REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tiktaka “človeška časovna bomba”: nevarna prihodnost zaradi več kot 10.000 otrok, rojenih v Islamski državi

Tiktaka “človeška časovna bomba”: nevarna prihodnost zaradi več kot 10.000 otrok, rojenih v Islamski državiZastava t. i. Islamske države, vir: Wikipedia
Najmanj 45.000 otrok, rojenih v t. i. kalifatu, nima nobenega državljanstva, kar predstavlja zelo nevarno “človeško časovno bombo”.

Najmanj 45.000 otrok, rojenih v tako imenovanem kalifatu Islamske države, nima nobenega državljanstva, kar po ocenah humanitarnih organizacij predstavlja zelo nevarno “človeško časovno bombo”.

“Če jih ne bodo uradno priznali in jim dodelili listin o državljanstvu, več desetin tisoč mladoletnikov ali vsaki peti v zbirnih taboriščih v Iraku ne bo imel dostopa do zdravstvenega varstva, šol ali hrane,” opozarja NRC, norveška organizacija, ki se ukvarja z begunsko problematiko.

Zavrženi otroci džihada, vir: NRC

Islamska država je na vrhuncu svoje moči nadzorovala tretjino Iraka, toda otroci, rojeni v času džihadskega režima, zdaj nimajo osnovnih dokumentov, kot je denimo rojstni list.

To je posledica dejstva, da Irak ne priznava nobenih dokumentov, ki so jih ti otroci prejeli od t. i. Islamske države.

Med begunci, ki so nekoč živeli v t. i. Islamski državi je največ otrok ...
Lahko bi minilo več let preden bi “otroci kalifata” naposled dobili nujno potrebno dokumentacijo, opozarja NRC.

Poročilo norveške humanitarne organizacije z naslovom “Prepreke od rojstva” poudarja, da bi lahko minilo več let, preden bi “otroci kalifata” naposled dobili nujno potrebno dokumentacijo, in hkrati opozarja, da je skoraj nemogoče, da bi družina prejela kakršnekoli dokumente, če se izkaže, da so na kakršenkoli način povezani z Islamsko državo.

“Otroci niso odgovorni za zločine svojih sorodnikov, ampak kljub temu sedaj nimajo niti osnovnih pravic, ki jih imajo državljani Iraka,” je opozoril generalni sekretar norveškega Sveta za begunce Jan Egeland.

Delite članek