REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Smrt v celici kijevskega režima: Zaradi posledic mučenja in bolezni umrl ameriško-čilski novinar Gonzalo Lira

Smrt v celici kijevskega režima: Zaradi posledic mučenja in bolezni umrl ameriško-čilski novinar Gonzalo Lira»Ne morem sprejeti načina, kako je moj sin umrl. Mučili so ga, izsiljevali, bil je nedosegljiv 8 mesecev in 11 dni, veleposlaništvo ZDA pa ni naredilo ničesar, da bi pomagalo mojemu sinu. Odgovoren za to tragedijo je diktator Zelenski s soglasjem senilnega ameriškega predsednika Joeja Bidna,« je v zapisu, ki ga je objavil medijski portal The Grayzone, zapisal oče Gonzala Lire. Vir: Posnetek zaslona, X

Iz Ukrajine prihaja žalostna vest – v zaporu v Harkovu, kjer je po že tretji aretaciji osem mesecev in enajst dni čakal na sojenje zaradi »sovražne propagande« in podobnih neutemeljenih obtožb, ki si jih je prislužil zgolj s komentiranjem dogajanja v Ukrajini, je v Ukrajini umrl Gonzalo Lira.

Bil je znan publicist, bloger in režiser, ki ga je v Ukrajino zanesla želja, da bi bil bliže svojima otrokoma, ki sta stara sedem in deset let.

Njegove pronicljive analize smo večkrat objavili tudi na naši spletni strani.

Po svoji ostrini, točnosti in jasnosti so analize Gonzala Lire presegale večino zapisov, ki so jih v istem času v slovenski medijski prostor lansirali razni drugi, dežurni zunanjepolitični komentatorji na Slovenskem.

Lira, ki je bil v času smrti star le 55 let, je živel v Harkovu in pisal blog kot 'CoachRedPill', vendar je preklopil na komentarje na YouTubu, potem ko je Rusija februarja 2022 začela vojaško operacijo v Ukrajini. Na omrežju X je objavljal kot @GonzaloLira1968.

Imel je ameriško in čilsko državljanstvo. Pred začetkom vojne in takoj po njej je pogosto komentiral dogajanje in bil reden gost pogovornih oddaj številnih znanih neodvisnih novinarjev.

Njegove analize, v katerih je razkrival dvoličnost Zahoda in ZDA ter napovedoval polom ukrajinskih vojaških naporov so se izkazale kot popolnoma točne. Izrekal jih je pogumno in brez dlake na jeziku in zato plačal veliko ceno.

Najprej je bil aretiran s strani zloglasne ukrajinske tajne službe SBU že spomladi leta 2022, a so mu zgolj odvzeli računalnik in nekaj osebnih stvari ter ga izpustili z opozorili, da naj bo raje tiho.

Ker se tega ni držal, je sledila druga aretacija, izvedena z avtomatskim strelnim orožjem, kakor da bi bil terorist in ne komentator, po kateri so ga mučili v zaporu.

Med ostalim je v živo komentiral prepovedane teme (tvit zgoraj), kot je korupcija družine Biden, namreč kako je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski poteptal preiskavo ukrajinskih nečednih poslov Hunterja, sina sedanjega ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Ko so Liro drugič izpustili iz ukrajinskega zapora, je zapisal, da odhaja proti Madžarski, kjer bo zaprosil za politični azil.

Napovedal je, da v primeru, če mu do Madžarske ne uspe priti, to pomeni, da so ga znova aretirali ukrajinski pripadniki tajne policije SBU.

Ko je Lira drugič izgiil, so mnogi ocenjevali, da so ga ubili pripadniki Azova
Ko je Lira drugič izginil, so mnogi ocenjevali, da so ga ubili pripadniki Azova. Na koncu se je izkazalo, da so za njegovo smrt odgovorni ukrajinski zaporniški mučitelji. Vir: Posnetek zaslona, X

»Ali bom prestopil mejo in prišel na varno ali pa bo kijevski režim naredil, da bom izginil,« je zapisal v svojem zadnjem javnem sporočilu.

Za njegovo usodo se je zavzel celo Elon Musk in vprašal, kaj se z njim dogaja ameriškega predsednika Joeja Bidna, a niti to ni pomagalo pri njegovi izpustitvi.

Dva dni pozneje je vir za RT potrdil, da so Gonzala Liro ujeli in zaprli ukrajinski organi. Pred ukrajinsko propadlo ofenzivo je bil tako znova aretiran spomladi 2022.

Za njegovo usodo se je zavzel celo Elon Musk, ki je vprašal, kaj se z Liro dogaja ameriškega predsednika Joeja Bidna, a niti to ni pomagalo pri njegovi izpustitvi.

Medtem so celo nekateri zahodni komentatorji, na primer znani Scott Ritter, podvomili v to, da je Lira res popolnoma neodvisen in svoboden človek in so njegove večkratne izpuste iz ukrajinskega zapora povezovali s tem, da je sklenil nekakšen dogovor z razvpito tajno službo SBU.

Njegova smrt je vse te domneve sedaj demantirala.

»Ne morem sprejeti načina, kako je moj sin umrl. Mučili so ga, izsiljevali, bil je nedosegljiv 8 mesecev in 11 dni, veleposlaništvo ZDA pa ni naredilo ničesar, da bi pomagalo mojemu sinu. Odgovoren za to tragedijo je diktator Zelenski s soglasjem senilnega ameriškega predsednika Joeja Bidna,« je v zapisu, ki ga je objavil medijski portal The Grayzone, zapisal njegov oče Gonzalo Lira starejši.

O usodi svojega sina je govoril tudi z novinarjem Tuckerjem Carlsonom na omrežju X.

Zadnje sporočilo Gonzalo Lira
Zadnje sporočilo, ki ga je napisal Gonzalo Lira: »Imel sem dvojno pljučnico (obeh pljuč), pa tudi pnevmotoraks in zelo hud primer edema (otekanja telesa). Vse to se je začelo sredi oktobra, vendar so vse to v zaporu ignorirali. Priznali so mi šele ob zaslišanju 22. decembra. Imel bom postopek za zmanjšanje edemskega tlaka v pljučih, ki mi povzroča izjemno težko dihanje, do te mere, da se onesvestim po minimalni aktivnosti ali celo samo 2-minutnem govorjenju.« Vir: Posnetek zaslona

Glede na ročno napisano sporočilo (zgoraj), ki ga je Lirina sestra prejela 4. januarja in ga je portalu Grayzone posredoval njun oče, je imel Gonzalo Lira resne zdravstvene težave, ki so jih povzročile pljučnica in kolaps pljuč, ki sta ga doleteli sredi oktobra.

Kaj je povzročilo takšen razvoj dogodkov ni jasno, je pa Lira poročal, da so ga ob drugi aretaciji v zaporu mučili, izsiljevali in neprestano pretepali. Njegov edini zločin je bil, da je kritiziral Zelenskega in ukrajinsko-ameriško vojno.

Ukrajinski zaporniški organi so hude zdravstvene težave Gonzala Lire zaznali šele 22. decembra in napovedali, da bo šel na operacijo.

Glede na njegove objave mu je čilsko veleposlaništvo v Kijevu vsaj poskušalo pomagati, ameriško veleposlaništvo pa mu je dalo le »prazne obljube«.

Lira je ocenil, da je to zato, ker ga je Victoria Nuland – trenutno vršilka dolžnosti namestnice državnega sekretarja Antonyja Blinkna – osebno sovražila.

»Gonzalo Lira je umrl v ukrajinskem zaporu. To kaže, da lahko ZDA izdajo svoje državljane zaradi političnih koristi,« je na Telegramu objavil ameriški profesor John Mearsheimer.

Na novico o smrti Gonzala Lire se je oglasil tudi Donald Trump mlajši.

»Torej zdaj dovoljujemo našim prejemnikom pomoči v tujini, kot je Zelenski, da ubijajo naše državljane in naše novinarje?« je zapisal Trump.

»Počakal bi na ogorčenje naših medijev, a vem, da do tega ne bo prišlo!« je dodal sin nekdanjega ameriškega predsednika na družbenem omrežju X.

Enako velja tudi za Slovenijo – ob smrti ameriško-čilskega publicista in novinarja v ukrajinski celici so še vedno tiho vse slovenske novinarske organizacije, tudi tisti slovenski zunanjepolitični komentatorji v Delu, Dnevniku, Večeru, Reporterju, Mladini in drugih medijih, ki imajo sicer polna usta »svobode govora.«

Ob smrti ameriško-čilskega publicista in novinarja v ukrajinski celici so še vedno tiho vse slovenske novinarske organizacije, tudi tisti zunanjepolitični komentatorji v Delu, Dnevniku, Večeru, Reporterju, Mladini in drugih medijih, ki imajo sicer polna usta »svobode govora.«

Za smrt Gonzala Lire so poleg krvnikov iz ukrajinske tajne službe ter vojnega zločinca Vladimirja Zelenskega posredno najbolj odgovorni prav ameriški državni organi, ki za Liro, državljana ZDA, niso storili nič, pa tudi države Evropske unije, vključno s Slovenijo, njeno vlado in diplomacijo, ki jo vodi nekdanja novinarka in ki ves čas samo slepo podpirajo kijevski režim in mu gledajo skozi prste pri vseh mogočih in tudi najbolj strašnih zločinih.

Zgodovina do njih ne bo blaga.

Obveljali bodo za ničvredneže, ki so osramotili svoje države in zahodne »vrednote«, Gonzala Lire pa se bomo vedno spominjali po njegovem brezkompromisnem pogumu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek