REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Španski Eurofighter nad Estonijo pomotoma izstrelil raketo AMRAAM

Španski Eurofighter nad Estonijo pomotoma izstrelil raketo AMRAAMEurofighter Typhoon

Špansko vojaško letalo Eurofighter Typhoon je v torek med vadbenim poletom v estonskem zračnem prostoru pomotoma izstrelilo raketo, so sporočili s španskega obrambnega ministrstva. Pri tem sicer ni bilo nobene škode, vseeno pa so uvedli preiskavo, so dodali. Estonski premier Jüri Ratas je dogodek označil za obžalovanja vrednega.

"Špansko letalo eurofighter, nameščeno v Litvi, je izstrelilo raketo, ki ni povzročila škode," so zapisali na španskem ministrstvu. Incident se je zgodil v torek popoldne nad območjem jugozahodne Estonije, kjer so vaje dovoljene, so navedli. "Raketa zrak-zrak ni zadela nobenega letala," so še izpostavili.

Do konca preiskave bodo španska letala ostala na tleh, njihove naloge pa bodo prevzela portugalska

Raketa tipa AMRAAM z 10 kilogrami eksploziva ima sicer vgrajen sistem, da se v primerih tovrstnih incidentov raketa samouniči. Vendar pa bi lahko kljub temu pristala na tleh. Estonska vojska jo z več helikopterji še vedno išče.

Estonski mediji sicer poročajo, da je v torek popoldne močno počilo, kar naj bi nakazovalo, da je raketa uničena. Po poročanju CNN bi lahko padla "okoli 40 kilometrov severno od mesta Tartu."

Estonski premier je na Facebooku incident označil za obžalovanja vrednega. "Hvala Bogu, da ni bilo človeških žrtev," je poudaril. "Prepričan sem, da bodo estonske obrambne sile v sodelovanju z našimi zavezniki identificirale vse okoliščine dogodka in storile vse, da se kaj takšnega ne ponovi," je še dejal.

Tudi špansko obrambno ministrstvo je uvedlo preiskavo, da bi ugotovili natančen vzrok incidenta.

Do konca preiskave bodo španska letala ostala na tleh, njihove naloge pa bodo prevzela portugalska, so sporočili z estonskega obrambnega ministrstva.

Na španskem ministrstvu pa so pojasnili, da sta bili dve španski letali eurofighter s še dvema francoskima letala mirage 2000 na skupni vaji. Po incidentu so se letala vrnila v letalsko bazo v Siauliaiju na severu Litve, kjer so nameščena. Njihova naloga je nadzor zračnega prostora baltskih držav, saj te nimajo svojih vojaških letal.