REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lepote šeriatskega prava: v Bruneju so pravkar uvedli smrtno kazen s kamenjanjem ter sekanje rok in nog

Lepote šeriatskega prava: v Bruneju so pravkar uvedli smrtno kazen s kamenjanjem ter sekanje rok in nogBritanski princ Charles med kramljanjem s sultanom Bruneja ob čaju Vir:Pixsell

V Sultanatu Brunej bodo kmalu v veljavi nekoliko strožji predpisi predvsem za »spolne zločine«. Istospolni odnosi bodo odslej v skladu s šeriatskim pravom kaznovani tudi s kamenjanjem. Drakonski novi predpisi bodo stopili v veljavo tretjega aprila.

Usmrtitve s kamenjanjem morajo zmeraj opraviti 'vpričo skupine muslimanov.'

Dodatne kazni vključujejo tudi blažje kazni za manjše prestopke, predvsem sekanje okončin (amputacije rok in nog), za prestopke kot so na primer kraja.

Usmrtitve se morajo zmeraj opraviti »vpričo skupine muslimanov.«

Sultanat Brunej je z nafto bogata država na otoku Borneo, v jugovzhodni Aziji. Država je sestavljena iz dveh ločenih delov, oba pa na severu mejita na Južno kitajsko morje, preostanek pa obkroža Malezija. Od leta 1959 je Brunej parlamentarna monarhija, ker pa ima sultan večja pooblastila kot parlament velja za absolutistično monarhijo. 

Sultan Bruneja Vir:Pixsell
Zaostruje zakonodajo: sultan Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah ali skrajšano Hassanal Bolkiah. Vir: Pixsell

Vodi ga sultan, Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah ali skrajšano Hassanal Bolkiah.

Brunej spada med države, ki so v zadnjem času sprejele bolj radikalno oziroma izvorno verzijo islama in šeriatskega prava. Ko so prvič želeli zaostriti zakonodajo leta 2014, z uvedbo šeriatskega prava, ki predvideva telesno kaznovanje, je to naletelo na velike kritike iz sveta in s strani mednarodnih organizacij.

Sultan Bruneja med zastavami Vir:Pixsell
Ali to sultan Bruneja stopa tudi mimo slovenske zastave? No, vsekakor nima težav s tem, da bi ga zahodne države kritizirale zaradi nasilja ali označevale za diktatorja, kaj šele, da bi kakšna evropska država prepoznala kakšnega brunejskega opozicijskega voditelja kot legitimnega voditelja te države. Tipičen primer dvojnih kriterijev, ko gre za uporabo liberalnih načel zahoda v zunanji politiki. Vir: Pixsell 

Sultan Bruneja, spada med najbolj bogate ljudi na svetu, z osebnim bogastvom okoli 20 milijard dolarjev. Na oblasti je od leta 1967.

V državi je prepovedana uporaba alkohola, visoke kazni pa so predvidene tudi za nezakonske otroke ali »pozabljanja« na molitve v petek. Zaradi mednarodnih protestov so pred nekaj leti sicer nove kazni pričeli uvajati z zakasnitvijo.

Bičanje po šeriatskem pravu v Indoneziji Vir:Pixsell
Bičanje v Indoneziji.

Brunej je bila sicer britanska kolonija do leta 1984, vezi z Veliko Britanijo pa so še vedno močne. Homoseksualnost je v državi prepovedana od konca vladavine Britancev, vendar se sedaj več ne kaznuje z zaporom, pač pa s smrtno kaznijo, enako pa velja tudi v primeru posilstev, sodomije in podobnih prestopkov.

Amnesty International (AI) je že kritiziral državo in zahteval ukinitev drakonskih kazni.

»Legalizacja tako krutih in nehumanih kazni je grozna že samo po sebi. Kaj takšnega, še posebej dogovorjeni seks med dvema odraslima osebama enake starosti, se ne bi smelo kaznovati niti z zaporom,« je ocenila Rachel Chhoa-Howard, raziskovalka AI iz Bruneja.

Šeriatsko pravo se v državi sicer uporablja samo med muslimani, ki jih je v državi okoli dve tretjini.

Delite članek