REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nikolaj Patrušev: Radioaktivni oblak ogroža zahodno Evropo

Nikolaj Patrušev: Radioaktivni oblak ogroža zahodno EvropoUničenje. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Uničenje granat z osiromašenim uranom v Ukrajini je povzročilo nastanek radioaktivnega oblaka, ki ga je odpihnilo proti zahodni Evropi, je potrdil sekretar ruskega varnostnega sveta Nikolaj Patrušev.

Strelivo je sicer v Ukrajino dobavilo Združeno kraljestvo, namenjeno pa je bilo podarjenim tankom Challenger, britanske izdelave.

Visoki ruski uradnik je razkril domnevno grožnjo med sejo vlade v petek, na kateri je obtožil ZDA, da manipulirajo s svojimi zavezniki, da bi si zagotovile »pomoč« za Ukrajino, ki pa že povzroča škodo sosednjim državam.

»Tudi na ta način so 'pomagali' Ukrajini, izvajali pritisk na ameriške satelite, naj (Kijevu) dobavijo strelivo z osiromašenim uranom.

Posledica njihovega uničenja je bil radioaktivni oblak, ki se je pomikal proti zahodni Evropi. Povečanje sevanja so zaznali na Poljskem je dejal Patrušev.

Patrušev
Nikolaj Patrušev. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

V Ukrajini so krožila nepotrjena poročila o tarči ruskega napada prejšnjo soboto, ki bi lahko vsebovala to strelivo v mestu Hmeljnicki.

Tudi na ta način so 'pomagali' Ukrajini, izvajali pritisk na ameriške satelite, naj dobavijo strelivo z osiromašenim uranom. Posledica njihovega uničenja je bil radioaktivni oblak, ki se je pomikal proti zahodni Evropi.

Po teh trditvah je bil vojaški objekt uporabljen za shranjevanje granat z osiromašenim uranom, ki jih je zagotovila Velika Britanija.

Domneva se, da se je material najbrž spremenil v prah zaradi močnih eksplozij v skladišču.

V mestu sicer visijo razna opozorila o nevarnosti sevanja s strani lokalnih oblasti, državni uradniki pa v isti sapi zagotavljajo, češ da je »vse v redu«.

Rusija je pred tem opozorila, da uporaba streliva z osiromašenim uranom predstavlja dolgoročno grožnjo okolju in javnemu zdravju, na podlagi študij v državah, kot sta Srbija in Irak, kjer je bilo takšno orožje z nediskriminatornimi učinki že uporabljeno.

Čeprav je osiromašeni uran rahlo radioaktiven, velja predvsem za tveganje za zdravje, ker je material strupena težka kovina.

London je takšno tveganje zanikal.

Čeprav je osiromašeni uran rahlo radioaktiven, velja predvsem za tveganje za zdravje, ker je material strupena težka kovina.

Delce urana ali uranovega oksida, ki nastanejo pri eksploziji, bi lahko vdihnil kdorkoli, ki bi jim izpostavljen, lahko pa onesnažijo tudi okolje.

Poljske oblasti so zanikale trditve, da so v mestu Lublin na vzhodu države v ponedeljek zaznali skokovito povečanje sevanja.

Špekulacije o eksploziji v Hmeljnickem so podžgale poročila o delu ukrajinskih vojaških patrulj, ki naj bi zbirale vzorce v mestu in okolici.

V bližini je jedrska elektrarna, vendar poročila trdijo, da so bile patrulje, ki običajno spremljajo razmere okoli objekta, vidne daleč stran od svojih običajnih poti.

Tudi v Sloveniji so strokovnjaki in lobisti jedrske industrije takoj zatrdili, da nevarnosti ni, ker da je bilo gama žarčenje menda minimalno in ne večje, kot da bi pojedli le »banano«.

Sume, da je bilo onesnaženje v Hmeljnickem večje, kot so to sporočili javnosti kaže dejstvo, da so požare gasili z roboti.

Vendar gre pri tem tudi za zavajanja, ki ne povedo vse resnice. Ni namreč edini problem v gama žarčenju.

Sume, da je bilo onesnaženje v Hmeljnickem večje, kot so to sporočili javnosti kaže dejstvo, da so požare gasili z roboti (ne nujno le zaradi zaostalega streliva) in da je bil evropski sistem, ki meri sevanje nekaj dni izklopljen in nedosegljiv.

Ukrajina, opozorilo. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Težava je v tem, da lahko delčke prahu odnese zelo daleč, ti pa nato, kljub temu da imajo zelo majhno »gama« žarčenje v samem telesu z običajno sicer nenevarnimi »alfa« žarki lahko destruktivno vplivajo tudi na spremembe v sami človeški DNK ter povzročijo bolezni, na primer raka.

Da je gama žarčenje normalno ne pomeni nič za ljudi, ki imajo na Kosovu ali v BiH v nekaterih krajih 10 krat večjo možnost, da zbolijo in umrejo zaradi posledic vojaške uporabe osiromašenega urana s strani zveze NATO v 90-ih letih.

Ob tem lahko delce osiromašenega urana odpihne zelo daleč.

Tokrat jih je največ očitno odneslo nad zahodno Ukrajino in okoli 250 kilometrov dalje do Poljske, toda že ob prejšnjih onesnaženjih so takšne delčke strokovnjaki odkrili tudi v Veliki Britaniji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek