REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Obetaven politik »odletel« po žaljivkah na račun atentatorja na Hitlerja

Obetaven politik »odletel« po žaljivkah na račun atentatorja na Hitlerjapolkovnik Claus von Stauffenberg (levo) in Lars Steinke (desno) Vir: Pixell

Po žaljivkah na račun atentatorja na Hitlerja polkovnika Clausa Schenk Graf von Stauffenberga, je arbitražno sodišče nemške skrajno desne stranke AfD (Alternative für Deutschland), tako kot so njeni voditelji tudi napovedali po škandalu, ki je zatresel nemško politiko, odstavilo Larsa Steinkeja, šefa mladinske organizacije AfD (JA) v Spodnji Saški.

Steinke je, dokler 29. julija ni objavil na svojem Facebook profilu sporne ocene o poskusu atentata na Hitlerja leta 1944, veljal za mladi up skrajne desnice organizirane v stranki AfD.

Steinke je preko Facebooka označil Stauffenberga za 'izdajalca' in 'strahopetca'

Odločitev o njegovi zamenjavi iz vodstva stranke učinkuje takoj in jo ni mogoče izpodbijati, je v sredo v Berlinu sporočil zvezni izvršni direktor Mladinske alternative, podmladka AfD (JA), poroča FAZ. Predsednik zvezne mladinske alternative Damian Lohr pa je napovedal, da bodo o zadevi razpravljali tudi na glavni seji stranke in da bo Steinke iz stranke na koncu tudi izključen.

Steinke, do včeraj obetavni regionalni vodja mladinskega krila AfD, je zagrešil življenjsko napako, ko je prek Facebooka označil Stauffenberga za “izdajalca” in "strahopetca". Iz stranke so ga potem res ekspresno spodili. V mladinski organizaciji AfD-ja so ocenili, da "ni prostora za zaničevanje nemških borcev proti nacističnemu režimu".

Gauland - AfD Vir: Pixell
Sopredsednik AfD Alexander Gauland je potreboval več dni, da se je odzval na kritike v medijih zaradi izjav obetavnega politika AfD.

Po mnenju zveznega odbora stranke je Steinke “namerno škodoval javni podobi mladinske organizacije AfD s svojimi nezakonitimi izjavami”, ter da je škoda, ki jo je prizadejal stranki – “precejšnja”, poroča Spiegel.

Stauffenbergov vnuk Karl Schenk Count von Stauffenberg je po spornem postu na Facebooku izjavil za Bild, da bi “Steinke moral vzeti v roke zgodovinske knjige, ki bi mu dale misliti o tem, kaj je sam. Ampak dvomim, da bi on imel pogum, da se zoperstavi Hitlerju”.

O škandalu sta med prvimi poročala AP in New York Times, potem ko je Steinke objavil razvpiti zapis o Hitlerju.

Stauffenberg je 20. julija 1944 skupaj z drugimi častniki Wehrmachta poskusil končati tiranijo nacional-socialistov Adolfa Hitlerja z bombnim napadom nanj. Za Nemce je priimek Stauffenberg kot ikona, zato je sporni Steinkeov zapis izzval veliko ogorčenja in razburjanja v javnosti, ker se je vodilni član AfD upal posmehovati nemškemu častniku, ki je poskusil končati vojno z atentatom na Hitlerja.

Stauffenberg je 20. julija 1944 skupaj z drugimi častniki Wehrmachta poskusil končati tiranijo nacional-socialistov Adolfa Hitlerja z bombnim napadom nanj

Polkovnik Claus von Stauffenberg je namreč pod mizo v Hitlerjevem vojaškem poveljstvu v vzhodni Prusiji 20. julija 1944 postavil aktovko z bombo. Zaščiten s težko leseno mizo, je Hitler utrpel le manjše poškodbe, Stauffenberg pa je bil še isto noč usmrčen skupaj z drugimi zarotniki.

V Berlinu na eni od stavb stoji spominska-plošča v Stauffenbergovo čast. Nemška častna straža je postrojena ob mestu, kjer je bila skupina častnikov skupaj s pogumnim vodjo zarotnikov ustreljena po neuspešnem poskusu atentata na Hitlerja.

V času neuspelega atentata se je nacistična Nemčija borila in izgubljala bitke v drugi svetovni vojni v spopadih s sovjetskimi silami in z Zahodnimi zavezniki.

Stauffenberg in njegov "kritik"
Mesto smrti polkovnika Clausa von Stauffenberga danes (levo) in Lars Steinke (desno)

Da bi izpodbijal morebitno Steinkeovo zanikanje (ker je ta poskusil “omejiti škodo” tako, da je hitro izbrisal sporni zapis s svojega Facebook profila), ga je časnik Die Welt opozoril, da hrani posnetek njegove objave.

Zaprošen za komentar glede zanj nepričakovanega razpleta dogodkov, je Steinke za Reuters dejal: "To je bila ne-javna izjava, zato ne boste našli ničesar več”. Glede izključitve iz stranke je pojasnil, da nima komentarja razen, da se bo posvetoval z odvetnikom o nadaljnjih korakih.

Welt poudarja, da je Steinkeova objava “šokirala vodstvo AfD”. Res je, sopredsednik AfD Alexander Gauland je potreboval kar nekaj dni, da se je na koncu vendarle distanciral od Steinkeovih “vrednotenj zgodovinskih dogodkov”, ki jih je imenoval za “neutemeljene idiotizme”.

"Stauffenberg je junak nemške zgodovine. Steinke je sebe diskvalificiral iz AfD. Izključiti ga je treba iz stranke,” je konec preteklega tedna napovedal Gauland. Joerg Meuthen, drugi vodja stranke, je nato dodal: "Komentarji gospoda Steinkea so povsem nesprejemljivi, razkrivajo absurdno razumevanje zgodovine in nimajo nikakršnega mesta v AfD." Nato je zaradi Steinkeovih komentarjev zasedal zvezni odbor AfD, in v zvezi z zapisom, ki kaže na zgrešeno in sramotno (ne)razumevanje zgodovine, dokaj hitro sprejel svojo odločitev.

AfD je postala tretja največja stranka v nemškem parlamentu po septembrskih volitvah leta 2017. Osvojila je okoli 13 odstotkov glasov, predvsem na razpihovanju sovraštva zoper več kot milijon priseljencev iz Azije in Afrike od sredine leta 2014 naprej.

Delite članek