REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Senatorko slovenskih korenin Amy Klobuchar, »protistrup« za Donalda Trumpa, obtožujejo zlorabe zaposlenih

Senatorko slovenskih korenin Amy Klobuchar, »protistrup« za Donalda Trumpa, obtožujejo zlorabe zaposlenihAmy Klobuchar Vir: Pixsell

Amy Klobuchar, ameriška senatorka slovenskih korenin, je v zadnjem času postala nov up ameriške demokratske stranke. Uvrščajo je med tiste politike, ki bi lahko bili odločilni pri izboru kandidata, ki se bo Trumpu zoperstavil na predsedniških volitvah leta 2020.  

Toda sedaj se sooča s težavo. Nekdanji uslužbenci jo namreč, kot poroča Politico, opisujejo kot »brutalno šefinjo, ki jih je zlorabljala.« Njena napoved predsedniške kandidature, ki bi morala biti objavljena to nedeljo, je bila prav zato prestavljena.

Nekdanji uslužbenci jo namreč, kot poroča Politico, opisujejo kot 'brutalno šefinjo, ki jih je zlorabljala.'

Nekdanji zaposleni, ki so spregovorili ob zagotovilu anonimnosti, so novinarjem opisali »strupeno delovno ozračje«, ki vključuje tudi »ponižujoča pisma«, metanje »pisarniških predmetov« in zahteve, da naj osebje pisarne za senatorko opravlja tudi delo v njenem zasebnem interesu.

»Vse to je v ostrem nasprotju z javno podobno, ki jo je izgrajevala Klobucharjeva do tega trenutka: pragmatična, odkrita ženska iz Minesote, ki zna narediti stvari  in v svoji državi zmaguje s prepričljivo večino,« piše Politico.

Amy Klobuchar

Njeni branilci, predvsem iz njenega sedanjega urada trdijo, da gre za neresnične obtožbe, ki so utemeljene na seksizmu zaradi ženske, ki je od svojih podrejenih zahtevala odličnost. Njena kampanja je izdala sporočilo, da »ljubi svoje zaposlene« in navaja imena uslužbencev, ki »so bili z njo leta.«

To je bilo doslej znano insajderjem, toda sedaj je postalo znano širši javnosti.

Vendar pa Klobucharjeva ni zanikala konkretnih navedb v zadnjih zgodbah, zato so demokrati že v prvi državi, Iowi, kjer je svojo kampanjo želela pričeti Klobucharjeva, že napovedali, da bi njeno ravnanje z zaposlenimi lahko škodilo njeni kampanji.

»To je zelo nesrečen način za začetek predsedniške kampanje. To je bilo doslej znano insajderjem, toda sedaj je postalo znano širši javnosti in to v času, ko napoveduje kandidaturo, kar je zanjo problematično v političnem smislu,« je dejal Jerry Crawford, dolgoletni demokratični operativec v Iowi.

Amy Klobuchar Vir:Pixsell

Eden od svetovalcev demokratske stranke je ocenil, da te obtožbe ne bodo morda zelo vplivale na volivce, da pa bi lahko imele vpliv na donatorje in izvoljene uradnike.

Težava za Klobucharjevo je tudi to, da podatki kažejo, da je res zelo pogosto menjavala svoje uslužbence. In to bolj kot drugi senatorji.

»To pa bi lahko privedlo do problema z volivci,« je ocenil svetovalec.

Težava za Klobucharjevo je tudi to, da podatki kažejo, da je res zelo pogosto menjavala svoje uslužbence. In to bolj kot drugi senatorji.

LegiStorm, podatkovna baza, ki spremlja zaposlitev vseh v kongresu je ugotovila, da je imela med leti 2001 – 2016 Klobucharjeva največjo frekvenco menjave kadrov.

Leta 2017 pa je bila tretja, ker sta jo prehitela republikanski senator John Kennedy in demokrat Chris Van Hollen.

Huffington Post pa je poročal, da so trije uslužbenci zavrnili njeno ponudbo, da bi vodili njeno kampanjo, deloma zaradi njene zgodovine ravnanja z zaposlenimi. Ne glede na to pa je Klobucharjeva nato napovedala svojo kandidaturo za predsednico ZDA. 

Komentarji