REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Štirinajst mladih uporabnikov elektronskih cigaret zaradi problemov z dihanjem končalo v bolnišnicah

Štirinajst mladih uporabnikov elektronskih cigaret zaradi problemov z dihanjem končalo v bolnišnicahVaping

Tudi v Sloveniji se elektronske cigarete nezadržno širijo. Obstaja celo Združenje vejperjev Slovenije, ki propagira ta način kajenja kot menda bolj »zdrav« ali vsaj manj škodljiv. Po njihovi oceni mnogim kadilcem kljub želji ne uspe opustiti kadilskih navad, »zato jih je treba seznaniti z alternativami tobačnimi cigaretami.«

To pa so seveda e-cigarete, ki so po mnenju kardiologa Konstantinosa Farsalinosa in strokovnjaka s področja javnega zdravja Jacquesa Le Houezeca bolj varne od tobačnih.

Slednji jih je ocenil celo za revolucijo na področju opuščanja kajenja.

Obstajajo trdni dokazi, da poleg nikotina večina proizvodov elektronskih cigaret vsebuje in emitira tudi številne strupene substance.

Kot je tudi za STA pojasnil grški kardiolog in raziskovalec Farsalinos, že več desetletij vemo, da je največji problem pri kajenju tobačnih cigaret gorenje tobaka, škodljiva pa je njegova sprostitev pri inhalaciji.

»Pri elektronski cigareti tega ni,« je izpostavil. Tukaj naj bi šlo le za »segrevanje tekočine do temperatur, ki so okoli štirikrat nižje v primerjavi s kajenjem tobačnih cigaret«.

»Nič se ne žge, zato tudi izpusta pri e-cigareti ne imenujemo dim, čeprav je videti podobno,« je dejal Farsilanos, ki trdi, da »uporabniki elektronskih cigaret pravzaprav izdihujejo paro.«

Vendar pa na njihovi spletni strani ni mogoče zaslediti informacij o resnih zdravstvenih problemih, ki jih povzroča tudi »vejpanje«, ki ga propagirajo. In zardi česar služijo predvsem podjetja, ki se s tem poslom ukvarjajo.

Vejpanje

V ZDA so na primer pravkar hospitalizirali 14 mladih »vaperjev«, ki so imeli vsi resne težave z dihanjem. V Wisconsinu so bile hude bolezni dihal zabeležene pri enajstih mladih, kar je tri več kot julija, ko jih je bilo zaradi podobnih težav hospitaliziranih osem.

V Illinoisu so imeli podobne težave trije. Šlo je za povsem zdrave ljudi, vsi pa so imeli resne dihalne bolezni. Celo do te mere, da so nekateri končali v intenzivni negi in so lahko dihali samo s pomočjo aparatov.

Njihova pljuča so bila videti, kakor da bi jih prizadela infekcija, vendar so testi pokazali, da je ni. So pa vsi uporabljali elektronske cigarete. Ni pa jasno, katere tekočine so vdihavali.

Njihova pljuča so bila videti, kakor da bi jih prizadela infekcija, vendar so testi pokazali, da je ni. So pa vsi uporabljali elektronske cigarete.

Vendar pa ameriška zveza za pljuča opozarja, da so posledice uporabe elektronskih cigaret na pljuča »zelo zaskrbljujoče.«

Raziskave namreč kažejo, da ključne sestavine tekočin za elektronske cigarete vsebujejo »nevarne kemične spojine«, ki lahko povzročijo okvare pljuč, kot tudi kardiovaskularne bolezni.

Elektronske cigarete bi lahko vplivale tudi na povečanje možnosti za astmo.

Strokovni odbor ameriške nacionalne akademije znanosti, inžinerstva in medicine je že lani poročal, da obstajajo »trdni dokazi, da poleg nikotina večina proizvodov elektronskih cigaret vsebuje in emitira tudi številne strupene substance