REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lukašenko: »Odgovor Rusije bo grozen, to bo lekcija za ves svet, Moskva nam bo dobavila naboje s pravim uranom!«

Lukašenko: »Odgovor Rusije bo grozen, to bo lekcija za ves svet, Moskva nam bo dobavila naboje s pravim uranom!«Lukašenko opozarja na hude posledice, na katere se Britanci požvižgajo... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko se je odzval na izjavo Velike Britanije, da namerava Ukrajini dobaviti granate z osiromašenim uranom.

Takoj, ko bo to strelivo eksplodiralo nad položaji ruskih čet, boste videli, da bo odgovor grozen. To bo lekcija za ves svet.

Rezultat te poteze Londona bo, da nam bo »Rusija dobavila granate s pravim uranom,« je dejal Lukašenko.

»Takoj, ko bo to strelivo eksplodiralo nad položaji ruskih čet, boste videli, da bo odgovor grozen. To bo lekcija za ves svet. Rusija nima samo osiromašenega urana, to dobro veste,« je opozoril beloruski voditelj.

Novica o britanski donaciji tankovskega streliva iz osiromašenega urana v Ukrajino je povzročila ogorčenje v Ruski federaciji.

Grafika s pozivom na testiranje iraških veteranov vojne v ZDA
Grafika s pozivom na testiranje veteranov iraške vojne v ZDA. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ruski predsednik Vladimir Putin je opozoril, da »Zahod začenja uporabljati orožje z jedrsko komponento

V Veliki Britaniji so odgovorili, da »britanska vojska že desetletja uporablja osiromašeni uran v svojih protioklepnih granatah.«

Treba je opozoriti, da takšne granate v dobesednem pomenu niso jedrsko orožje, vendar obstajajo spori o njihovi povečani škodljivosti za zdravje in okolje.

Jedrska eksplozija- dalekometno topništvo
Ruski odgovor? Uporabe taktičnih jedrskih nabojev, zelo »majhnih«, z močjo 10-20 KT, kot v primeru Hirošime, nad koncentracijami NATO osebja v zahodni Ukrajini... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Uran, ki ob zadetku zagori tvori zelo strupene okside, kljub temu, da je nizko radioaktiven pa dokazano povečuje nevarnost raka tam kjer je bil uporabljen in v okolici, kamor ga zanese veter.

To je bilo dokazano predvsem ob kontaminaciji ozemlja ob napadih ZDA na ZR Jugoslavijo oziroma Srbijo leta 1999 ter nato na Irak leta 2003.

Kakšen bi bil lahko ruski odgovor?

Vse kaže, da kratkovidni politiki v Evropi ne dojamejo, da se ZDA ne bodo šle jedrske voje z Rusijo, saj ne verjamejo znanstveniku Mearsheimerju in raje sledijo ginekologinji von del Leynovi...

Žal se s tem politiki v Veliki Britaniji, ki so daleč od evropskih bojišč ne ukvarjajo. O tem vprašanju nimajo pojma niti slovenski politiki.

Je pa potrebno na tem mestu opozoriti, da je uporabo ruskega tektičnega jedrskega orožja kot možno napovedal tudi profesor čikaške univerze dr. John Mearsheimer, ki je praktično osem let pred začetkom vojne pravilno napovedal tudi vojno v Ukrajini.

Kakšen bi torej lahko bil, če poskusimo razvozlati odgovor Rusije, glede na besede Lukašenka?

Kaj nam Lukašenko pravzaprav sporoča?

To bi lahko bila uporaba taktičnih jedrskih nabojev, sicer zelo »majhnih«, pa še vedno z močjo 10-20 KT, (moč kot v primeru ameriškega bombardiranja Hirošime), nad koncentracijami NATO osebja v zahodni Ukrajini...

Verjetno zelo blize meje s članicami zveze NATO: Poljske ali Romunije. Tako da bodo kontaminirane tudi te države.

In da ne bo pomote - ZDA na to praktično nimajo nobenega učinkovitega odgovora. 

ZDA pa se ne bodo šle jedrske vojne z Rusijo zaradi svojih zaveznic v Evropi.

Ampak vse kaže, da kratkovidni politiki v Evropi tega ne dojamejo, ne verjamejo znanstveniku Mearsheimerju in raje sledijo ginekologinji von del Leynovi. In bodo žal najbrž šli tudi to pot, da bi je preizkusili v praksi...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek