REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pentagon priznal: Kitajska prehitela ZDA po številu ladij, izstrelkov in učinkovite protizračne obrambe

Pentagon priznal: Kitajska prehitela ZDA po številu ladij, izstrelkov in učinkovite protizračne obrambeKitajska vojska. Vir: Twitter

Novo poročilo ameriškega obrambnega ministrstva opozarja, da je Kitajska že prehitela Združene države Amerike na nekaterih ključnih obrambnih področjih.

Letno poročilo z naslovom »Vojaški in varnostni razvoj« se ukvarja tudi z Ljudsko republiko Kitajsko (LR Kitajska), ki je ameriški »najpomembnejši strateški tekmec,« opozarja Newsweek.

Na določenih področjih, kot so 'izgradnja ladij, konvencionalne balistične rakete na kopnu in manevrirne rakete ter integrirani protizračni sistemi,' pa je Kitajska že sedaj – prehitela ZDA.

Poročilo navaja, da je Kitajska v samo dveh desetletjih dosegla velik uspeh na poti, da do polovice 21. stoletja zgradi »svetovno prvorazredno« vojsko.

Pentagon ocenjuje, da bo cilj Pekinga, da do preloma stoletja zgradi vojsko, ki »bo enaka in na nekaterih področjih superiorna v primerjavi z ameriško vojsko ali katerokoli drugo vojsko, ki jo Kitajska doživlja kot grožnjo.«

»LR Kitajska je v zadnjih dveh desetletjih zbrala vire, tehnologijo in politično voljo, da bi okrepila in modernizirala Kitajsko ljudsko armado na skorajda vsakem področju,« ocenjuje poročilo.

Kitajska vojska

Na določenih področjih, kot so »izgradnja ladij, konvencionalne balistične rakete na kopnu in manevrirne rakete ter integrirani protizračni sistemi,« pa je Kitajska že sedaj – prehitela ZDA.

Kitajska je tako uspela izdelati 350 vojaških ladij, med katerimi jih je 130 večjih. ZDA jih ima v nasprotju s tem 293, čeprav ima med njimi precej več velikih letalonosilk, kot Kitajska.

Namestnik obrambnega ministra Chad Sbragia je ob tem dejal, da bo imela kitajska vojska do konca leta na voljo še 10 dodatnih ladij.

Najmočnejše vojske sveta
Najmočnejše vojske sveta - manj je več. Vir: Statista, Global Firepower

Vendar imajo ZDA več letalonosilk. Trenutno imajo trinajst letalonosilk, dve, ki sta v izdelavi ter še sedem, ki se načrtujejo.

Kitajska ima trenutno samo dve in bi jih v naslednjem desetletju ali dveh lahko imela kvečjemu nekaj več.

Kitajska ima tudi več kot 1250 balističnih izstrelkov srednjega dosega in na kopnu instaliranih manevrirnih raket z dometi med 500 in 5500 kilometri. ZDA takih raket niso smele izdelovati zaradi pogodbe INF z Rusijo, od katere pa so letos odstopile.

Kitajska vojska

Medtem so ZDA že preizkusile dve raketi srednjega dosega.

Kitajska ima v primerjavi z ZDA tudi boljše protizračne sisteme, kjer pa se opira predvsem na ruske S-300 in S-400.

Kitajska ima v primerjavi z ZDA tudi boljše protizračne sisteme, kjer pa se opira predvsem na ruske S-300 in S-400.

Ob tem pa ima tudi lastne podobne sisteme, ki skupaj sestavljajo precej robustno obrambo.

Pentagon je tudi prvič ocenil, da ima Kitajska okoli 200 jedrskih bojnih konic, vendar bo že do konca desetletja to število podvojila na 400.

To je sicer še vedno bistveno manj, kot ameriških 5800, zato Kitajska tudi ne želi sodelovati v nekakšnem trojnem dogovarjanju o omejevanju jedrskih izstrelkov med ZDA, Rusijo in Kitajsko, kar sicer zahteva Washington.

Medtem pa geopolitične napetosti zaradi Tajvana, Hongkonga, posledic koronavirusa in trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko neprestano naraščajo, to pa kaže tudi poročilo Pentagona.

Delite članek