REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

O čem učijo otroke v Islamskem centru: posnetek, ki je izzval burjo – malčki pojejo o mučeništvu in obglavljanju

O čem učijo otroke v Islamskem centru: posnetek, ki je izzval burjo – malčki pojejo o mučeništvu in obglavljanjuMEMRI, vir: YouTube, screenshot

Ameriško muslimansko združenje (MAS), ki ima okoli 50 podružnic po vsej ZDA, je po tem, ko je nedavno s spletne strani njihovega Islamskega centra v Filadelfiji (Pennsylvania) zaokrožil videoposnetek, v katerem skupina malčkov in najstnic v arabščini veselo poje o »sekanju glav«, »večnemu mučenju sovražnikov«, »osvobajanju mošeje Al Aksa« v Jeruzalemu in kako bodo »branili Palestino z lastnimi telesi«, objavilo, da bo raziskalo to »nenamerno napako in opustitev«.

Vir: MEMRI, screenshot YouTube

Vsebino videoposnetka je problematiziral v širši javnosti Middle East Media Research Institute (MEMRI), neprofitna organizacija, ki sta jo leta 1998 ustanovila Juda Yigal Carmon, nekdanji izraelski vojaški obveščevalec, in Meyrav Wurmser, politični analitik.

MEMRI je pod drobnogled javnosti dal sporni videoposnetek, ko je razkril angleški prevod pesmic, ki so jih peli otroci na prireditvi v Filadelfiji 22. aprila letos. 

MEMRI je znan kot vir novic in analiz o muslimanskem svetu po napadih 11. septembra in kasnejši vojni proti terorizmu, ki jo je začela Busheva administracija.

Organizacija po lastnih trditvah objavlja in razpošilja brezplačne angleške prevode arabskih, perzijskih, urdujskih, paštunskih in turških medijskih poročil, ter jih posreduje predvsem »kongresnikom, kongresnemu osebju, oblikovalcem politik, novinarjem, akademikom in zainteresiranim strankam« ...

Prav MEMRI je pod drobnogled dal tudi sporni videoposnetek in objavil prevod pesmic, ki so jih peli otroci na prireditvi v Filadelfiji 22. aprila letos. 

Na posnetku je videti fante in punčke, ki nosijo tradicionalne noše in islamske naglavne rute, okrašene s palestinskimi simboli in barvami ...

Na posnetku je videti punčke, ki nosijo islamske naglavne rute.

MAS se je po razkritju organizacije MEMRI odzval s posebnim sporočilom za javnost, v katerem navaja, da je bila »odgovorna oseba«, ki je zakrivila omenjeno dogajanje – že »odstavljena«.

In za kaj sploh gre?

»Kakšen je pomen obstoja tistih, ki sprejemajo poniževanje?«, sprašuje občinstvo otrok.

»Kakšen je pomen obstoja tistih, ki sprejemajo poniževanje?«, sprašuje občinstvo otrok, ki ima vlogo pripovedovalca, kaže videoposnetek.

»Tisti, ki zavračajo zatiranje, zagotavljajo svoj lasten obstoj in odpravljajo krivice iz dežele Arabcev,« nadaljuje pripovedovalec.

V tem trenutku ostali otroci začnejo peti:

- Uporniki! Uporniki! Uporniki!

- Veličastni konji nas kličejo in vodijo po stezah do mošeje Al Aksa.

Kri mučenika nas varuje. Raj potrebujejo prave ljudi!

- Kri mučenika nas varuje. Raj potrebujejo prave ljudi!

- Dežela nočnega potovanja preroka Mohameda nas kliče. Naša Palestina nam mora biti vrnjena.

- Oh, Saladin, tvoji ljudje so med nami: sramoten madež bo izbrisan!

Druga deklica nadaljuje pesem:

- Naši mučeniki so brez obotavljanja žrtvovali svoja življenja.

- Prišli so v raj, saj njihova telesa dišijo po mošusu.

- Tekmujejo, kdo bo prvi prišel v raj.

- Ali bo Jeruzalem njihova prestolnica, ali pa bo leglo strahopetcev?

'Sekali jim bomo glave in osvobodili opustošeno in vzvišeno mošejo Al Aksa.'

Potem poje naslednje dekle:

- Branili bomo našo božansko zemljo (Palestino) s svojimi telesi in brez oklevanja bomo žrtvovali svoje duše.

- Sekali jim bomo glave in osvobodili opustošeno in vzvišeno mošejo Al Aksa.

- Vodili bomo Allahovo vojsko in izpolnili Njegovo obljubo, saj jih bomo dali na večne muke.

Mošeja Al Aksa, ki velja za tretje islamsko najbolj sveto mesto, se nahaja v antičnem delu mestu Jeruzalem; bila je zgrajena na tempeljskem griču, ki velja za najsvetejše mesto v judovstvu.

»Nočno potovanje« pa se nanaša na islamsko prepričanje, da je prerok Mohamed vzletel v nebo iz mošeje Al Aksa na krilati muli.

Mošeja Al Aksa, Jeruzalem Vir: YouTube

Izrael je leta 1967 v šestdnevni vojni prevzel nadzor nad Starim mestomZahodnim bregom in Gazo, vendar Palestinci (kot zapovedujejo tudi resolucije Varnostnega sveta OZN) sicer upravičeno menijo, da bi moral biti Vzhodni Jeruzalem prestolnica bodoče neodvisne palestinske države.

Vendar so prav ZDA nedavno priznale tako celoten Jeruzalem za prestolnico Izraela kot tudi okupirano sirsko Golansko višavje, kot del Izraela.

Večina držav sveta teh dejanj sicer ne priznava.

Delite članek