REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Skupina duhovnikov zahteva, naj se papeža Frančiška razglasi za heretika, ker je “omilil stališča Katoliške cerkve”

Skupina duhovnikov zahteva, naj se papeža Frančiška razglasi za heretika, ker je “omilil stališča Katoliške cerkve”Papež Frančišek, vir: Twitter Life Site News
Gre za zadnji 'verski spopad' znotraj katoliške cerkve v uporu najbolj nazadnjaških duhovnikov v njihovem 'ideološkem boju' proti papežu.

Skupina 51 nazadnjaških katoliških duhovnikov in akademikov zahteva od škofov, da papeža Frančiška razglasijo za heretika.

Gre za zadnji “verski spopad” znotraj katoliške cerkve v uporu najbolj nazadnjaških duhovnikov v njihovem za sedaj neuspešnem “ideološkem boju” proti papežu glede številnih tem in vprašanj, kjer je papež Frančišek doslej naredil vrsto zelo drugačnih potez od svojih predhodnikov.

In pri tem požel podporo in tudi občudovanje številnih ljudi po svetu, tudi takšnih, ki niso verni.

V omenjeni skupini, ki želi “strmoglaviti” aktualnega papeža je najbolj znan britanski duhovnik Aidan Nichols, ki pripada redu dominikancev.

Kritiki papeža trdijo, da ni bil dovolj glasen v svojih izjavah proti splavu in da je bil preveč prijazen do homoseksualcev, protestantov in muslimanov.

Nichols je napisal veliko število knjig in sodi med najbolj priznane teologe na angleško govorečem področju. Drugi “prevratniki” pa so manj znani.

“Ta ukrep sprejemamo kot zadnji poskus, da se odzovemo na vse večjo škodo, ki so jo povzročile besede in dejanja papeža Frančiška v preteklih letih, kar je privedlo do ene najhujših kriz v zgodovini katoliške cerkve,” so dejali duhovniki v odprtem pismu, ki šteje 20 strani.

V pismu kritizirajo papeža Frančiška, ker naj bi domnevno omilil odnos Cerkve do vrste vprašanj.

Odprto pismo zahteva “zaostritev” sedanjih papeževih oziroma cerkvenih stališč o različnih temah. Kritiki papeža trdijo, da ni dovolj povzdignil svoj glas v izjavah proti splavu in da je bil preveč razumevajoč in prijazen do homoseksualcev, pa tudi do protestantov in muslimanov.

Predstavniki Vatikana se niso odzvali na pismo, ki vključuje na desetine opomb, biblijske verze, izjave prejšnjih papežev in podobne navedbe. V pismu pozivajo ljudi, da naj se pridružijo on-line podpisu in podprejo zahteve uporniških duhovnikov.

V pismu zahtevajo od škofov, da čimprej obravnavajo “papeževo herezijo”, saj je to obveznost škofov, hkrati pa “javno opominjajo papeža Frančiška, da naj se odreče herezijam, ki jih je izpovedal”.

Odločitev o tem, ali je nek član Cerkve heretik, spada sicer v področje dela kongregacije za nauk vere, vatikanskega “ministrstva” za doktrino vere.

Papež Frančišek

Massimo Faggioli, znani profesor zgodovinske teologije na Univerzi Villanova v ZDA, je opozoril, da je omenjeno pismo primer izjemne polarizacije v Cerkvi.

“Na eni strani v celotni cerkvi obstaja velika podpora Frančišku, pa tudi majhno jedro ekstremistov, ki poskuša Frančiška naslikati kot papeža, ki je heretik. Problem je v tem, da obstaja zelo malo legitimne, konstruktivne kritike papeževanja in njegove teologije,” je ocenil profesor.

Pismo, skupaj s povzetkom je bilo objavljeno na konservativnem katoliškem portalu Life Site News, ki je platforma, ki jo pogosto uporabljajo za kritiko in napade na v svetu sicer zelo priljubljenega papeža Frančiška.

Lani so na tej spletni strani objavili dokument, ki ga je podpisal nekdanji veleposlanik Vatikana v Washingtonu, nadškof Carlo Maria Vigano, v katerem je pozival papeža Frančiška, da naj odstopi.

Delite članek