REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pipistrelovo električno letalo skupaj z državno sekretarko strmoglavilo v jezero

Pipistrelovo električno letalo skupaj z državno sekretarko strmoglavilo v jezeroPipistrel - »pristanek« v jezeru. Vir: Screenshot YouTube

Letalo, ki ga je pilotiral predsednik norveškega upravnega odbora, je uspel pristati na gladini jezera, minister in pilot pa sta nepoškodovana odplavala proti obali.

V Pipistrelovem podjetju na Norveškem so namreč želeli pokazati, kako zelo uspešno je lahko električno letalo.

Ivo Boscarol je že lani s svojimi električnimi letali tako navdušil norveško vlado, da ga je vključila v projekt popolne elektrifikacije letalstva.

Šlo je za najambicioznejšo napoved norveške vlade na področju zelenega do zdaj.

Podjetje Pipistrel je zato na predstavitev 14. avgusta letos poklicalo člane vlade, med drugim ministra za okolje Ola Elvestuena in mlado državno sekretarko v ministrstvu za lokalno upravo iz vrst konservativne stranke Aase Marthe Horrigmo.

Pilot in državna sekretarka
Herojski pilot in državna sekretarka Aase Marthe Horrigmo.

Želeli so se jim predstaviti z električnim letalom Pipistrel Alpha Electro G2.

Letalo je pilotiral sam predsednik uprave Dag Falk-Petersen. In to je bil tudi pilot, ki je preprečil hujšo nesrečo in poskrbel, da sta na koncu oba srečno pristala na jezeru Nordnestjønn.

»Čeprav Aase Marthe Horrigmo in pilot nista bila poškodovana, je električno letalstvo bilo. In to hudo,« je ob tej nesreči opozoril portal Insideevs.

Čeprav Aase Marthe Horrigmo in pilot nista bila poškodovana, je električno letalstvo bilo. In to hudo,« je ob tej nesreči opozoril portal Insideevs.

Norveška vlada je namreč od upravljalca letališč Avinor zahtevala, da naj elektrificirajo ves domač letalski promet do leta 2040 in Alpha Electro G2 je bilo letalo, ki bi moralo omogočiti prve korake v tej smeri. Zato so ga tudi predstavljali članom vlade.

Falk-Petersen je nesrečo opisal za norveško spletno stran VG. »Šli smo proti letališču, ko se je pojavil signal, da je nekaj narobe z močjo motorja. Nato se je moč motorja zmanjševala in popolnoma izginila. Zato sem poklical na pomoč in poskusil najti prostor za pristanek. Tam je bilo veliko dreves, toda naletel sem na jezero in tam sva pristala.«

Falk-Petersen je kot izkušen pilot ostal miren in tudi državno sekretarko Horrigmo uspel obdržati mirno. Na površini vod sta pristala z hitrostjo okoli 70 kilometrov na uro, po krilih sestopila z letala in zaplavala proti obali.

Reševanje Pipistrelovega letala
Reševanje Pipistrelovega letala
Vsekakor pa sta pilot in njegova potnica imela veliko srečo, da sta pravočasno našla jezero.

Zakaj se je motor letala popolnoma ustavil bodo še preiskali. Povsem mogoče pa je, da bodo teste električnih letal na Norveškem odslej izvajali malce bolj počasi.

Vsekakor pa sta pilot in njegova potnica imela veliko srečo, da sta pravočasno našla jezero.

Na Norveškem so sicer že lani testirali prvo letalo na električni pogon. Izdelano je bilo v ajdovski družbi Pipistrel.

Letalo Alpha Electro je polet uspešno opravilo, tudi tedaj pa ga je pilotiral direktor družbe Avinor Dag Falk Pedersen. Poleg njega se je v letalu kot potnik peljal norveški minister za transport Ketil Solvik Olsen.

Pipistrelovo električno letalo
Pipistrelovo električno letalo

O tem, da je bil prvi polet električnega letala na Norveškem pomemben dogodek priča tudi dejstvo, da so za demonstracijski polet Alphe Electro za 15 minut ustavili ves promet na mednarodnem letališču v Oslu.

Norveško državno podjetje Avinor, ki upravlja z večino javnih letališč v državi, želi, da Norveška postane prvi trg, na katerem bi električni zrakoplovi prevzeli glavni tržni delež. Cilj je elektrifikacija celotnega lokalnega zračnega prometa do leta 2040.

V ajdovski družbi so prepričani, da imajo Pipistrelova letala z odličnimi letalnimi karakteristikami - velik vzgon in malo upora, kar omogoča letenje tudi z malo energije na primernih medmestnih razdaljah za tovrstne cilje - pri teh načrtih veliko prednost.

Pipistrelovo električno letalo Alpha Elektro ima motor z močjo okoli 50 kilovatov in baterije za samo 21 kilovatnih ur.

Norveška, sicer največji izvoznik nafte in plina v Zahodni Evropi, je sklenila, da bo do leta 2030 zmanjšala izpuste CO2 za 40 odstotkov. Že sedaj je več kot polovica novih avtomobilov, prodanih v državi, električnih.

Pipistrelovo električno letalo Alpha Elektro ima motor z močjo okoli 50 kilovatov in baterije za samo 21 kilovatnih ur.

Kljub temu je to dovolj, da letalo leti eno uro (s pol ure rezerve). S prilagojeno polnilnico se ga lahko spet hitro napolni.

Ker se cene goriva konstantno zvišujejo, elektrika pa ima nizke cene, lahko takšno električno letalo zniža stroške šolanja za pilota tudi do 70 odstotkov in to brez emisij CO2.

Mesto nesreče Pipistrelovega letala
Mesto nesreče Pipistrelovega letala

Zanimivo je, da ta novica kot vse kaže doslej še ni dosegla slovenskih medijev, čeprav so o nesreči Pipistrelovega letala poročali VG pa tudi Reuters in Forbes. Novica se je bliskovita razširila tudi po svetovnem spletu ...

Novice o tem dogodku ni mogoče najti niti na Pipistrelovi uradni strani.

Vsi domači mediji so prav te dni na veliko poročali o uspehu mladega ruskega pilota, ki je rešil več sto potnikov, ko je s svojim Airbusom po trku z jato ptic, uspešno pristal na polju koruze ...

Kar kaže tudi, kako delujejo naši uradni mediji, ki jim večina publike zaupa.

Očitno je namreč, da poročajo samo o uspehih slovenskih podjetnikov.

O tem je mogoče najti celo vrsto člankov, tudi o uspehu Pipistrela na Norveškem.

Pomenljivo je tudi dejstvo, da so vsi domači mediji prav te dni na veliko poročali o uspehu mladega ruskega pilota, ki je rešil več sto potnikov, ko je s svojim Airbusom po trku z jato ptic, uspešno pristal na polju koruze ...

Toda popolnoma normalen del vsakega poslovanja so tudi nesreče, ki jih zato nima smisla skrivati, še posebej pa to velja za Pipistrel, ki v reklamiranje menda ne vlaga popolnoma nič, saj je njegov ustanovitelj prepričan, da, če moraš vlagati v reklamo - nimaš dovolj dobrega proizvoda.

O tem je Ivo Boscarol svoj čas nekaj zanimivih zadev povedal tudi za Insajder.com.

Novica pa, vse kaže doslej še prav tako ni dosegla niti slovenskih medijev, čeprav o o tem poročali VG pa tudi Reuters in Forbes. In še kdo.

Norveška je sicer prava šampionka pri elektrifikaciji svojega prometa, kljub temu, da ima velike zaloge nafte, ki jo tudi uspešno izvaža.

Nafta predstavlja 22 odstotkov prihodkov Norveške in 67 odstotkov celotnega izvoza, vendar uspešno elektrificirajo predvsem cestni in tudi ladijski promet.

Tudi zadnja nesreča Pipistrelovega letala pa seveda ne bo ustavila trenda elektrifikacije – ki pa ne bo brez težav, kot kaže tudi ta primer.

Za kakšno letalo gre si lahko ogledate v tem filmu, postopek reševanja pa v video posnetku spodaj.

Delite članek