerem se je znašel najnovejši ruski tank, se je po tem dogodku dokaj hitro spremenil.

V poročilu britanske vojaške obveščevalne službe je tank Armata T-14 označen za največji preboj v konstrukciji tankov v zadnjih pol stoletja.

Armata T-14, vir: Wikipedia

Novo orožje uporablja neodvisno umetno omrežje. Najbolj impresiven del T-14 pa je Afganit. To je varnostni sistem, opremljen z vrhunsko radarsko tehnologijo.

Lahko moti vse elektronske sisteme v okolju. Poleg tega pa zmanjša tudi vidnost Armate na radarjih sovražnika. Zato jo je težko locirati in ji slediti.

Ameriške FGM-148 Javelin, prvi protitankovski raketni sistem na svetu z avtomatičnim infrardečim sistemom odkrivanja tipa IIR, ki deluje po principu »izstreli-pozabi« -, so se izkazale za nekoristne pri srečanju s T-14 Armato.

Tankov sistem aktivne zaščite Afganit na podlagi pridobljenih podatkov napade cilj s posebnim izstrelkom ali nanj strelja s strojnico velikega kalibra.

Najnovejši detektorji smeri ne odkrivajo samo ultravijolično svetlobo določene tarče, ampak tudi mimoleteče rakete in granate, pa tudi bliske od eksplozij. Zato umetne motnje ne motijo delovanja sistema, ki lahko z visoki natančnostjo loči nevarne tarče od nenevarnih.

Armata je opremljena s senzorji, ki odkrivajo skrite protitankovske mine.

Zato so se ameriške FGM-148 Javelin, ki jih proizvajata koncerna Raytheon in Lockheed Martin - gre za prvi protitankovski raketni sistem na svetu z avtomatičnim infrardečim sistemom odkrivanja tipa IIR, ki deluje po principu »izstreli-pozabi« -, izkazali za nekoristne pri srečanju s T-14 Armato.

Armata

Na infrardeči kameri je namreč "portret" Armate precej pust – na stroju se je svetila le majhna odprtina pri izpušnem sistemu motorja. To je povsem potrdilo besede namestnika direktorja Znanstveno-proizvodnega podjetja Uralvagonzavod Vjačeslava Halitova, da bo novi ruski tank sestavljen po principu »nevidnih tehnologij«.

Zaradi radioabsorbcijskih materialov in posebne barve ga ponoči ni mogoče hitro odkriti niti pod infrardečo svetlobo, »sesekana oblika« stolpa pa učinkovito absorbira radijske valove.

Zaradi radioabsorbcijskih materialov in posebne barve ga ponoči ni mogoče hitro odkriti niti pod infrardečo svetlobo, »sesekana oblika« stolpa pa učinkovito absorbira radijske valove.

Za Armato so razvili posebno prekrivalo Mantija (Plašč).

Mehko platno združuje funkcije maskiranja s pomočjo radioabsorbcijskih materialov, ter posebne protikumulativne rešetkaste zaslone, kar zagotavlja zaščito pred preciznim protitankovskim orožjem in sredstvi boja na majhne razdalje, kot so ročni protitankovski minometi.

Plašč deluje po dokaj preprostem principu – z njim se prekrije tank, vozilo BMP ali drugo oklepno tehniko.

Tkanina deluje s trojno zaščito: absorbira valove, jih odbija in hkrati razprši, kar zmanjšuje opaznost premikajočega se objekta.

V praksi se toplotna sled zmanjša na raven narave, med katero se tehnika tako lahko »skrije«, poročajo ruski mediji.

Armata

Stroj tako ni vidna tarča za Javelinov sistem odkrivanja, enako velja za vse druge rakete, ki napadajo cilje po toplotni sledi. Zato je Armata pred njimi dokaj varna.

Delujoči motor ima do 1800 KM.

Na sprednji strani se nahaja oborožena kapsula. Tam je tudi 125-milimetrski top in strojnica na daljinsko upravljanje.

Pri primerjavi T-14 z zahodnimi vzorci konstruktorji izpostavljajo dejstva o 25-30% preseganju ameriškega Abramsa, nemškega Leoparda 2 in francoskega Leclerca.

Toda največjo prednost Armate predstavlja dejstvo, da sploh ne potrebuje posadke.

Tank se lahko namreč upravlja tudi na daljavo. Zato snovalci Armate trdijo, da je glavna posebnost tanka T-14 prazen stolp, saj posadka opravlja z orodjem na daljavo iz izolirane kapsule z oklepom.

Pri primerjavi T-14 z zahodnimi vzorci konstruktorji izpostavljajo dejstva o 25-30% preseganju ameriškega Abramsa, nemškega Leoparda 2 in francoskega Leclerca.

Komentarji