REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Michael Hudson: Amerika je pravkar uničila velik imperij

Michael Hudson: Amerika je pravkar uničila velik imperijKonec imperija: Predsednik ZDA je za nasvet prosil današnjo analogijo antičnega preročišča v Delfih - Cio in njene zavezniške možganske truste. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Znani ekonomist Michael Hudson je nedavno objavil prispevek, v katerem je z zanimivo zgodovinsko vzporednico primerjal usodno napako ZDA in zveze NATO, ki sta sprožili vojno proti Rusiji v Ukrajini z dogajanjem v času nekaj stoletij pred našim štetjem.

Zanimiv članek, na katerega nas je opozoril bralec Miro objavljamo v celoti:

Herodot (Zgodovina, knjiga 1.53) pripoveduje zgodbo o Krezu (Kroisosu), kralju Lidije c. 585-546 pr. n. št., ki se nahaja v današnji zahodni Turčiji in na jonski obali Sredozemskega morja. Krez je osvojil Efez, Milet in sosednja grško govoreča kraljestva ter pridobil davek in plen, zaradi česar je postal eden najbogatejših vladarjev svojega časa. Toda te zmage in bogastvo so vodili v arogantnost in ošabnost. Krez je obrnil pogled proti vzhodu, ambiciozen, da bi osvojil Perzijo, ki ji je vladal Kir Veliki.

Krez. Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

Potem ko je Krez obdaril kozmopolitski tempelj v Delfih z veliko srebra in zlata, je njegov orakelj vprašal, ali bo uspešen pri osvajanju, ki ga je načrtoval. Svečenica Pitija je odgovorila: »Če greš v vojno proti Perziji, boš uničil velik imperij

Svečenica Pitija je odgovorila: »Če greš v vojno proti Perziji, boš uničil velik imperij

Krez se je zato odpravil v napad na Perzijo c. 547 pr. n. št. Na pohodu proti vzhodu je napadel perzijsko vazalno državo Frigijo. Kir je izvedel posebno vojaško operacijo, da bi pregnal Kreza nazaj, premagal Krezovo vojsko, ga ujel in izkoristil priložnost, da zaseže zlato Lidije, da bi uvedel svoj, perzijski zlati kovanec.

Krez je torej res uničil velik imperij, vendar je bil to njegov.

Preskočimo do današnjega prizadevanja Bidnove administracije za razširitev ameriške vojaške premoči v škodo Rusije in za njo Kitajske. Predsednik je za nasvet prosil današnjo analogijo antičnega preročišča v Delfih: Cio in njene zavezniške možganske truste.

Namesto da bi ga posvarili pred prevzetnostjo, so spodbujali sanje neokonzervativcev, da bo napad na Rusijo in Kitajsko utrdil nadzor ZDA nad svetovnim gospodarstvom in dosegel konec zgodovine.

Svetišče v Delfih. Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

Po organiziranju državnega udara v Ukrajini leta 2014 so Združene države poslale svojo posredniško vojsko Nata na vzhod, Ukrajini dale orožje za boj v etnični vojni proti njenemu rusko govorečemu prebivalstvu ter, da bi spremenila rusko pomorsko bazo na Krimu v Natovo pomorsko oporišče.

Ta operacija, katere namen je bil potegniti Rusijo v vojno in izčrpavanje njene sposobnosti za samoobrambo, s tem pa uničiti njenega gospodarstva in uničiti njene sposobnosti zagotavljanja vojaške podpore Kitajski in drugim državam, ki so bile tarče ZDA zaradi teženj po neodvisnosti kot alternativi hegemoniji ZDA.

Po osmih letih provokacij je bil februarja 2022 dejansko pripravljen nov vojaški napad na rusko govoreče Ukrajince in pohod proti ruski meji.

Toda Rusija je zaščitila svoje sonarodnjake, rusko govoreče prebivalstvo pred nadaljnjim etničnim nasiljem z izvedbo lastne posebne vojaške operacije.

Združene države in njihovi zavezniki v Natu so nemudoma zasegli ruske devizne rezerve v Evropi in Severni Ameriki ter zahtevali, da vse države uvedejo sankcije proti uvozu ruske energije in žita, v upanju, da bo to zrušilo menjalni tečaj rublja.

State Department je na podlagi prerokov iz sodobnih Delfov pričakoval, da bo to povzročilo upor ruskih potrošnikov in strmoglavljenje vlade Vladimirja Putina, kar bo omogočilo manevriranje ZDA za vzpostavitev take oligarhije strank (v Rusiji), kot je bila tista, ki so jo gojili v devetdesetih letih v Rusiji pod predsednikom Jelcinom.

Stranski produkt tega spopada z Rusijo je bil ameriški nadzor nad njenimi zahodnoevropskimi sateliti.

Namen manipulacij znotraj Nata je bil preprečiti sanje Evrope o prosperiteti, izvirajoči iz tesnejših trgovinskih in naložbenih odnosov z Rusijo, z zamenjavo svojih industrijskih izdelkov za ruske surovine.

Združene države so to možnost preprečile z razstrelitvijo plinovoda Severni tok, s čimer so Nemčiji in drugim državam onemogočile dostop do poceni ruskega plina. Zaradi tega je vodilno evropsko gospodarstvo ostalo odvisno od dražjega ameriškega utekočinjenega zemeljskega plina (LNG).

Poleg subvencioniranja domačega evropskega plina, da bi preprečili razširjeno plačilno nesposobnost, je bil velik delež nemških tankov Leopard, ameriških raket Patriot in drugega »čudežnega orožja« Nata uničenih v boju proti ruski vojski.

Postalo je jasno, da ameriška strategija ni le »boj do zadnjega Ukrajinca«, temveč boj do zadnjega tanka, rakete in drugega orožja, ki bo izbrisano iz Natovih zalog.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

To izčrpavanje Natovega arzenala naj bi ustvarilo obsežen nadomestni trg za obogatitev ameriškega vojaško-industrijskega kompleksa.

Od članic v Natu ZDA zahtevajo, da povečajo svojo vojaško porabo na 3 ali celo 4 odstotke BDP.

Od članic v Natu ZDA zahtevajo, da povečajo svojo vojaško porabo na 3 ali celo 4 odstotke BDP.

Toda šibka zmogljivost ameriškega in nemškega orožja na ukrajinskem bojišču je morda razblinila te sanje, medtem ko evropska gospodarstva tonejo v depresijo.

Ker je nemško industrijsko gospodarstvo prizadeto zaradi prekinitve trgovine z Rusijo, je nemški finančni minister Christian Lindner 16. junija 2023 za časopis Die Welt povedal, da si njegova država ne more privoščiti vplačila več denarja v proračun Evropske unije, v katerega je že dolgo največ prispevala.

Brez nemškega izvoza, ki bi podpiral menjalni tečaj evra, bo valuta pod pritiskom glede na dolar, saj Evropa kupuje utekočinjeni zemeljski plin, NATO pa obnavlja svoje izčrpane zaloge orožja z nakupom novega orožja iz Amerike.

Nižji menjalni tečaj bo zmanjšal kupno moč evropske delovne sile, medtem ko bo zniževanje socialnih izdatkov za plačilo oborožitve in zagotavljanje subvencij za plin celino pahnilo v depresijo.

Nacionalistična reakcija proti prevladi ZDA se krepi po vsej evropski celini in namesto da bi Amerika usmerila svoj nadzor v evropsko politiko, bi lahko Združene države na koncu izgubile – ne samo v Evropi, ampak, kar je najpomembnejše, na celotnem globalnem jugu.

Namesto da bi se ruski »rubelj spremenil v ruševine«, kot je obljubljal predsednik Biden, je trgovinska bilanca Rusije rastla in njena zaloga zlata se je povečala. Enako velja za zlato imetje drugih držav, katerih vlade si zdaj prizadevajo za dedolarizacijo svojih gospodarstev.

Ameriška diplomacija je tista, ki Evrazijo in globalni jug izriva iz orbite ZDA.

Ameriška diplomacija je tista, ki Evrazijo in globalni jug izriva iz orbite ZDA.

Ameriško arogantno težnjo po unipolarni svetovni prevladi bi bilo mogoče tako hitro razstaviti le od znotraj. Administracija Biden-Blinken-Nuland je naredila tisto, česar niti Vladimir Putin niti kitajski predsednik Ši Džinping nista mogla upati, da bosta dosegla toliko v tako kratkem času.

Nobeden ni bil še pripravljen na izziv ustvariti alternativo svetovnemu redu, osredotočenemu na ZDA. Toda sankcije ZDA proti Rusiji, Iranu, Venezueli in Kitajski so imele učinek zaščitnih tarifnih ovir za prisilno pot v samozadostnost v tem, kar diplomat EU Josep Borrell imenuje svetovna »džungla« zunaj »vrta« ZDA/NATO.

Čeprav so se globalni jug in druge države vse od konference neuvrščenih držav v Bandungu leta 1955 pritoževale nad prevlado ZDA, jim je manjkalo kritične mase za ustvarjanje uspešne alternative. Toda njihovo pozornost je zdaj osredotočila ameriška zaplemba ruskih uradnih dolarskih rezerv v državah Nata (še prej Venezuele in nato Afganistana, op. prev.).

To je razblinilo utvaro o dolarju kot varnem zakladnem sredstvu za shranjevanje in ohranjevanje mednarodnih prihrankov. Predhodni zaseg venezuelskih zlatih rezerv, ki jih je Venezuela hranila v Londonu, s strani Bank of England – z obljubo, da jih bo podarila vsem neizvoljenim nasprotnikom njenega socialističnega režima, ki jih določijo ameriški diplomati – kaže, kako so bili funt in evro ter dolar oboroženi. In mimogrede, kaj se je zgodilo z libijskimi zlatimi rezervami?

Ameriški diplomati o tem scenariju ne razmišljajo. Zanašajo se na eno edinstveno prednost, ki jo ponujajo Združene države.

Bela hiša se lahko vzdrži bombardiranja, uprizarjanja barvnih revolucij, da bi National Endowment for Democracy nato v državi postavila »Pinocheta«, ali postavila novega »Jelcina«, ki daje gospodarstvo svojim oligarhom.

Toda vzdržati se takšnega vedenja je vse, kar lahko Amerika ponudi. Svoje lastno gospodarstvo je de-industrializirala in njena zamisel o tujih naložbah je ustvariti priložnosti za monopolno iskanje rente s koncentracijo tehnoloških monopolov in nadzora nad trgovino z nafto in žitom v rokah ZDA, kot da je to gospodarska učinkovitost, ne pa rentništvo.

Kar se je zgodilo, je sprememba zavesti. Vidimo, kako globalna večina poskuša ustvariti neodvisno in mirno dogovorjeno izbiro glede tega, kakšen mednarodni red si želijo.

Vidimo, kako globalna večina poskuša ustvariti neodvisno in mirno dogovorjeno izbiro glede tega, kakšen mednarodni red si želijo.

Njihov cilj ni zgolj ustvariti alternative za uporabo dolarjev, ampak celoten niz institucionalnih alternativ za IMF in Svetovno banko, bančni klirinški sistem SWIFT, Mednarodno kazensko sodišče in celotno vrsto institucij, ki so jih od Združenih narodov ugrabili ameriški diplomati.

Rezultat teh prizadevanj bo imel civilizacijske razsežnosti.

Nismo priča koncu zgodovine, temveč novi alternativi neoliberalnemu finančnemu kapitalizmu s središčem v ZDA in njegovi ceneni ekonomiji privatizacije, razredne vojne proti delavstvu in ideje, da bi morali denar in kredite namesto jih privatizirati v rokah ozkega finančnega razreda, predati v javno službo za financiranje gospodarskih potreb in rasti življenjskega standarda.

Ironija je, da je bila zgodovinska vloga Amerike v tem, da čeprav sama ni bila sposobna voditi sveta naprej v tej smeri, so bili njeni poskusi, da bi zaklenila svet v antitetični imperialni sistem z osvajanjem Rusije na ravnicah Ukrajine in poskusom izolacije kitajske tehnologije, do zloma ameriškega poskusa IT monopola, veliki katalizatorji, ki so globalno večino potisnili v smer multipolarnosti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek