REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Erdogan: »Kaj smo naredili? Odprli smo vrata!« Prvih 30.000 beguncev že na poti proti Grčiji in Bolgariji

Erdogan: »Kaj smo naredili? Odprli smo vrata!« Prvih 30.000 beguncev že na poti proti Grčiji in BolgarijiTurčija odpira vrata v Evropo

Po večkratnih grožnjah, da bo odprla svoje meje in dovolila prehod migrantov v smeri EU, je Turčija to tudi naredila – vendar tako, da istočasno »uradno« ni naredila ničesar.

Uradna Ankara je sicer uradno zatrdila, da se sporazuma z EU o zadrževanju migrantov in beguncev na svojih tleh še vedno »drži.«

Očitno je šlo najmanj za »demonstracijo sile« s strani Turčije, ki pa je bila izvedena tako, da jo je Turčija uradno zanikala.

Večmilijardna finančna pomoč iz EU je namreč odvisna od tega, ali ima Turčija zaprte svoje meje proti EU.

Toda zaradi napada sirske vojske v pokrajini Idlib, v katerem je življenje izgubilo najmanj 33 turških vojakov, se je jezno vodstvo Turčije, ki ni dobilo podore EU za svoje vojaške operacije v Siriji odločilo za nov korak.   

Eden od uradnikov je razglasil, da so meje Turčije »sedaj odprte.«

V sosednji Grčiji in Bolgariji so sicer takoj zatem okrepili obmejni nadzor.

Begunce nato pot večinoma vodi v Severno Makedonijo ali Srbijo, od tam pa prehajajo na Hrvaško ali v BiH in se potem preko Slovenije poskušajo prebiti do severnega dela Evrope.

»Odločili smo se, s takojšnjim učinkom, da sirskih beguncev več ne zadržujemo pred tem, da dosežejo Evropo po kopnem ali morju,« je eden od turških uradnikov, ki je želel ostati neimenovan, dejal za Reuters.

»Vsi begunci, vključno s Sirci, so dobrodošli, v kolikor želijo oditi v Evropsko unijo«, je dejal uradnik in potrdil, da jim turške policijske in obmejne enote odhodov proti Evropi odslej več ne bodo preprečevale.

Po poročanju turškega dnevnika Sabah naj bi Turčija odločitev o odprtju meje z Evropo sprejela na četrtkovi izredni varnostni seji pod vodstvom turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana, potem ko je bilo v provinci Idlib na severozahodu Sirije v napadih iz zraka ubitih najmanj 33 turških vojakov.

Po navedbah turških virov naj bi bila meja odprta za omejen čas - 72 ur.

'Odločili smo se, s takojšnjim učinkom, da sirskih beguncev več ne zadržujemo pred tem, da dosežejo Evropo po kopnem ali morju,' je eden od turških uradnikov, ki je želel ostati neimenovan, dejal za Reuters.

Toda nato so izjave turškega predsednika pokazale, da temu morda ni tako.

»Kaj smo naredili? Odprli smo vrata,« je prostodušno priznal Recep Tayyip Erdoğan.

»Že dolgo časa smo govorili, da nismo dolžni sprejeti takega števila beguncev. Obljubili so nam pomoč, vendar ne delajo ničesar, zato smo včeraj odprli naše meje. 18.000 beguncev je že šlo čez njih in danes bo ta številka 25.000 - 30.000, in ne bomo zapirali naših vrat, ker mora EU držati svojo besedo,« je dejal Erdogan.

Ruskega predsednika Putina pa je vprašal, kaj Rusi sploh delajo v Siriji, in dejal, da Turki nimajo nič proti, če si Rusi tam naredijo kakšno oporišče, sicer pa naj se umaknejo in pustijo Turčijo, da sama opravi s Sirijo.

Samo v decembru je zaradi bojev v severni Siriji brez strehe nad glavo ostalo milijon novih beguncev.

»Slišali smo novico na televiziji,« je dejal afganistanski migrant Sahin Nebizade, ki je s skupino drugih vstopal v taksije, ki so jih nato odpeljali proti mejam Turčije.

Na meji z Grčijo pri Pazarkuli so jih pričakale rezilne žice in granate s solzivcem in dimom.

Nekateri so se znašli na nikogaršnji zemlji med državama in se poskusili vrniti v Turčijo – kjer pa so jim preprečevali vrnitev.

Samo v decembru je zaradi bojev v severni Siriji brez strehe nad glavo ostalo milijon novih beguncev in Turčija, ki jih ima v državi že 3,7 milijona, ima težav z njimi že dovolj.

Sirija

Zato poročila medijev – tudi slovenskih – da je več turških medijev »ob navajanju virov blizu vladi poročalo o domnevni spremembi turške politike do migrantov,« niso povsem točne, ker je Turčija mejo dejansko že odprla, pa čeprav le za 72 ur.

Toda sedaj nič ne kaže, da je Turčija svoje graničarje in policiste z meje umaknila zgolj začasno.

Potrjena novica za Reuters kaže, da je do spremembe dejansko že prišlo, saj se je več tisoč migrantov po poročanju turških medijev nato napotilo v smeri držav članic Evropske unije.

To, da je Turčija uradno zanikala spremembo svoje politike do migrantov - teh dejstev seveda ne spremeni.

Tiskovni predstavnik turškega zunanjega ministrstva Hami Aksoy je namreč zavrnil poročila o spremembah turške begunske politike.

»V begunski in migrantski politiki naše države, ki gosti največ beguncev na svetu, ni sprememb,« je sporočil.

V trenutku, ko uvajamo ostrejši nadzor na mejah zaradi nadzora koronavirusa si zamislite še priliv stotin tisočev migrantov. Tega si ne moremo dovoliti.

Posvaril pa je, da bi se lahko okrepili migracijski tokovi v Turčiji v smeri zunanjih meja v primeru poslabšanja razmer.

Očitno je šlo najmanj za »demonstracijo sile« s strani Turčije, ki pa je bila izvedena tako, da jo je Turčija uradno zanikala in se pri tem sklicevala na »okrepljene tokove migrantov«, ki jih pač menda ne more nadzirati.

V resnici pa je iz poročila Reutersa jasno, da so migrante proti EU pustili Turki sami.

Če se bo to spremenilo v novo politiko, ali pa se bodo turški graničarji znova vrnili na položaje pa bomo videli že kmalu.

»V trenutku, ko uvajamo ostrejši nadzor na mejah zaradi nadzora koronavirusa, si zamislite še priliv stotin tisočev migrantov. Tega si ne moremo dovoliti,« je dejal bolgarski predsednik vlade Boris Borisov.

EU ima sicer s Turčijo od leta 2016 v veljavi dogovor o beguncih, po katerem Ankara zadržuje begunce v državi v zameno za finančno pomoč.

Glede na dogovor lahko EU vse begunce, ki so nezakonito prispeli na njeno ozemlje, pošlje nazaj v Turčijo.

V zameno pa lahko Turčija v EU legalno pošlje drugega Sirca. Teh pa ima na voljo zelo veliko.

Grški minister za obrambo Nikos Panagiotopulos je medtem za grški radio Skai zatrdil, da bo Grčija še naprej okrepljeno nadzorovala mejo s Turčijo ter vztrajala pri prepovedi nezakonitih migracij v Evropo.

Minister Ioanis Plakiotakis, pristojen za obalno stražo, pa je sporočil, da je Grčija poostrila nadzor tudi v Egejskem morju v ožini blizu obale Turčije.

Grška vlada se je dopoldne sešla na kriznem zasedanju.

Tiskovni predstavnik grške vlade je po srečanju sporočil, da je Grčija 4000 migrantom, ki so prišli iz Turčije, preprečila, da bi nezakonito vstopili na njeno ozemlje.

Tudi Bolgarija, druga članica EU, na katero meji Turčija, je že v petek okrepila nadzor na meji s Turčijo.

Ob tem je sporočila, da je pripravljena, da na mejo po potrebi pošlje tisoč vojakov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek