REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin potrdil: ruska vojska zadela bunker ukrajinske vojaške obveščevalne službe, ki je bil poln zahodnih častnikov

Putin potrdil: ruska vojska zadela bunker ukrajinske vojaške obveščevalne službe, ki je bil poln zahodnih častnikov»Ruski sistemi zračne obrambe so se danes zjutraj dobro odzvali«, je dejal ruski predsednik, ko je v torek komentiral napade kijevskega režima na Moskvo. Vir: posnetek zaslona, Twitter

Prvič se je zgodilo, da je sam predsednik Rusije Vladimir Putin javno in nonšalantno potrdil, da je ruska vojska zadela ukrajinski obveščevalni štab.

To je storil takoj po napadih na Moskvo, ki so bili po njegovi oceni odziv Ukrajine na ruski napad.

»Ruski sistemi zračne obrambe so se danes zjutraj dobro odzvali«, je dejal ruski predsednik, ko je v torek komentiral napade kijevskega režima na Moskvo.

Putin: »Govorili smo že o tem, da lahko izvajamo napade na poveljniške centre Ukrajine. V to kategorijo seveda sodi tudi center vojaške obveščevalne službe Ukrajine, ki smo ga že napadli.«

Dodal je, da so oborožene sile Rusije »izvedle uspešen napad na centre ukrajinske obveščevalne službe« in da je bila vojaška infrastruktura Ukrajine zadeta z visokonatančnim orožjem dolgega dosega.

»Govorili smo že o tem, da lahko izvajamo napade na poveljniške centre Ukrajine. V to kategorijo seveda sodi tudi center vojaške obveščevalne službe Ukrajine, ki smo ga že napadli,« je dejal in potrdil sporočilo Ministrstva za obrambo Ruske federacije o raketnem napadu na ukrajinske poveljniške centre.

Po besedah ​​ruskega voditelja pa je bil cilj ukrajinskega napada na Moskvo drugačen - prestrašiti lokalno prebivalstvo z napadom na objekte civilne infrastrukture.

»To je značilnost terorističnega delovanja,« je opozoril Putin in ob tem spomnil, da se Rusija ne poslužuje enakih sredstev kot Kijev.

Da se je napad zgodil kažejo tudi izjave (tvit zgoraj) poslanca ukrajinskega parlamenta (Verhovna Rada) Alekseja Gončarčenka, ki je v pijanem stanju pritrdilno odgovoril na vprašanje, ali je bil štab GUR zadet.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Mnogi ugibajo, da je to povezano z velikim »potresom« v Kijevu, o katerem so mediji poročali pred dnevi.

Splošno mnenje je, da so pod stavbo GUR obstajali globoki podzemni bunkerji, kjer so Natovi obveščevalci pomagali usklajevati vojaške napore z ukrajinskimi tajnimi službami GUR/SBU, Rusija pa je uporabila nekakšno močno orožje, ki je prodiralo v tla – morda Kinžal s prebojno glavo.

Zgradba GRU  v Kijevu Vir: Telegram
Stavba GUR je najbliže reki. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

S tem se strinja tudi Simplicius, ki objavlja analize na Substacku.

Te teorije dodatno podpirajo različna poročila, na primer, da naj bi Natova letala nato množično vzletala iz Reszowa na Poljskem proti ameriški vojaški bolnišnici v Berlinu.

Te teorije dodatno podpirajo različna poročila, na primer, da naj bi Natova letala nato množično vzletala iz Reszowa na Poljskem proti ameriški vojaški bolnišnici v Berlinu.

Eden od virov je na družbenih omrežjih poročal naslednje: »Moj vir v Kijevu je povedal, da je bil zaradi napada na vojaški objekt na otoku Rybalsky zadet eden od nadzornih centrov.

Z začetkom zračnega napada se je osebje centra spustilo v zaklonišče, a ruske vesoljsko-zračne sile so uporabile raketo s prodorno bojno glavo, ki je prebila zgradbo, prodrla v temelje in eksplodirala ter uničila zaklonišče, kjer se je nahajalo v tistem trenutku do sto častnikov oboroženih sil Ukrajine in civilnega osebja, vključno z dvajsetimi tujimi vojaki iz ZDA in Velike Britanije, ki so sodelovali med centrom in podobnimi zahodnimi poveljstvi.

Takoj je stekla reševalna akcija. Njeni rezultati niso znani, vendar so po navedbah klicnega centra kijevske 'Ambulante' tja takoj poslali več kot deset reševalnih vozil in opravili približno trideset letov. Še isti večer sta iz Kijeva proti meji s Poljsko nujno poletela dva helikopterja.«

Poleti v Rzeszow
Poleti v Rzeszow. Vir: Posnetek zaslona

Telegramov kanal Rybar pravi naslednje: »Nejasne izjave ukrajinskih oblasti in zelo zmeden napad na Moskvo, da bi prekinili poročanje o napadu na vojaški objekt na otoku Rybalsky, potrjujejo različico o natančnem zadetku ruskih enot. Po nekaterih poročilih je bilo v napadu več kot 30 pripadnikov SMM ranjenih različnih stopenj resnosti. In to še ni vse: včeraj je letalo C-21A 86 letalske medicinske evakuacijske eskadrilje ameriških zračnih sil v naglici poletelo v Rzeszow iz letalske baze Ramstein, predvidoma za evakuacijo hudo ranjenih Natovih vojakov.«

Veliko je še drugih, posrednih dokazov, da se je ta napad zgodil.

Slike zgradbe pred in po napadu kažejo, da je del zgradbe po napadu počrnel i to tako, kakor da bi dim prihajal od spodaj, ne pa od zgoraj.

Zadetek v polno: ukrajinski vojaški objekt na otoku Rybalsky. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Prav tako je res, da je bil Havanski most, ob katerem leži zgradba GRU po napadu zaprt. Tja naj bi takoj zatem poslali tudi ukrajinsko težko mehanizacijo, tajna služba SBU pa je začela z intenzivnim pregonom vseh, ki bi slikali območje.

Geolokacijske koordinate v Google zemljevidih so naslednje: 50.47141384333114, 30.528840685203477.

Most je sedaj že dva dni zaprt.

Eden od uporabnikov na družbenih omrežjih piše: »V Kijevu je Havanski most, ki povezuje otok Rybalsky s Podilom, že od jutra zaprt za promet.

Po nekaterih poročilih je bilo v napadu več kot 30 pripadnikov SMM ranjenih različnih stopenj resnosti.

Včeraj in sinoči je sovražnik delal na otoku ... In na otoku je urad glavne obveščevalne uprave in obrat Kuznya.

O rezultatih in morebitnih prihodih na te objekte seveda ni podatkov, a ... spomnite se jeznega videa Budanova, kjer je maska umirjenosti le stežka skrila jezo. Mislim, da se ni zgodilo kar tako.«

Stare in nove fotografije, ki so se pojavile na spletu, prikazujejo stavbo, ki je videti pošteno »ožgana.«

Jasno je, da je bil del zgradbe močno ožgan in del tega prekrit z nekakšno gradbeno prevleko, da bi prikrili škodo.

Na strehi je tudi nekaj poškodovane opreme, ki je zdaj nagnjena, kot da jo je močan udar ali tresenje odtrgalo z nosilcev.

Ameriški Patrioti tega ruskega  napada znova niso uspeli ustaviti...

Zelo verjetno ima tudi zgradba v oddaljenem ozadju okna raznesena in morda zoglenela.

Ožgani del zgradbe je nižje, ne zgoraj, od koder bi pričakovali, da bo prišel izstrelek, ampak vrsto oken precej nižje, v 4. ali 5. nadstropju.

Verjetno je večina škode zaradi črnega dima ali ognja prišla iz tega nadstropja.

To je najbolj nenavadno, ker bi izstrelek, ki bi vdrl s strehe ali zgornjih nadstropij, verjetno povzročil največ škode na vrhu, ne v spodnjih ali srednjih nadstropjih.

Ali pa v pritličju in kletnih prostorih...

To bi torej lahko potrdilo teorije, da je bil dejansko razstreljen podzemni bunker pod stavbo, katerega požari in poškodbe so se širili navzgor po stavbi.

Vir: Posnetek zaslona

Tudi satelitski posnetki naj bi prikazovali nastanek enega ali dveh kraterjev. Uporabnik Twitterja @Stellarman22, ki je pregledal vse objave na Twitterju na to temo je prepričan, da so Rusi tokrat res zadeli ukrajinski bunker.

»Zakaj sem zelo prepričan:

- Satelitski posnetki potrjujejo anomalijo kraterja

- Most je zaprt že 2 dni

- Poročila o gradbeni opremi na tem območju

- Neposredna izjava Putina

- SBU se zmeša in aretira vsakogar, ki kar koli posname

- Kijev se je 28. maja tresel«

Posredno pa napad potrjujejo tudi posnetki padajočih delov ameriških raket Patriot, ki so bile morda izstreljene v obrambo bunkerja.

Zaman.

Posnetki padajočih delov ameriških raket Patriot, ki so bile morda izstreljene v obrambo podzemnega bunkerja. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Koliko je bilo v tem napadu žrtev in podobno – tega najbrž še nekaj časa ne bomo izvedeli, ker ukrajinska vojska teh informacij ni potrdila.

Toda zelo verjetno je, da se je napad zgodil in da je očitno povzročil veliko škode.

Vir: Posnetek zaslona, Telegram

To bi tudi pojasnilo, zakaj so bili takoj sproženi napadi na Moskvo z brezpilotnimi letalniki, ki pa v resnici niso naredili nobene resne škode.

Verjetno je šlo za preusmerjanje pozornosti...

So pa zato vodilni zahodni (in slovenski) mediji imeli novo medijsko kost za glodanje in razprave o tem, kako prestrašeni so menda Rusi zaradi teh napadov

To je sicer značilnost te vojne že od začetka – ukrajinska vojska ves čas »zmaguje« -, a le v osrednjih zahodnih medijih.

Soicer pa je ruska vojska pred dvema mesecema začela uporabljati zelo rušilne bombe težke tono in pol.

Kakšen je njihov učinek se vidi iz posnetkov. Tudi zato branilci v mestih, ki jih zasujejo ruševine zgradb nimajo veliko možnosti preživetja.

Po pričevanju ruskih virov težke mehanizacije za odkopavanje ruševin enostavno ni na bojiščih in zato nekateri, celo če preživijo udar bomb, ostanejo ujeti pod ruševinami... 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek