REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Spodletela zarota: »Ne moreš premagati Madura s 300 lačnimi, neizvežbanimi ljudmi«

Spodletela zarota: »Ne moreš premagati Madura s 300 lačnimi, neizvežbanimi ljudmi«Maduro, tarča spodletelega puča

Venezuelska televizija je prikazala posnetke priznanj dveh ameriških marincev, ki sta pred kamerama razkrila, da sta sodelovala v poskusu ugrabitve venezuelskega predsednika Nicolása Madura, vse to pa na osnovi pogodbe s tako imenovanim »predsednikom« države Juanom Guaidójem, ki ga 50 držav sveta – med njimi tudi Slovenija »prepoznava« kot predsednika države, čeprav sploh ni sodeloval na predsedniških volitvah.

Luke Denman, 36-letni nekdanji marinec in eden od 13 aretiranih je povedal, da so »plačanci« in da je njihov oborožen vpad v državo spodletel.

Zaroto je organiziral Američan, ki je dobil tri bronaste zvezde za pogum v Iraku in Afganistanu, ki izvaja operacije v 50 državah sveta in trdi, da vodi »mednarodne varnostne teame za predsednika ZDA.«

Dejal je, da so ga najeli, da bi v Kolumbiji izvežbal Venezuelce, nato pa naj bi poskrbeli za zavzetje letališča v Caracasu preko katerega bi ugrabljenega predsednika Madura odpeljali iz države v ZDA.

Njega in enainštiridesetletnega Airana Berryja naj bi najel Jordan Goudreau, ameriški vojaški veteran, ki na Floridi vodi podjetje Silvercorp.

Jordan Goudreau pa naj bi o tem sklenil pogodbo z Juanom Guaidójem, opozicijskim politikom, ki se je samorazglasil za predsednika države.

Pri preprečitvi vpada je venezuelska vojska ujela še enajst drugih plačancev, osem pa so jih venezuelske varnostne sile tudi ubile.

Načrt plačancev je bil enostaven, toda nevaren. Na čelu okoli 300 prostovoljcev iz Venezuele naj bi se v Venezuelo pretihotapili iz severnega vrha Južne Amerike. Na poti bi napadali vojašnice in poskusili zanetiti upor, ki bi privedel do aretacije Madura.

Toda vodja akcije je sedaj v zaporu, grozijo pa mu tudi obtožbe zaradi trgovine z drogami.

Maduro pozdravlja vojake Vir:Pixsell

»Ne moreš premagati Madura s 300 lačnimi, neizvežbanimi ljudmi,« je za AP ponesrečeno spletko komentiral Ephraim Mattos, nekdanji pripadnik ameriških »tjulnjev,« ene od najbolj elitnih enot ameriške vojske.

Za tiskovno agencijo AP je to »bizarno zgodbo« o neuspelem puču zoper Madura potrdilo tudi okoli 30 pripadnikov »borcev za svobodo«, ki so bili vpleteni v načrtovanje akcije.

Po navedbah AP-ja novinarji niso našli dokazov, da so akcijo neposredno ali posredno organizirale ZDA.

Vendar veliko pove že to, da je zadevo vodil Jordan Goudreau, Američan, ki je dobil tri bronaste zvezde za pogum v Iraku in Afganistanu, ki je v pokoju od leta 2016.

Svoje operacije izvaja v 50 državah sveta.

Na spletni strani ga kažejo  kako strelja, teče gol na vrh piramide in leti z letalom.

Njegovo podjetje za šole zagotavlja tudi agente, preoblečene v učitelje.

Trdijo tudi, da so vodili »mednarodne varnostne teame za predsednika ZDA.«

Za AP je to »bizarno zgodbo« o neuspelem puču zoper Madura potrdilo tudi okoli 30 pripadnikov »borcev za svobodo«, ki so bili vpleteni v načrtovanje akcije.

Se je pa Goudreau z Venezuelo pričel ukvarjati po koncerti britanskega milijarderja Richarda Bransona na kolumbijsko-venezuelski meji, kjer je skrbel za varnost.

Za akcijo so si zamislili 320 pušk M4, protitankovske rakete, čolne Zodiac, milijon dolarjev v gotovini ter nočne daljnoglede in podobno.

Toda v Venezueli so za vse načrte izvedeli pravočasno.

»Vedeli smo vse«, je dejal Diosdado Cabello, siva eminenca venezuelskih tajnih služb.

Priznal je, da so zato, da bi se infiltrirali tudi plačali.

Vojni veteran Goudreau je že v ponedeljek sporočil, da je sam zasnoval načrt za vdor v Venezuelo in ugrabitev Madura ter potrdil, da Denman in Berry delata zanj.

Guaido, Trump in Pence

Ameriško ministrstvo za pravosodje je marca Madura in več kot deset drugih venezuelskih uradnikov obtožilo »narkoterorizma«.

Trumpova administracija je razpisala 15 milijonov dolarjev nagrade za informacije, ki bi vodile v aretacijo Madura.

»Ameriški predsednik Donald Trump je neposredni vodja te invazije,« je po predvajanju posnetka aretiranega Američana na televiziji dejal venezuelski predsednik Nicolás Maduro.

'Ameriški predsednik Donald Trump je neposredni vodja te invazije,' je po predvajanju posnetka aretiranega Američana na televiziji dejal Nicolás Maduro.

Donald Trump je sicer zanikal vpletenost ameriške administracije v dogajanje, državni sekretar Mike Pompeo pa je ob tem napovedal, da bodo za vsako ceno zahtevali vrnitev obeh Američanov.

Je pa spodletela spletka zaradi povezav ameriških varnostnih podjetij z voditeljema akcije seveda tudi velik udarec za ZDA.

Delite članek