REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska: Japonska si z napovedjo obrambe Tajvana »koplje grob« in se ni »ničesar naučila iz svoje zgodovine«

Kitajska: Japonska si z napovedjo obrambe Tajvana »koplje grob« in se ni »ničesar naučila iz svoje zgodovine«Kitajska in japonska vojska znova iz oči v oči. Vir: Twitter

Vse več je znakov, da bi Japonska lahko skupaj z ZDA v primeru nevarnosti kitajskega napada na Tajvan priskočila na pomoč - Tajpeju.

Toda to bi Kitajska razumela kot vmešavanje v notranje zadeve in napad na lastno suverenost, kažejo ostri odzivi iz Pekinga.

Japonske sile so pred kitajskimi namreč »nemočne«, je opozorila Kitajska.

Japonska bi postala legitimni vojaški cilj, če bi prestopila kitajske »rdeče črte,« so sporočili v kitajskem zunanjem ministrstvu.

Zhao Lijian: 'Japonska se ni 'ničesar naučila iz zgodovine. Japonske sile so pred kitajskimi nemočne.'

Zhao Lijian, tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva je spomnil tudi na japonski militarizem pred in med drugo svetovno vojno in dodal, da so besede, ki prihajajo iz Japonske kot odmev tistih časov, kar po njegovem mnenju kaže, da se Tokio ni »ničesar naučil iz zgodovine.«

»Kitajska danes več ni Kitajska iz tistega časa,« je opozoril Zhao in spomnil na japonsko agresijo na Kitajsko, ustvarjanje marionetne države Madžuko leta 1931 ter izbruh druge kitajsko-japonske vojne leta 1937.

»Nikomur ne bomo dovolili, da bi se vmešaval v vprašanje Tajvana,« je dodal.

Do odziva Kitajske je prišlo zatem, ko je namestnik japonskega premierja Taro Aso dejal, da je Tajvan »glavni problem« tudi za Japonsko.

Aso je dejal, da bi lahko vprašanje Tajvana ogrožalo japonsko prefakturo Okinava.

Okinava je sicer največji otok iz skupine otokov Rjukju.

Namestnik japonskega premierja Taro Aso je v isti sapi izrazil prepričanje, da bi Japonska morala braniti Tajvan v primeru napada Kitajske.

Komentar je podal v ponedeljek.

Toda že v torek je Aso nekoliko odstopil od bojevitih izjav in izpostavil, da je treba vsako vprašanje v zvezi s Tajvanom rešiti z dialogom.

Kitajska vojska
Kitajska vojska. Vir: Twitter

Kitajska Tajvan obravnava kot svoje ozemlje, čeprav gre za samostojno in demokratično entiteto, ki se ima za pravo Kitajsko.

Glede na mnenje, objavljeno v časniku Global Times bi Japonska v zavezništvu s Tajvanom postala legitimna tarča Kitajske in bo soočena s povračilnimi ukrepi kitajskih oboroženih sil, če bo njena vojska prestopila kitajske »rdeče črte.«

Opozorilo je prišlo po tem, ko se je Japonska zavezala, da se bo pridružila ZDA pri obrambi Tajvana, če jo bo napadla Kitajska, ker naj bi bila Japonska naslednja.

Ta »teorija domin« je sicer že številne države zapeljala v uničujoče, tudi svetovne vojne.

Namestnik premierja Taro Aso je v ponedeljek povsem konkretno dejal, da bi tak dogodek na Tajvanu lahko ogrozil japonsko mesto Okinavo.

»Če bi se na Tajvanu zgodila večja težava, ne bi bilo preveč reči, da bi to lahko ustvarilo razmere, ki bi ogrozile preživetje Japonske,« je dejal Aso na zabavi za zbiranje sredstev, ki jo je organiziral kolega, poslanec Liberalno-demokratske stranke.

Ta »teorija domin« je sicer že številne države zapeljala v uničujoče, tudi svetovne vojne.

»Moramo se zavedati, da bi lahko bila Okinava naslednja,« je Aso dejal za Kyodo.

Tudi vse intenzivnejši manevri ameriške in japonske vojske kažejo na to, da se državi skupaj pripravljata na morebiten konflikt s Kitajsko.

Na ta način skupaj vse pogosteje tudi vežbajo vojaki obeh držav.

Japonske obrambne sile sicer v skladu z ustavo ne smejo sodelovati v napadalnih vojnah.

Lahko pa so angažirane »v situacijah, ki ogrožajo preživetje« države.

»Situacija, ki ogroža preživetje« se nanaša na situacijo, v kateri pride do oboroženega napada na tujo državo, ki je v tesnih odnosih z Japonsko, kar pomeni jasno tveganje za ogrožanje preživetja Japonske.

Tak položaj je eden od pogojev, ki mora biti izpolnjen, da bi Japonska lahko uveljavila svojo »pravico do kolektivne samoobrambe« ali »priskočila na pomoč zavezniku, ki je napaden.«

Asovi komentarji so precej razjezili Peking, ki Tajvan obravnava kot svoje ozemlje.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian je v torek na redni tiskovni konferenci tudi dejal, da je Asojeva pripomba »škodovala političnim temeljem kitajsko-japonskih odnosov« in da jim Kitajska »odločno nasprotuje«.

Japonska helikopterska nosilka Izumo, ki pa lahko postane tudi letalonosilka. Vir: MOJ, Twitter

»Nihče ne sme podcenjevati trdne odločnosti Kitajcev, trdne volje in mogočne sposobnosti obrambe nacionalne suverenosti,« je opozoril tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian.

Glavni tajnik kabineta Katsunobu Kato je na vprašanje, ali je Asov ponedeljkov komentar v skladu s stališčem japonske vlade, odvrnil, da noče komentirati, češ da komentarja Asoja podrobno ne pozna, je pa ponovil uradno japonsko politiko glede tega.

»Japonska upa, da bo tajvansko vprašanje rešeno z neposrednim dialogom med zadevnimi stranmi na miren način. To je naše dosledno stališče,« je dejal tiskovni predstavnik japonske vlade.

Tajvan se sooča z naraščajočim pritiskom Kitajske, ki »samoupravni otok« ob vzhodni obali smatra za svoje ozemlje.

Vendar nič ne kaže, da bi ti pogovori napredovali, medtem pa se orožje na obeh straneh Tajvanske ožine samo kopiči.

Tajvan se sooča z naraščajočim pritiskom Kitajske, ki »samoupravni otok« ob vzhodni obali smatra za svoje ozemlje.

ZDA s Tajvanom nimajo uradnih diplomatskih vezi v okviru tako imenovane politike ene Kitajske, vendar jim zakoni dopuščajo, da lahko vojaško pomagajo Tajvanu.

Glede vprašanja, ali bi ZDA neposredno vojaško, s svojo vojsko pomagale Tajvanu v primeru kitajskega napada pa Washington ohranja politiko nejasnosti oziroma »strateške dvoumnosti«.

ZDA uradno še vedno ne podpirajo neodvisnosti Tajvana, hkrati pa tudi Kitajski odrekajo pravico do uporabe sile za reintegracijo Tajvana.

Japonska je leta 1972 prenehala priznavati Tajvan kot državo, vendar ostaja ključni ameriški zaveznik v tej vse bolj nestabilni regiji.

Delite članek