REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Opozorilo: Kitajska lahko »kadarkoli« napade ameriške enote na Tajvanu, ameriški vojaki pa  »bodo uničeni prvi«

Opozorilo: Kitajska lahko »kadarkoli« napade ameriške enote na Tajvanu, ameriški vojaki pa  »bodo uničeni prvi«Kitajska kopenska vojska. Vir: Twitter, posnetek zaslona
Tajvanska profesionalna vojska ima težave z iskanjem vojakov, ob tem pa je v zadnjih letih celo nazadovala, medtem ko je kitajska vojska napredovala, opozarja ameriški Washington Post.

Spirala groženj, ki jih izrekajo na eni strani ameriški in tajvanski, po drugi strani pa kitajski politiki se vrti še naprej.

Najprej je ob državnem prazniku 1. oktobra kitajski predsednik obljubil »reunifikacijo« Tajvana s celinsko Kitajsko in izrazil upanje, da se bo to zgodilo po mirni poti, pri čemer pa ni izključil niti uporabe vojaške sile.

»Domoljubi na obeh straneh Tajvanske ožine bi morali stopiti na pravo stran zgodovine in se združiti v prizadevanjih za popolno ponovno združitev Kitajske in preroditev kitajskega naroda,« je dejal Ši.

»Tisti, ki pozabijo svojo dediščino, izdajo svojo domovino in želijo razdeliti državo, ne bodo končali dobro,« je dodal.

Ob tem je Ši Džinping posvaril pred vmešavanjem tujih sil: »Vprašanje Tajvana je izključno kitajska notranja zadeva.«

Kmalu zatem so s Tajvana opozorili, da se ne bodo vdali kitajskemu pritisku.

Predsednica Tajvana Caj Ingven je izjavila, da se Tajvan ne bo uklonil pritiskom Kitajske in bo nadaljeval demokratični način življenja.

»Več kot bomo dosegli, močnejši bo pritisk Pekinga na nas. A Tajvan stoji v prvi obrambni vrsti boja za demokracijo. Ne moremo iti po poti, ki nam jo je tlakovala Kitajska, saj ta ne ponuja svobode, demokracije in suverenosti za naših 23 milijonov ljudi,« je dejala Caj ob tajvanskem nacionalnem dnevu.

Poudarila je, da mora biti Tajvan sposoben, da se brani sam, zato bo otok krepil svojo obrambo.

Toda to ne bo tako enostavno. Tajvanska profesionalna vojska ima težave z iskanjem vojakov, ob tem pa je v zadnjih letih celo nazadovala, medtem ko je kitajska vojska napredovala, opozarja ameriški Washington Post.

Kitajska vojska
Kitajska vojska. Vir: Twitter

Vojaške napetosti med Tajvanom in Kitajsko so na najvišji ravni v zadnjih štirih desetletjih, potem ko je v preteklih dneh v območje tajvanske zračne obrambe –, ki ga je Tajvan razglasil samovoljno, Kitajska pa ga ne priznava, saj smatra Tajvan za del Kitajske – vstopilo rekordno število, okoli 150 kitajskih bojnih letal.

V časniku so zapisali, da je prisotnost ameriških vojakov na Tajvanu 'enaka invaziji na Kitajsko.'

Toda na Kitajskem je največ pozornosti dobila informacija, da ameriške specialne sile že mesece urijo tajvanske vojake.

Tam jih ni bilo že desetletja, zato gre za veliko spremembo.

Če bi Kitajska izvedla napad in v skladu z mednarodnim pravom »reintegrirala«  Tajvan, se bi ZDA znašle sredi hude preizkušnje, saj bi se morale odločiti, ali bodo zaradi ohranitve tajvanske demokracije šle v vojno proti Kitajski.

Ameriška administracija ohranja »strateško nejasnost« in se o tem ne izreka.

Toda sedaj je opozorilo prišlo s strani Global Timesa, ki pogosto objavlja stališča kitajske Komunistične partije.

V časniku so zapisali, da je prisotnost ameriških vojakov na Tajvanu »enaka invaziji na Kitajsko.«

Ši Džinping. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Časnik tudi piše, da bodo v trenutku, ko se bo začela vojna v Tajvanski ožini »ameriški vojaki prvi, ki bodo uničeni.«

»Kitajska ima pravico izvesti napad na njih kadarkoli to hoče,« je zapisano v uvodniku Global Timesa.

Po oceni časnika ZDA čakajo »neznosne izgube«, če se bo država odločila vstopiti v vojno na strani Tajvana.

Vojni pa napovedujejo isti rezultat, kot so ga ZDA dosegle v Afganistanu.

»Moramo jim dati vedeti, da se igrajo z ognjem, da bi sprovocirali vojno, posledice njihovih dejanj pa bodo neznosne tako za ZDA kot za Tajvan. Moramo storiti vse, da bo Washington razumel, da se gre nevarno igro, v kateri bo usmeril ogenj na sebe in tvegal življenja mladih ameriških vojakov,« so zapisali v uvodniku.

Kitajska ima pravico izvesti napad na njih kadarkoli to hoče, je zapisano v uvodniku Global Timesa.

Za razliko od predsednika Kitajske pa so vojaško opcijo rešitve tajvanske krize opredelili kot »vse bolj realistično možnost.«

Po oceni Šija pa ima Kitajska »slavno preteklost« premagovanja vseh »separatistov«, zato ne dvomi o izhodu tega spopada.

Po njegovi oceni je »tajvanski separatizem največja ovira unifikaciji z domovino in najbolj resna skrita nevarnost obnovi države.«

Tajvan ima sicer samo 13 plaž primernih za invazijo.

Te pa naj bi bile spremenjene v »ubijalske cone«, če bi Kitajska napadla Tajvan.

Toda moč kitajske vojske je vse večja in tudi v simulacijah spopadov ameriške vojske, tajvanske in ameriške sile – izgubljajo virtualne vojne. Opozorilo Global Timesa je zato zelo resno.

Delite članek