REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Papež Frančišek: ne smete zavrniti migrante - njim življenje ni prizaneslo, krivice so sprevržen koren revščine

Papež Frančišek: ne smete zavrniti migrante - njim življenje ni prizaneslo, krivice so sprevržen koren revščineBog želi sprejeti vse, ki se obrnejo nanj po pomoč: papež Frančišek Vir: Pixell

Papež Frančišek je kritiziral naraščajočo neenakost v bogastvu in obravnavi migrantov, s sporočilom, da svet ne bi smel ignorirati tistih, "ki so jih valovi življenja razmetali po čereh sveta".

Papež Frančišek je ponovil svojo podporo migrantom in sklenil, da morajo biti ljudje pozorni na "vse tiste, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove in pobegniti iz dežele rojstva v negotovo prihodnost".

"Krivice so sprevržen koren revščine", je poudaril papež na maši, ki jo je daroval na Svetovni dan revščine, ki ga obeležuje Katoliška cerkev, poroča Reuters.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#Massformigrants, #Missapelosmigrantes, #Misaporlosmigrantes, #Messaperimigranti

A post shared by Pope Francis (@franciscus) on

Papež je opomnil, da "krik revnih vsak dan postaja močnejši, vendar se ga vse slabotneje sliši, ker je zadušen z vpitjem maloštevilnih bogatašev, ki jih je vse manj, a so vse bogatejši".

Papež Frančišek je ponovil svojo podporo migrantom in sklenil, da morajo biti ljudje pozorni na "vse tiste, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove in pobegniti iz dežele rojstva v negotovo prihodnost".

82 odstotkov bogastva, ustvarjenega lani, je šlo v roke enega odstotka najbogatejših na svetu.

"To je jok celotnih ljudstev, ki jim primanjkuje naravnih virov, medtem ko nekaj bogatih uživa to, kar v resnici pripada vsem", je še opozoril sveti oče.

Iz poročila, ki ga je letos izdelal Oxfam je razvidno, da 3,7 milijarde ljudi oziroma polovica svetovnega prebivalstva leta 2017 ni uspelo izboljšati svojega gmotnega položaja, medtem ko je 82 odstotkov bogastva, ustvarjenega lani, šlo v roke enemu odstotku najbogatejših na svetu.

Martin Scorsese Vir: Pixell

Eden od bolj čustvenih trenutkov v Vatikanu se je zgodil, ko je nedavno svoje vprašanje papežu postavil Martin Scorcese, znani in večkrat nagrajeni režiser. Povedal je, da je v mladosti pogosto obiskoval cerkev v soseščini, hkrati pa je na ulici pred cerkvijo velikokrat zaznal revščino, krutost in nasilje. Vedel je, da je to resnica sveta in to je bilo težko povezati z besedami Jezusa, ki jih je slišal v cerkvi, v kateri so se prav tako dogajale nepravilnosti.

Scorsese: 'Vedel sem, da je to resnica sveta in to je bilo težko povezati z besedami Jezusa, ki sem jih slišal v cerkvi, v kateri so se prav tako dogajale nepravilnosti...'

Povedal je, da je njemu in prijateljem pomagal mlad duhovnik in vprašal papeža, kako lahko njegova, starejša generacija ob tako vseprisotnem nasilju v svetu sploh poduči in da primer mladim?

"Vprašanje je naslednje: kako naj se odzovemo na krutost, veliko krutost (govoril je o mučenju) in na majhno krutost, ki jo premoremo vsi. Kako lahko učimo mlade ljudi, da je krutost napačna pot in da ne ubije samo posameznike, pač pa človečnost in občutek pripadnosti skupnosti? Tukaj je beseda, o kateri bi morali govoriti: o modrosti joka. O daru joka. Pred tem nasiljem, krutostjo, uničenjem človeškega dostojanstva je jok, ki je človeški in krščanski. Zato prosite za milost solz. Kajti jok omehča srce, odpre srce, je vir inspiracije. Jočite. Jezus je v najbolj srce parajočih trenutkih svojega življenja jokal. Ko je videl neuspehe svojih ljudi, se je jokal nad Jeruzalemom. Jočite. Naj vas ne bo strah jokati zaradi tega. Smo ljudje," je dejal papež Frančišek.

Delite članek