REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruske zračno-vesoljske sile bombardirale New York! (VIDEO)

Ruske zračno-vesoljske sile bombardirale New York! (VIDEO)Baba Jaga jim je pokazala cilj...

Ruske zračne sile so bombardirale New York, vas v delu Ljudske republike Doneck pod ukrajinskim nadzorom, je v sredo poročalo več kanalov Telegram, ki spremljajo konflikt.

Rusko obrambno ministrstvo napada ni ne potrdilo ne zanikalo.

New York se nahaja na frontni črti, zahodno od Gorlovke in severno od mesta Doneck, med žariščema Artjomovsk (v Ukrajini znan kot Bahmut) in Avdejevko.

Cilje je ruski vojski odkrila Baba Jaga.

Tarča letalskega napada je bila ukrajinske baze brezpilotnih letal blizu frontne črte, je poročalo več kanalov Telegram.

132. Gorlovška brigada naj bi namreč izsledila ukrajinski brezpilotni dron-bombnik Baba Jaga ki je letel nazaj do postojanke blizu zaselka, zoper katerega je nato ruske sile pozvala k zračnemu napadu.

Ruski bombniki so nato zadeli objekt s težkimi jadralnimi bombami.

Za kakšen ukrajinski letalnik gre, pa si lahko ogledate spodaj.

Baba Jaga je sicer znana osebnost oziroma domišlijski lik iz risank in pravljic v Ukrajini in Rusiji. Gre seveda za zlobno čarovnico...

In ta je tokrat, s pomočjo ljudi, ki so z njo upravljali, res naredila nekaj zlobnega. Odkrila je položaj ukrajinskih enot...

Videoposnetek, ki so ga v sredo objavili na družbenih omrežjih, prikazuje prvo eksplozijo, ki ji je sledil udarni val in sekundarna eksplozija, kar nakazuje, da baza ni bila le poveljniška točka, ampak tudi skladišče streliva.

V preteklem letu so ruske zračne sile uporabile komplete za modifikacijo bomb v »jadralne bombe«, da bi razširile obseg gravitacijskih bomb FAB, kar je omogočilo njihovo uporabo proti ukrajinskim kopenskim silam, ne da bi pilote ogrozili zračna obramba.

Te bombe, nekatere tudi težke tono in pol, se sedaj redno uporabljajo v bojih.

Baba Jaga je sicer znana osebnost iz risank in pravljic v Zkrajini in Rusiji. Gre seveda za zlobno čarovnico...

Do napada je prišlo med močnim bombardiranjem preostalih ukrajinskih položajev v Avdejevki, ki je južno od New Yorka, medtem ko ruske sile še naprej napredujejo v tem mestu.

Zaselek, ki ga je leta 1859 ustanovila skupina menonitskih protestantov iz Nemčije, so poimenovali New York.

V času Sovjetske zveze so ga preimenovali v Novgorodskoe, vendar so ukrajinske oblasti sredi leta 2021 obnovile staro ime.

Poleti 2014 je bil kratek čas pod nadzorom Ljudske republike Doneck, ki je po državnem udaru v Kijevu, ki so ga podprle ZDA, razglasila neodvisnost od Ukrajine.

Republika se je nazadnje pridružila Rusiji po referendumu septembra 2022.

In ne bo zadnja. Analitiki predvidevajo nove pridružitve - še najmanj štirih novih regij, za katerimi bo nato oblikovana velika demilitarizirana cona brez ljudi.

Od zahodne Ukrajine na koncu ne bo ostalo prav veliko...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek