REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Minilo je leto dni od smrti pogumnega zdravnika iz Wuhana, ki je prvi opozoril svet na koronavirus

Minilo je leto dni od smrti pogumnega zdravnika iz Wuhana, ki je prvi opozoril svet na koronavirusNe bo pozabljen: dr. Li Wenliang. Vir: Twitter

Minilo je leto dni od smrti 34-letnega oftamologa Li Wenlianga, zdravnika iz Wuhana, ki je prvi opozoril svet na nevarno bolezen, o kateri tedaj ni bilo veliko znanega.

V tem času ne smrtonosna bolezen, ki je sprva kosila prebivalce Wuhana, nato Kitajske in po tem obšla ves svet še ni imela imena, prav tako pa ne virus, ki jo povzroča.

Šele pozneje smo izvedeli, da gre za virus SARS-CoV-2, ki povzroča koronavirusno bolezen covid-19. Danes to vemo vsi.

Li Wenliang je na nevarnost opozoril že 30. decembra predlani. Poskusal je opozoriti kolege na nevarno bolezen, podobno SARS-u.

Vendar je imel kmalu zatem veliko težav, predvsem zaradi odziva lokalnih oblasti in policije.

Njegova kalvarija se je začela, ko je kolegom v belih haljah poslal nekaj sporočil prek priljubljene kitajske aplikacije WeChat.

Li Wenliang, zdravnik iz Wuhana, je med prvimi poskušal kolege opozoriti na nevarno bolezen, o kateri takrat ni bilo veliko znanega. Toda nekaj sporočil, poslanih prek priljubljene kitajske aplikacije WeChat, je na njegova vrata pripeljalo policiste, a to je bil šele začetek njegovih težav.

Kmalu zatem so se na vratih njegovega domovanja prikazali policisti.

 A to je bila šele prva stopnička na strmi poti težav, ki so ga doletele druga za drugo.

Predzadnjega dne leta 2019 je namreč dr. Wenliang poslal sodelavcem sporočilo v katerem jih je opozoril, da je sedem bolnikov zbolelo za virusom, ki je podoben virusu SARS, in da se vsi nahajajo v bolnišnici, kjer je delal, v karanteni.

Dr. Wenliang je zapisal, da je povzročitelj bolezni, glede na izvide, ki jih je videl, virus iz velike družine koronavirusov, ki so prav tako povzročili tudi SARS. Zato je opozoril svoje kolege in jih prosil, naj opozorijo tudi svoje domače ...

Nekaj ur pozneje so posnetki zaslona njegovega telefona (screenshots) z njegovim sporočilom zaokrožili po kitajskih socialnih omrežjih. Njegovo ime ni bilo prikrito ali zatemnjeno.

»Ko sem videl posnetke teh sporočil, ki krožijo po družbenih omrežjih, sem vedel, da bom kaznovan,« je pozneje razkril.

Imel je prav.

»Uradno vas opozarjamo, da boste privedeni pred roko pravice, če boste še naprej širili tako neutemeljene govorice,« je bilo navedeno v pismu, ki ga je ob prejemu moral podpisati.

Nedolgo zatem se je policija pojavila pred vrati njegovega stanovanja, natančneje uslužbenci Oddelka za javno varnost, ki so mu izročili pismo, v katerem so ga kitajske oblasti obtožile za »širjenje lažnih informacij«, ki so »resno spodkopale družbeno ureditev.«

»Uradno vas opozarjamo, da boste privedeni pred roko pravice, če boste še naprej širili tako neutemeljene govorice,« je bilo navedeno v pismu, ki ga je ob prejemu moral tudi podpisati.

Li Wenliang je bil pravzaprav le eden izmed več zdravnikov, ki so prejeli podobne »opomine«, potem ko so poskušali javnost in kolege opozoriti na nevarno bolezen, ki se bo kmalu sprevrgla v epidemijo nato pa pandemijo, ki je ohromila ves planet.

Višek cinizma je, da so istega dne, ko je dr. Wenliang poslal sporočila svojim kolegom, lokalne zdravstvene oblasti v Wuhanu mestnim zdravstvenim ustanovam poslale nujno obvestilo, da ima več bolnikov s Hunan tržnice »neznano pljučnico«.

Kitajske oblasti so sprva grozile dr. Wenliangu. Vir: Twitter

Obvestilo je bilo opremljeno z naslednjim opozorilom: »Nobeni organizaciji ali posamezniku ni dovoljeno objavljati podatkov o zdravljenju v javnosti - brez posebnega dovoljenja.«

Nato je v eni od svojih naslednjih objav na družbenem omrežju Weibo dr. Wenliang sporočil, da je 10. januarja začel kašljati. Dan kasneje je dobil visoko vročino, dva dni pozneje pa je bil že sprejet v bolnišnico, toda kot pacient.

Tudi njegova starša sta zbolela, zato so tudi njiju oskrbeli v bolnišnici.

Toda niti to ni bilo najhujše, kar jih je nato doletelo …

Vsi testi na nevaren koronavirus 2019-nCov (kot so sprva poimenovali covid-19) so bili sicer negativni do izvida testa, opravljenega 1. februarja. Tedaj je bilo ugotovljeno, da je tudi dr. Wenliang okužen z nevarnim koronavirusom 2019-nCov, kar je potrdil tudi sam na socialnih omrežjih.

Njegova objava je razburila javnost in kmalu je prejel na tisoče sporočil in besed podpore, v katerih so ga sodržavljani oklicali za heroja. Tudi v drugih delih sveta so ga razglasili za junaka.

Toda tukaj žal ni konec te žalostne zgodbe.

Kmalu je dopisnik avstralske televizijske hiše ABC Bill Birtles seznanil svetovno javnost s tragično novico, da je dr. Li Wenliang - umrl v bolnišnici v Wuhanu.

Osupljivo novico je povzel tudi britanski Guardian, nato večina svetovnih medijev.

Toda po tem se je pripetil odbit preobrat – vodilni iz bolnišnice, v kateri so zdravili dr. Wenlianga so ovrgli novico o njegovi smrti in objavili, da je živ, ampak da je njegovo stanje resno, da je na aparatih  …

Sporočilo bolnišnice s katerim so ovrgli novice, da je dr. Li Wenliang umrl. Vir: Weibo

V sporočilu, ki so ga objavili prek socialnih omrežjih, so zapisali, da »v boju proti epidemiji pljučnice, ki ji je vzrok nov koronavirus, je bil žal okužen tudi oftamolog naše bolnišnice Li Wenliang, ki je trenutno v kritičnem stanju in si prizadevamo po svojih najboljših močeh, da ga rešimo«.

Da je dr. Wenliang še vedno med živimi, so nato potrdili tudi drugi svetovni mediji.

Zaman.

Nato je sledil novi šok – vodilni iz bolnišnice v Wuhanu so naposled sporočili, da je mladi zdravnik izgubil najpomembnejšo bitko v svojem življenju.

Mnogi so z jezo in grenkobo ocenjevali, da je na ta način v resnici umrl dvakrat.

Ko je umrl, je bila to najbolj brana vest na popularnem kitajskem omrežju Weibo, saj so jo prebrali več kot 1,5 milijarde-krat.

Za seboj je pustil nosečo soprogo in otroka.

Yingjie se je nenadoma zrušil na delovnem mestu. Zdravniki so ugotovili, da je umrl zaradi srčnega zastoja, ki naj bi nastal zaradi izčrpanosti.

Kitajske oblasti so hkrati sporočile, da je še en, tudi mlad, komaj 28-letni kitajski zdravnik Song Yingjie nenadoma umrl, potem ko se je 10 dni zapored boril proti koronavirusu na »prvi frontni črti.«

Delal je na lokalni kliniki v provinci Hunan, ki meji na provinco Hubei, kjer se je nahajal epicenter izbruha novega nevarnega virusa.

Dr. Yingjie se je nenadoma zrušil na delovnem mestu.

Zdravniki so ugotovili, da je umrl zaradi srčnega zastoja, ki naj bi nastal zaradi izčrpanosti.

Mladi zdravnik je bil zadolžen za preverjanje voznikov in potnikov na avtocesti in je neutrudno delal začenši od 25. januarja, so sporočili kitajski uradniki...

Toda to je bil samo začetek dolge vrste smrti, ki jo je s seboj prinesla pandemija, ki še vedno traja...

Delite članek