REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruski veleposlanik nemškemu: »Napaka! Berlin smo zavzeli, Minsk pa osvobajali!«

Ruski veleposlanik nemškemu: »Napaka! Berlin smo zavzeli, Minsk pa osvobajali!« Vasilij Nebenzja

Razprave v Varnostnem svetu OZN so včasih precej ostre. Takšen je bil tudi eden od zadnjih besednih dvobojev med nemškim in ruskim stalnim predstavnikom v VS OZN, najvišjem organu OZN.

Ko je tekla beseda o situaciji v Ukrajini, je predstavnik Nemčije, veleposlanik Christoph Heusgen članicam VS OZN dejal, da je glede sporazumov iz Minska, ki določajo tudi status Doneške regije v Ukajini potrebno vedeti, da je Rusija »zavzela Minsk.«

Rusija je zavzela Berlin, toda to je bilo prej, pred tem pa je osvobajala Minsk.

Ruski veleposlanik Vasilj Nebenzja se je takoj odzval.

»Moj prijatelj Cristoph je očitno naredil freudovski lapsus, ko je dejal, da je Rusija leta 2015 'zavzela Minsk'. Rusija je zavzela Berlin, toda to je bilo prej, pred tem pa je osvobajala Minsk,« je dejal Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije v Varnostnem svetu OZN.

Nato se je vrnil na temo sestanka v Varnostnem svetu. Dejal je, da »leta 2015 nismo bili v Minsku in tega nismo nameravali, ker tam živijo naši prijatelji, bratje in zavezniki. Mi sploh nimamo načrte, da kogarkoli 'zasedamo' ali da kamorkoli 'vpademo.' Intervencija je vaša metoda, ki jo sedaj dobro vidimo na primeru neke latinskoameriške države,« je dejal ruski veleposlanik.

Cristoph Heusgen Vir:You Tube
Predstavnik Nemčije v VS OZN, veleposlanik Christoph Heusgen.  Vir: YouTube 

Mislil je seveda na ZDA in ameriško intervencijo ter vmešavanje v notranje zadeve v Venezueli.

Da imajo smisel za humor tudi nekateri drugi ruski diplomati in da so se v zadnjih letih vendarle naučili uporabljati družbena omrežja, pa je pokazalo tudi rusko veleposlaništvo na Hrvaškem.

ZDA pravijo: ne kupujte ruski plin, ker je bolj poceni od ameriškega. Toliko o svobodi trga na ameriški način.

Na svojem Facebook profilu so objavili zapis, v katerem so se ponorčevali iz groženj ZDA, da bodo prenehale sodelovati z državami, ki bodo nadaljevale s sodelovanjem s kitajskim gigantom Huaweijem.

ZDA namreč trdijo, da to podjetje svojo tehnologijo uporablja za vohunjenje in kraje podatkov.

»ZDA pravijo: ne kupujte ruski plin, ker je bolj poceni od ameriškega. Ne kupujte cenejši kitajski Huawei, ker vas ne bomo mogli več spremljati. Ne kupujte ruska, švedska ali izraelska letala, če imate na voljo dražja, ameriška. Toliko o svobodi trga na ameriški način,« so komentirali na svoji Facebook strani.

Še pred tem pa so objavili »10-letni izziv« in pokazali fotografije mest in držav pred desetimi leti, ko še niso doživele ameriških »humanitarnih intervencij«, (Sirija, Libija, Jemen in Irak) in kako so videti danes, po »osvobajanju« in prinašanju »luči demokracije.« 

Slike res povedo več, kot tisoč besed.

Komentarji