REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Papež Frančišek na Madagaskarju tudi pri slovenskem misijonarju Pedru Opeki

Papež Frančišek na Madagaskarju tudi pri slovenskem misijonarju Pedru OpekiPedro Opeka in papež Frančišek

Papež Frančišek, ki je obiskal Madagaskar, bo danes obiskal tudi naselje za reveže Akamasoa, kjer se bo srečal tudi s slovenskim misijonarjem Pedrom Opeko. Odprl bo slovesnosti ob 30-letnici humanitarnega združenja Akamasoa, ki se je rodilo iz prizadevanj slovenskega misijonarja.

Frančišek je na Madagaskar, ki je ena izmed najrevnejših držav na svetu, v četrtek prispel iz Mozambika. Na Madagaskarju kar tri četrtine prebivalstva živi z manj kot dvema dolarjema na dan.

Ta veliki otok pa je tudi globoko krščanski in ob nestrpnem pričakovanju papeža so ulice prestolnice bogato okrasili.

Na obisk Akamasoa, naselja, ki je zraslo na nekdanjem smetišču, je papeža povabil Opeka že med njunim srečanjem maja lani v Vatikanu.

Opeki se bodo ob papeževem obisku pridružili slovenski misijonarji, ki delujejo na Madagaskarju, poroča Radio Ognjišče. 

Na Madagaskarju kar tri četrtine prebivalstva živi z manj kot dvema dolarjema na dan.

Opeka pričakuje, da bo papež spregovoril o korupciji v državi ter da bo prebivalce Akamasoe podprl pri njihovem delu, da nadaljujejo boj, ki so ga začeli pred 30 leti - boj za dostojanstvo in prihodnost 15.000 otrok in mladih, ki so v šolah, pa tudi, da ne bi nikoli pozabili na tiste, ki še živijo v skrajni revščini.

Po obisku v Akamasoi, kjer ga bo v cerkvi pričakalo več tisoč mladih, se bo Frančišek odpravil še med delavce v bližnji kamnolom, kjer bo podelil blagoslov prebivalcem Akamasoe in celotnemu mestu Antananarivo.

Papež Frančišek se je na teden dni dolgem apostolskem potovanju po treh afriških državah v Indijskem oceanu, ki jih večinoma pestijo revščina, politična nestabilnost, podnebne spremembe in posledične naravne katastrofe, najprej ustavil v Mozambiku,.

Iz Madagaskarja pa se bo odpravil na turistični Mauritius in se tam zavzel predvsem za mir in socialno pravičnost.

Delite članek