REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj so Janši všeč nedemokrati in Trump: ker so najbolj podobni Orbánovi Fidesz in Erdoğanovi AKP?

Zakaj so Janši všeč nedemokrati in Trump: ker so najbolj podobni Orbánovi Fidesz in Erdoğanovi AKP?Nas čaka »orbánizacija«? Vir:Twitter

Podpora, ki jo je Janez Janša izrekel Donaldu Trumpu je mnoge presenetila.

V odgovor svojega navijanja za Trumpa je Janez Janša prejel tudi ostro kritiko svetovalca Trumpovega protikandidata Joeja Bidna na predsedniških volitvah 3. novembra.

Michael Carpenter je namreč Janšo kot povzpetniškega avtoritarca primerjal z Viktorjem Orbánom in drugimi avtokratskimi voditelji in zapisal, da jih je strah, da se bo Joe Biden znova zavzel za demokracijo.

In vse kaže, da gre res za – demokracijo.

Avtokrati pa jo očitno sovražijo.

Stranka Fidesz je Madžarsko spremenila v prvo nedemokracijo v Evropski uniji.

Najnovejša, svetovna študija dobro pojasnjuje, zakaj so Janši tako všeč republikanci in Donald Trump.

Kot razkriva mednarodna raziskava V-Dem, ki raziskuje različnost demokracij po svetu, je namreč ameriška republikanska stranka po svojem ustroju in delovanju podobna »avtokratskim strankam na Madžarskem in v Turčiji

Janšev vzor: Donald Trump. Vir: Twitter
SDS ima že tri desetletja istega voditelja, demonizira politične nasprotnike, zelo ostro nastopa do političnih konkurentov, zaničuje nacionalne in politične manjšine ter krši njihove pravice in podpira celo nasilje nad političnimi nasprotniki.

Podoben sklep pa lahko na osnovi podatkov res naredimo celo za Janševo SDS, ki ima že tri desetletja istega voditelja, ki demonizira politične nasprotnike, zelo ostro nastopa do političnih konkurentov, zaničuje nacionalne in politične manjšine ter krši njihove pravice in podpira celo nasilje nad političnimi nasprotniki – obenem pa v sami stranki že več desetletij ni bilo niti dveh konkurentov za položaj predsednika stranke.

Sama raziskava V-Dem je ob tem precej obsežna in temeljita, saj raziskuje kar 178 držav in teritorijev ter spremlja demokracijo v njih med leti 1900 in 2019, primerja podatke 3489 političnih strank skozi 2805 volitev, 11.914 volilnih let ter prinaša 929.141 podatkovnih točk.

Izvaja jo V-Dem Institute z Univerze Gothenburg na Švedskem.

In po analizi te študije je tudi ameriška republikanska stranka v zadnjih letih postala »dramatično bolj neliberalna« in »veliko bolj spominja na vladajoče stranke v avtokratskih družbah« v primerjavi s podobnimi desno usmerjenimi strankami v Evropi, razkriva študija.

Orban, Janša in svoboda tiska
Orbán, Janša in svoboda tiska. Vir: Twitter

Že po letu 2000 je ameriška republikanska stranka pričela z demonizacijo svojih političnih nasprotnikov in vzpodbujanjem nasilja zoper njih.

Že po letu 2000 je ameriška republikanska stranka pričela z demonizacijo svojih političnih nasprotnikov in vzpodbujanjem nasilja zoper njih.

Pri tem je pričela uporabljati taktike, podobne vladajočim nacionalističnim strankam na Madžarskem, v Indiji, Poljski in Turčiji.

Ta proces se je še okrepil z vzponom Donalda Trumpa na čelo republikancev.

V nasprotju s tem so se v demokratski stranki ZDA le malo spremenili glede spoštovanja demokratičnih norm in so v tem pogledu podobni ostalim levosredinskim strankam v zahodni Evropi.

Voditelja Rusije in Indije. Vir: Twitter

Kot je dejala Anna Lührmann, namestnica direktorja Inštituta V-Dem, je bila prav transformacija republikanske stranke »zagotovo najbolj dramatičen premik v ustaljeni demokraciji.«

Njihov Index iliberalizma ocenjuje privrženost stranke demokratičnim normam, ki jih stranka kaže pred volitvami.

Gre za »lakmusov test privrženosti demokraciji,« kot temu pravijo raziskovalci.

Podatki kažejo, da so ameriški republikanci doživeli podoben razvoj kot madžarski Fidesz, ki so pod Viktorjem Orbánom iz liberalnega mladinskega gibanja postali »avtoritarna stranka, ki je Madžarsko spremenila v prvo nedemokracijo v Evropski uniji

Na podoben način se je pod vodstvom Narendre Modija spremenila indijska stranka Bharatiya Janata (BJP), v Turčiji pa velja nekaj podobnega za Stranko pravičnosti in razvoja (AKP) pod vodstvom Recepa Tayyipa Erdoğana.

V avtokracijah, ki so na oblasti v 92 državah, živi 54 odstotkov svetovnega prebivalstva.

Na Poljskem je bolj avtoritarna postala (zdaj vladajoča) stranka Zakona in pravičnosti.

Trump in njegova administracija pa imajo tesne odnose prav z vsemi voditelji omenjenih strank.

Podobne premike lahko zaznamo tudi v drugih strankah.

Pri tem zelo pomembno vlogo igrajo primeri žalitev nasprotnikov in vzpodbujanja nasilja zoper novinarje ali politične nasprotnike.

Znano je, da se teh nedemokratičnih, zavržnih praks velikokrat poslužuje tudi ameriški predsednik Trump.

Zato je le malo strank v Evropi manj liberalnih od sorodne republikanske stranke v ZDA.

Inštitut je ugotovil tudi upad demokratičnih vrednosti po vsem svetu in to prvič v enem stoletju, saj ugotavlja, da v avtokracijah, ki so na oblasti v 92 državah, živi 54 odstotkov svetovnega prebivalstva.

Avtikrat: Recep Tayyip Erdoğan. Vir: Twitter

Okoli 35 odstotkov prebivalstva ali 2,6 milijarde ljudi pa živi v družbah, ki postajajo vse bolj avtokratske.

V tem smislu se je nekaj novega zgodilo tudi z EU: po ugotovitvah študije ima Evropska unija že prvo nedemokratično članico – Madžarsko, ki je opredeljena kot »avtoritaren režim.«

V letu 2019 so se ljudje v 29 demokracijah mobilizirali zoper avtokracije, njihove uspehe pa smo lahko videli v Boliviji, Alžiriji, Hongkongu in Sudanu.

Skozi proces »avtokratizacije« pa gredo tudi številne vodilne države G20.

Kljub temu se istočasno povečuje tudi prodemokratičen upor, s 27 odstotkov na 44 odstotkov v letu 2019.

V letu 2019 so se ljudje v 29 demokracijah mobilizirali zoper avtokracije, njihove uspehe pa smo lahko videli v Boliviji, Alžiriji, Hongkongu in Sudanu.

Študija s tem tudi razkriva, zakaj so slovenskemu predsedniku vlade tako zelo všeč ameriški republikanci in Donald Trump – zato, ker gre za vse bolj nedemokratično stranko, podobno Orbánovi stranki Fidesz ali Erdoğanovi stranki AKP in drugim vodilnim strankam v nedemokratičnih državah.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek