REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dron bombarder: Kitajci so prvič uspešno preizkusili novo smrtonosno orožje

Dron bombarder: Kitajci so prvič uspešno preizkusili novo smrtonosno orožje

Kitajske oblasti so objavile video posnetek prvega leta svojega najnovejšega brezpilotnega letala oziroma drona Wing Loong I-D, ki je zasnovan za letenje do 35 ur brez nuje po polnjenju z gorivom.

Gre za zelo nevarno orožje.

Namen nove pridobitve kitajske armade je predvsem nadzor, vendar pa gre po trditvah portala Business Times za zelo nevarno orožje.

Ta brezpilotni letalnik je zadnji v seriji Pterosaurus dronov in je v nedeljo zvečer izvedel 30-minutni let na skrivni lokaciji na zahodnem Kitajskem.

Gre za večnamenski dron, ki ima optimiziran aerodinamični profil in zelo zmogljiv motor. Čeprav je namenjen predvsem za nadzorne in vohunske misije na višini približno 7000 metrov, lahko "Wing Loong I-D" ima na krovu do 10 izredno natančnih projektilov.

Letalo lahko leti do 35 ur brez polnjenja z gorivom, tudi ko prenaša tovor približno 400 kilogramov.

Letalo lahko leti do 35 ur brez dodatnega polnjenja z gorivom, tudi ko prenaša tovor približno 400 kilogramov.

To je prvi dron te vrste, razvit na Kitajskem, trup pa je v celoti izdelan iz kompozitnih materialov.

Business Times navaja, da kitajski mediji pišejo, da je dron opremljen z bombami in raketami, kot so lasersko vodeni projektili Bliue Arrow 7. Omenjene rakete veljajo za ene od najmočnejših protitankovskih raket na svetu.

Lahko uničijo tanke z oklepom debeline 1,4 metra in to z razdalje 7.000 metrov, poudarja South China Morning Post.

Novi kitajski vojaški dron je nadgrajena različica Wing Loong I. Najnovejši model je širši od prve različice in lahko nosi večji tovor.

 

Komentarji