REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Najprej strela, potem je zrušen viadukt v Genovi pod seboj pokopal na desetine žrtev

Najprej strela, potem je zrušen viadukt v Genovi pod seboj pokopal na desetine žrtev Most v Genovi, zrušen

V Genovi se je danes zrušil avtocestni viadukt Morandi. Zrušilo se je okoli sto metrov konstrukcije. Po socialnih omrežjih so že zaokrožile grozljive fotografije zrušenega mosta in zmečkanih avtomobilov, ki so padli v globino 45 metrov na tla. Voznik tovornjaka iz verige samopostrežne Basco je po čudežu preživel dogodek, saj je tovornjak uspel še pravočasno ustaviti pred delom mostu, ki se je nenadoma prelomil in se zrušil. Most se je zrušil med neurjem z dežjem okoli 11 30 ure. Posnetek zrušenja si lahko ogledate tukaj, zračni posnetek pa tukaj.

Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, so številne ekipe gasilcev, policistov in reševalcev že na kraju zrušenja. Na kraj so že prispeli tudi vodniki reševalnih psov, ki bodo v močnem dežju pod ruševinami pomagali iskati žrtve.

Genova most

 

Del viadukta se je zrušil na skladišče občinskega komunalnega podjetja. Promet na avtocesti A10, ki teče preko tega viadukta, je zaprt v obe smeri.  Viadukt naj bi se po poročanju Anse zrušil, ker je popustila struktura viadukta. Avtocesto so odprli leta 1967, leta 2016 pa naj bi ta odsek obnovili.

Genova most

Minister za transport Danilo Toninelli je na Twitterju označil nesrečo za »tragedijo velikih razsežnosti«. Dodal je, da spremlja razvoj dogodkov in da je na poti v Genovo. Tudi notranji minister Matteo Salvini je sporočil, da spremlja razmere.

Minuli teden se je v Bologni zrušil del avtoceste, in sicer po seriji eksplozij, ki so sledile trčenju tovornjaka cisterne v druga vozila.

Razsežnosti nesreče so epohalne. Tukaj so desetine mrtvih, tako tistih, ki so padli z mostu in drugih, ki so se znašli pod ruševinami

Okoli 1,1 kilometer dolg most Morandi je bil visok 45 metrov, zgrajen pa je bil pred 50 leti, uradno leta 1968. Njegov avtor je arhitekt Riccardo Morandi. To je bil prvi »kabelski« most v Evropi.

V bolnišnici v Genovi trdijo, da je zaradi mosta umrlo »na desetine« ljudi, to pa pomeni, da je prvotna številka o zgolj 11 mrtvih bistveno prenizka.

Most Genova - tovornjak

»Razsežnosti nesreče so epohalne. Tukaj so desetine mrtvih, tako tistih, ki so padli z mostu in drugih, ki so se znašli pod ruševinami,« je dejal Francesco Bermano po poročanju agencije Adnkronors.

»Bilo je nekaj po 11 30 uri, ko smo videli strelo, ki je udarila v most in nato, kako se je most zrušil,« je za agencijo ANSA povedala ena od prič. Amalia Tedeschi pa je v imenu gasilcev, ki rešujejo ljudi povedala, da je v ruševinah namanj 20 vozil, predvsem avtomobilov in tovornjakov, ki so padli z mostu, ki se je zrušil.

Očividci so povedali, da je bil padec mosta 'apokaliptičen prizor.'

Po zadnjih podatkih je umrlo najmanj 35 oseb, štiri pa so iz ruševin potegnili žive. Najmanj 14 oseb je ranjenih, od tega pet hudo. Pod viaduktom so stale tudi hiše.

Dve osebi sta se nahajali v svojih stanovanjih, ko se je na njih zrušil viadukt. Očividci so povedali, da je bil padec mosta "apokaliptičen prizor." "takšen most se ne zruši zaradi strele, zaradi nevihte, krivce je potrebno najti," je dejal namestnik ministra za promet Eduardo Rixi.

Italijanski mediji poročajo, da je kmalu po nesreči število potnikov na italijanskih avtocestah upadlo za 6 odstotkov.